Hoşgeldiniz  

Antalya Bakan Çelik: Expo Bitiyor Ama Kapanmayacak

Semih Köken | 29 Ekim 2016 | Antalya Haber, EXPO 2016, Gündem, Yaşam A- A+

Antalya Bakan Çelik: Expo Bitiyor Ama Kapanmayacak

Bakan Çelik: Expo bitiyor ama kapanmayacak (2)EXPO’NUN EN İYİSİ ÇİN OLDUTürkiye’de ilk defa Antalya’nın ev sahipliğinde ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı A1 kategorisindeki Expo 2016, yarın sona eriyor.

Türkiye’de ilk defa Antalya’nın ev sahipliğinde ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı A1 kategorisindeki Expo 2016, yarın sona eriyor. 22 Nisan’da açılışı yapılan Expo 2016, uluslararası boyutu 30 Ekim’de sona erecek olmasına rağmen 31 Aralık’a kadar açık kalacak. 30 Haziran 2017 tarihine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde ziyarete açık tutulacak olan Expo 2016 Antalya’nın ‘en’leri ödüllendirildi.

AIPH ÖDÜLÜ ÇİN’E VERİLDİ

54 ülkenin katılım gösterdiği ve 4.5 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Expo 2016 Antalya’da, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin (AIPH) oluşturduğu jürinin değerlendirmesi sonucunda en iyi ülke ve il bahçeleri belirlendi.

Expo 2016 Antalya Bahçecilik Ödül törenine Expo 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, AIPH Başkanı Bernard Oosterom, ödül alan ülke, il ve kurumların temsilcileri katıldı. Törende ilk olarak AIPH Başkanı Bernard Oosterom tarafından Bakan Faruk Çelik’e altın madalya takdim edildi. AIPH’in en iyi dış bahçe ödülü ise Çin’e verildi. Ödülü Çin temsilcisine, AIPH Başkanı Oosterom verdi.

İLK EXPO İLK HEYECAN

Törende konuşan Bakan Çelik, ‘İlk Expo ilk heyecan’ diyerek çıkılan yolda 191 gün boyunca kültürleri bir araya getiren pek çok etkinlikle ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmak istediklerini söyledi. ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla gelecek nesiller için daha yeşil bir dünyanın mümkün olduğunu 4.5 milyon yerli ve yabancı misafire gösterebildiklerini kaydeden Bakan Çelik, “Ziyaretçilerimiz, ülke ve kurum bahçelerini gezdi. Sergi alanında Expo kulesi, çocuk adası, tarım ve biyoçeşitlilik müzesi, bilim ve teknoloji müzesi gibi farklı mekanlarda keyifli vakit geçirdi. Misafirlerimiz yine 100’ü yerli, 50’si yabancı sanatçının verdiği konserlerle eğlendi” dedi.

GENÇLER MAALESEF DOĞADA DEĞİL SANAL ALEMDE VAKİT GEÇİRİYOR

Günümüzde gençlerimizin maalesef doğada değil sanal alemde vakit geçirdiğine de dikkati çeken Bakan Çelik, “Genç nesillerimizin tarıma duyarlılığının az olduğu bir dönemde tarıma ve doğaya dikkat çekmek istedik. 2050 yılında dünya nüfusu 9.5 milyara yaklaşacak ve bu nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için mevcut tarım üretiminin yüzde 60 artırılması gerekiyor. 2050’ye kadar kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde ciddi oranda verim kaybı yaşanacağı öngörülüyor” diye konuştu.

İÇ BAHÇE ÖDÜLLERİ

Expo 2016 Antalya’nın ‘en iyi iç bahçe’ birincilik ödülleri ise Çin, Almanya, Güney Kore, Azerbaycan, Katar, Tayland ve Japonya’ya verildi. Birincilik ödüllerini Bakan Faruk Çelik verdi. İkinci olan Nepal, Macaristan, İtalya, Japonya, Hollanda ve Singapur’un ödüllerini Vali Münir Karaloğlu, üçüncü olan Gürcistan, Kazakistan, Kenya, Türkmenistan ve Hindistan’ın ödüllerini de Büyükşehir Belediye Başkanı Türel verdi. ‘Yeşil şehir’ birincilik ödülü Güney Kore’ye gitti.

EN İYİ İL BAHÇESİ İSTANBUL

Türkiye’nin ilk Expo’sunda ‘en iyi il bahçesi’ kategorisinde birincilik ödülü İstanbul’a verildi. Kız Kulesi’nden laleye, Galata Kulesi’nden İstanbul Boğazı’na birçok simgeyle dikkati çeken İstanbul bahçesi, en iyi il bahçesi olmayı başardı. Bu dalda ikincilik ödülü Antalya’nın, üçüncülük ödülü de Burdur’un oldu. İl bahçelerinde Ankara’ya ise tanıtım özel ödülü verildi.

ANTALYA’NIN EN İYİSİ KONYAALTI

Expo 2016’ya ev sahipliği yapması dolayısıyla kültürel, tarihi ve doğal değerlerini sergiledikleri birer bahçe oluşturan Antalya tüm ilçe bahçeleri arasında ise birinci Konyaaltı, ikinci Alanya, üçüncü Muratpaşa oldu.

EN İYİ ÜNİVERSİTE BAHÇESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Expo 2016 Antalya’ya katılan üniversiteler arasında en iyi bahçe ödülünü Akdeniz Üniversitesi, ikincilik ödülünü Atatürk Üniversitesi, üçüncülük ödülünü de Karadeniz Teknik Üniversitesi aldı. Törende Katar, Şanlıurfa, Antalya ve Kepez’e Expo 2016 Antalya misafirperverlik özel ödülleri verildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜ ALMANYA VE BURDUR’UN

Sürdürülebilirlik özel ödülü ülke bahçeleri arasında Almanya’ya, iller arasında ise Lisinia projesiyle Burdur’a ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen ‘Geleceğimi Koruyorum’ projesi ve atölyesine verildi. Tarih özel ödülleri Nepal, Erzurum, Hatay, İbradı ve Aksu’nun oldu. Biyoçeşitlilik özel ödülleri ise Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi ve Tarım Kredi Kooperatiflerine verildi.

EĞİTİCİ BAHÇE ÖDÜLLERİ

Törende, ‘Eğitici Bahçe Ödülleri Konya, Alanya, Esenler Belediyesi Çocuk Sokağı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün oldu. İnovatif Bahçe Ödülü; AIPH’e, İnovatif İç Sergi Ödülü; Rijk Zwaan’a, Sosyal Sorumluluk Ödülü Rus Kültür ve Sanat Derneği’ne, İç Mekan Sergi Ödülü ise Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne verildi. Antalya Emniyet Müdürlüğü ve DSİ 13’üncü Bölge Müdürlüğü’ne de teşekkür plaketi verildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle