Hoşgeldiniz  

Antalyalı üretici Rusya ile ilişkilerin düzelmesini bekliyor

Semih Köken | 09 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Antalyalı üretici Rusya ile ilişkilerin düzelmesini bekliyor

ANTALYA’dan Rusya’ya yaş sebze ihracatı yapılan Demre ve Kaş ilçelerinde üreticiler, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi ve ihracat kapılarının yeniden açılmasını bekliyor.

Rusya’ya başta domates, salatalık, biber ve kabak ihracatı yapılan Demre ve Kaş ilçelerinde üreticiler gözünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak görüşmeye çevirdi. 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi sonrası zor bir süreç yaşayan üreticiler, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi ve ihracat kapılarının yeniden açılması beklentisine girdi.

ANTALYA'DAN RUSYA'YA YAS SEBZE IHRACATI YAPILAN DEMRE VE KAS ILCELERINDE URETICILER, RUSYA VE TURKIYE ARASINDAKI ILISKILERIN DUZELMESI VE IHRACAT KAPILARININ YENIDEN ACILMASINI BEKLIYOR. (KAS ZIRAAT ODASI BASKANI RAMAZAN SUER) (FOTO:DEMRE-DHA)

‘İHRACAT DURUNCA FİYATLAR DÜŞTÜ’

Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, Rus uçağının düşürülmesi sonrası Demre ekonomisinin çöktüğünü belirterek, “Deyim yerindeyse Demreli sera üreticisi düşen uçağın atında kaldı. Çünkü Demre’de üretilen domatesin büyük bölümü, biber, kabak ve salatalığın bir bölümü Rusya’ya ihraç ediliyordu. İhracat durunca fiyatlar en az yüzde 50 düştü. Sezon erken kapandı. Sezon sonu ürünler dalında kaldı. Ürünler alıcı bulamadı. Üretici ilaç, gübre, fide bayilerine, bankalara olan kredilerini, esnafa borcunu ödeyemedi” dedi.

‘UMUDUMUZ BUGÜNKÜ GÖRÜŞMEDE’

ANTALYA'DAN RUSYA'YA YAS SEBZE IHRACATI YAPILAN DEMRE VE KAS ILCELERINDE URETICILER, RUSYA VE TURKIYE ARASINDAKI ILISKILERIN DUZELMESI VE IHRACAT KAPILARININ YENIDEN ACILMASINI BEKLIYOR. (DEMRE KOMISYONCULAR DERNEGI BASKANI FAHRI DURAN) (fOTO:DEMRE-DHA)

Üreticinin şu an ne yapacağını ve seraya ne dikeceğini bilemez durumda olduğunu aktaran Fahri Duran, “Şu anda Demreli sera üreticisinin, ilaç, gübre, fide bayilerinin, hatta Demre’deki banka şubelerinin güzü kulağı St. Petersburg’daki görüşmede. İlişkilerin bir an önce 24 Kasım 2015 öncesine dönmesinde, kapıların yeniden açılmasında. Umudumuz bugünkü görüşmede. Yoksa gelecek sezon üreticinin ve esnafın durumunu düşünmek istemiyorum” diye konuştu.

‘OLUMLU HABER ÜRETİCİNİN MORALİNİ DÜZELTECEK’

Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer de özellikle domates üreticilerinin gözünü Erdoğan- Putin görüşmesine diktiğini vurguladı. İlçede Ova, Kınık, Yeşilköy, Gelemiş ve Çavdır mahallelerinde yaklaşık 20 bin dekar serada domates üretimi yapıldığını anlatan Ramazan Süer, bunun yüzde 80’inin Rusya’ya ihraç edildiğini, uçak krizi sonrası ihracatın durduğuna dikkati çekti. Kriz sonrası dolaylı yoldan bir miktar ihracat yapıldığını kaydeden Ramazan Süer, şöyle dedi:

“Ancak çok düşük seviyede kaldı. Mayıs ayı başında pazar bulunamadığı için üretici seralardaki ürünü söktü. Ürün elde kaldı. Bölgede üretici, esnaf zor durumda. Şu anda bölgemizdeki sera üreticileri, bankalardaki kredileri yenileme veya öteleme peşinde. Tabi ki esnaf da alacağını alamadığı için zor durumda. Bugün yapılacak Erdoğan-Putin görüşmesinden çıkacak olumlu bir haber, öncelikle bölgemiz üreticisinin moralini düzeltecek. Yeni sezona umutla başlayacak. Geleceğe daha umutla bakabileceğiz. İlişkilerin düzelmesi geleceğimizi kurtaracak. Üreticinin beli doğrulacak.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle