Hoşgeldiniz  

Antalya’nın 5 dönemdir kadın muhtarı

Semih Köken | 12 Ocak 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Antalya’nın 5 dönemdir kadın muhtarı

(DHA)- ANTALYA’nın merkez Konyaaltı İlçesi’nde 5 dönemden bu yana muhtar, 57 yaşındaki Esma Yıldız, “Elinden tutup ilkokula, ortaokula ya da liseye kayıt yaptırdığım çocukların, mühendis veya öğretmen olarak dönmesi beni gururlandırıyor” dedi.

Antalyalı ailenin 5 çocuğundan Esma Yıldız, ilk ve ortaokul öğreniminin ardından Antalya Lisesi’nden mezun oldu. Yüksek okula gitmeyip 30 yıl önce ailesinin Konyaaltı İlçesi’nde açtığı köftecide çalışan Yıldız, 1994 yılında belediye olan Konyaaltı’nda 7 mahallenin oluşmasıyla muhtarlığa ilk adımı attı. Esma Yıldız, bölgedeki en eski ailelerden olmalarının kendisini böyle bir karara yönelttiğini söyledi. 175 nüfuslu Gürsu Mahallesi’nin muhtarlık koltuğuna 1994’teki seçimde 4 oy farkla oturan Yıldız, muhtarlık için ilk kez basılan mührü darphaneden teslim aldı. Sokakları olmayan, karanlık, ulaşımı kısıtlı bir mahallenin 20 yıl sonra turizmin başkentindeki en gözde mahallelerden biri olduğunu dile getiren Yıldız, “Vatandaşlar ile belediye arasında köprü kurduk. Her kamu kurum ve kuruluşuna defalarca giderek, mahallenin taleplerini ilettik. Okul, cami, sağlık ocağı, yol, park gibi ihtiyacı acil olan yatırımların sağlanması için çalıştım” diye konuştu.

BAŞKAN BÖCEK’TEN BİLE ESKİ

Görev süresinde kentte 7 vali değişen Esma Yıldız, Konyaaltı’nın 2’nci belediye başkanı olan ve halen görevini yürüten Muhittin Böcek’ten bile önce göreve başladı. Mahalledeki 2’nci seçimde 400, 3’üncüde 800 oy alan Esma Yıldız’ın 4’üncü seçimde karşısına aday çıkmadı. Son yerel seçimlerde 5 rakibiyle mücadele eden Yıldız, bu seçimde aday sayısının artma nedenini şöyle anlattı:

“Eskiden muhtarlara verilen paraya ‘Ödenek’ denilirdi. Biz muhtar seçildikten sonra otomatik olarak Bağ-Kur’lu oluyormuşuz. Benim bunlardan haberim olmadığı için 16 ay ödenek almadım. Daha sonra toplu aldığım ödeneğin üzerine para da ekleyerek Bağ-Kur’u yatırabildik. 2014’te maaş 870 lira olunca muhtar adayları da çoğaldı tabii. Son seçimde 3 bin oy aldım. En yakın rakibin 1000 oy alırken, diğerleri 500, 400 ve 100 oy aldı. Önümüzdeki seçimi de kazanacağıma inanıyorum. Asıl, 2023’ü merak ediyorum. Mahallem uygun görürse bir dönem daha görevimi yapıp, 6’ncı dönemin sonunda görevi teslim edeceğim.”

“İNSANA DOKUNMAK GEREK”

Annesi ve erkek kardeşiyle oturan Esma Yıldız, ailesinin işlettiği restoranın yanındaki muhtarlık ofisine 4 yıl önce taşındı. Öğle tatilinde gelebilecek vatandaşlar için yemeğe bile çıkmayan Yıldız, mahallelinin ‘Esma annesi’ ya da ‘Esma ablası’ oldu. Muhtarlığın sadece ikametgah belgesi ya da tebligat vermekten ibaret olmadığını savunan Esma Yıldız, doğru ve iyi hizmet vermenin yanında, yanlışı da doğruya sevk etmek gerektiğini söylüyor. En başta insanı ve doğayı sevdiğini anlatan Gürsu Mahalle Muhtarı Esma Yıldız, şöyle devam etti:

“Muhtarın partisi olmaz. Muhtar her vatandaşa hizmetle mükellef. Hep iyiye, güzele yönelik olsun istedim. Kimyamda bu var. Broşür dağıtarak seçim kazandığımı sanıyorlar. Bir insana dokunmamış, sevgi muhabbet paylaşmamış, bir hizmet için koşmamışsan her şey havada kalıyor. Elinden tutup ilkokul, ortaokul, ya da liseye kayıt yaptırdığım çocukların, mühendis veya öğretmen olarak dönmesi beni gururlandırıyor. O çocukların aileleri bana ‘Senin götürdüğün çocuklar şimdi öğretmen oldu, mühendis oldu’ diyor. Bir ailenin ferdi gibi onlarla her şeyimi paylaşıyorum. Okul inşaatındaki mülkiyet sorunundan, emekli kahvehanesindeki kütüphaneye, hatta parktaki kırık salıncağa kadar, mahallem için neler yapabilirim? Annemle evde bunları konuşuyoruz. Allah ülkeme, şehrime, mahalleme daha çok hizmet etmeyi, iyiyi ve güzeli nasip etsin.”

Mahallesine hayatını adayıp evlenmediğini de belirten Yıldız, “Görücüler arasında alkol ve sigara kullananlar olduğunda kabul etmiyordum. ‘Senin için bırakırım’ diyenlere ise ‘Benim için değil zararlı olduğunu düşündüğün için bırakmalısın’ dedim. Kabul etseydim bugün ‘tamam’ diyen yarın tekrar içerdi” diyerek, taliplerini neden geri çevirdiğini anlattı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle