Hoşgeldiniz  

Antalya’nın 15 Temmuz davasında Kolordu Komutanı tanık

Semih Köken | 01 Haziran 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ANTALYA’da 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Vali Münir Karaloğlu’nun konutunda olan üç eski komutanın tutuklu yargılandığı davada, 4’üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Faruk Şengün ile Albay Mehmet Ateş tanıklık yaptı.

Antalya’da 15 Temmuz darbe teşebbüsünün olduğu gece Vali Münir Karaloğlu’nun konutunda olan dönemin 3’üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ile darbecilerin sözde Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı’na atadığı Burdur eski 58’inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz’ün yargılanmasına devam edildi. Haklarında üç kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen 3 eski komutan, Antalya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5’inci duruşmasında avukatlarıyla hazır bulundu.

15 Temmuz gecesi Vali Münir Karaloğlu’nun konutunda darbe karşıtı olduklarına ilişkin basına açıklama yapmayı kabul etmedikleri iddia edilen 3 eski komutanla ilgili davaya tanık ifadeleriyle devam edildi. Duruşmada,15 Temmuz gecesi Antalya 3’üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda görevli komutanlarla, dönemin Tugay Komutanı sanık Mustafa Kaya’yla telefon görüşmeleri yapan şu anda 4’üncü Kolordu Komutanı olarak görev yapan Korgeneral Mehmet Faruk Şengün ile olay tarihinde Antalya Tugay Komutanlığında Erkan Başkanı olarak görev yapan, halen Isparta Dağ Komando Eğitim Merkez Komutanlığı’nda görevli Albay Mehmet Ateş, SEGBİS üzerinden tanık olarak dinlendi.

MUSTAFA KAYA, EMİR KOMUTAYA BAĞLIDIR

Albay Mehmet Ateş, 15 Temmuz gecesi Mustafa Kaya’nın, darbe direktifini kabullenmiş ya da sahiplenmiş bir görüntüsü olmadığını söyledi. Aksine Mustafa Kaya’nın bu direktiften rahatsız olduğunu anlatan Albay Ateş, darbecilerin Antalya’ya sözde sıkıyönetim komutanlığına atadığı Metin Karagöz’ün de bu yapıyla alakası olabilecek biri olmadığını iddia etti. Albay Ateş, “Mustafa Kaya, emir komutaya, hiyerarşik yapıya çok bağlıdır. Üstlerinin onayını almadan bir şey yapmaz” dedi.

VALİ KARŞIYSANIZ ÇIKIN KONUŞUN DEDİ

Albay Ateş, Vali Münir Karaloğlu’nun darbe teşebbüsünün yaşandığı geceyle ilgili olarak kendisine “Olay gecesi Mustafa Kaya, Metin Karagöz ve Ahmet Yurdagül’ü karşıma alıp ‘Bu işin içinde misiniz yoksa karşısında mısınız’ diye sordum. Bana ‘Bu işin dışındayız’ dediler. Ben de Mustafa Kaya, Metin Karagöz ve Ahmet Yurdagül’e ‘O halde hep birlikte Antalya halkının önüne çıkıp basına beyanatta bulunun’ dedim. Fakat bu kişiler askeri personel oldukları gerekçesiyle için bunu yapamayacaklarını söyledi” dediğini aktardı.

Albay Ateş, “Vali Karaloğlu bu olayı daha sonra Kolordu Komutanı Mehmet Faruk Şengün ile de görüşmüş. Faruk Şengün Vali beye ‘Bu kişilerin suçlu olduğunu biliyorum. Aklanmasınlar diye basına çıkmayın dedim’ demiş. Bunu bana Vali bey kendisi aktardı” diye konuştu.

Korgeneral Şengün ise bu iddiayı kabul etmedi. Korgeneral Şengün, “Darbe teşebbüsünden sonra Vali beyle bu konuyu telefonla görüştüm. Vali bey bana ‘O gece çıkıp bir basın açıklaması yapmalarını çok istemiştim’ dedi. Basın açıklaması yapmasını istediği kişiler, darbecilerin sözde sıkıyönetim direktifinde atama listesiyle Antalya ve Tunceli’ye atanan subaylardı. Bu ileride sıkıntı yaratabilirdi. Sözde sıkıyönetim direktifine ekli listede adı geçen albaylar açıklama yaparken, Mustafa Kaya’nın yanlarında bulunmasının yanlış anlaşılabileceğini söyledim. Mustafa Kaya’ya şayet Antalya Valisi bir basın açıklaması yaparsa, yanında hazır bulunmasının daha uygun olacağını anlattım” dedi.

AÇIKLAMA YETKİSİ SADECE GENELKURMAY BAŞKANI’NDADIR

Bir soru üzerine TSK’da basın açıklaması yapma yetkisinin sadece Genelkurmay Başkanı’na ait olduğunu da anlatan Korgeneral Şengün, “Buna kuvvet komutanları da dahildir” dedi. Kendisinin 15 Temmuz gecesi saat 04.00 sıralarında birkaç televizyon kanalına darbecilerin moralini bozmak ve amaçlarını engellemek için açıklama yaptığını da anlatan Korgeneral Şengün, 45 yıllık meslek hayatı içinde ilk defa 15 Temmuz’da açıklama yaptığını söyledi.

Korgeneral Şengün, 15 Temmuz’da kendisinin izinde olduğunu söyledi. Darbe teşebbüsünü haber alınca kendisine bağlı tugayların komutanlarıyla irtibata geçip sözde sıkıyönetim direktiflerine uyulmaması talimatını verdiğini anlatan Korgeneral Şengün, o tarihte kendisine bağlı illerdeki tugaylarda toplam 20 bin civarında askerin görev yaptığını anlattı. Verilen emirler ve komutanların disiplinli hareketleri sayesinde Antalya’nın da bulunduğu kendisine bağlı 8 ildeki tugaylardan tek bir asker, tek bir araç, tek bir mühimmatın çıkmadığını söyleyen Korgeneral Şengün, bunun adli birimlerce de tespit edildiğini söyledi.

Duruşma, Vali Münir Karaloğlu ile diğer tanıkların da dinlenmesi için ertelendi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle