Hoşgeldiniz  

Ali Çandır: İşgücü piyasalarında yangın var

Semih Köken | 26 Haziran 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Ali Çandır: İşgücü piyasalarında yangın var

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya’daki sigortasız çalışan sayısı artarken, işsizlik ödeneğine başvuran sayısında ciddi artış olduğunu belirterek, istihdam piyasalarında alarm zillerinin çaldığını kaydetti.

Ali Çandır, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye İş Kurumu’nun Mart 2015-2016 verileriyle hazırlanan ‘İstihdam İzleme Bülteni’ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alan, turizmin aldığı yarayla daha da derinleşen işsizliğe dikkat çeken Çandır, işsizlik ödeneğine başvurulardaki artışa vurgu yaptı. Antalya’da son 1 yılda sigortalı çalışan sayısının 20 bin civarında azaldığını kaydeden Ali Çandır, mart ayında yaklaşık 5 bin kişinin işsizlik ödeneği alabilmek için başvurduğunu belirtti. Çandır, “Geçen yılın aynı ayına göre işsizlik ödeneğine başvuru sayısında yüzde 80’e yakın artış görüldü. Aynı yönlü ve şiddetteki artışı Burdur ve Isparta’da da izlemek mümkün. Türkiye ortalamalarının çok üzerinde olan bu başvurular bölgemizdeki istihdam piyasalarında alarm zillerinin çaldığına işaret ediyor” diye konuştu.

Çandır, Batı Akdeniz’de işsizlik ödeneğinden yararlanan sayısının da bir önceki yıla göre arttığını belirterek, “Bu durum piyasanın ancak tesellisi olmakta” dedi. Çandır, yaşanan krizin turizmdeki istihdama etkisinin yaz aylarında kendini göstereceğini belirterek, bu konuda önlem alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Çandır, turizmin istihdam kapasitesine dikkat çekerken, “Binlerce kişinin umudu turizmin yeniden canlanmasıdır. Potansiyelimizi iyi değerlendirelim, sektör yeniden canlansın” dedi.

ÇİFTÇİ SAYIMIZ AZALDI

Türkiye’nin yaş sebze meyve deposu olarak nitelendirilen, ekonomisinin önemli bölümü tarıma dayalı Antalya’da çiftçi sayısının geçen 1 yılda yüzde 10 azaldığını bildiren Ali Çandır, “Tarım kenti Antalya’da çiftçi sayımız her geçen gün azalıyor. Bu geleceğimiz için kaygı verici bir durum. Son bir yılda Antalya’da yaklaşık 4 bin 800 çiftçi faaliyetini sonlandırırken, geçtiğimiz yıl 45 bine yaklaşan çiftçi sayısı bu yıl 39 bine kadar geriledi. Çifti saysındaki azalma Burdur’da 1074, Isparta’da ise 784 olarak gerçekleşti” dedi.

ÇALIŞAN KAMUYA YÖNELDİ

Batı Akdeniz’de çiftçi sayısı gerilerken kamuda çalışan sayısında hem aylık hem de yıllık bazda artış olduğunu kaydeden Ali Çandır, şu değerlendirme bulundu:

“Bunun anlamı bireylerin çoğunluğunda mevsimlik kazanç ve risklerden sıyrılıp, sırtını devlete dayama düşüncesinin hakim olduğu gerçeğidir. Kamu çalışanı sayısı Türkiye genelinde Mart 2016’da geçen yılın aynı dönemine göre 142 bin (yüzde 4,9), geçen aya göre 9 bin 456 artmıştır. Isparta kamu çalışanı sayısı en fazla artan 2’nci, Antalya 6’ncı kent olmuştur. Antalya’da Mart 2015’te 68 bin civarında olan kamu çalışanı sayısı bir yıllık sürede 5 bine yakın artış göstererek 73 bine yaklaşmıştır.”

ESNAF DA BIRAKTI

Ali Çandır, Batı Akdeniz’de bir yılda esnaf sayısındaki azalmaya da dikkat çekti. 2 milyon esnafın bulunduğu ülkemizde son 1 yılda 90 bin esnaf kepenk kapatırken, 90 bine yakın esnafın faaliyet gösterdiği Antalya’da aynı dönemde 5 bin esnafın faaliyetini durdurduğunu kaydeden Çandır, “Bu hafife alınacak bir durum değil. Son 1 yılda 6 bin 700 esnafımızın faaliyetini sonlandırdığı Batı Akdeniz’e özel bir yaklaşımın sergilenmesi artık zorunludur” dedi.

REÇETEMİZDE TARIM OLMALI

Ali Çandır, istihdam yapısı tarımdan uzaklaşan, hızla kamu ve ticarete yönelen Antalya’nın, işsizlik ödeneğine başvuru ve ödenekten yararlanmadaki artışta ilk sıralarda yer almasının kentin ekonomi politikalarının yeniden gözden geçirilmesini zorunlu hale getirdiğini söyledi. Çandır, çiftçiyi toprağında tarım sigorta uygulamalarının düzenlenmesi ve iyileştirilmesinin tutacağını kaydederken, “Her geçen gün kazancı azalan ve maliyetleri artan çiftçimiz, yapılaşmadaki yüksek getirilerin de cazibesiyle toprağını imara teslim etmekte, kendini de başka alanlara yönlendirmektedir” diye konuştu. Memuriyetin sabit getirisinin de tarımdan kaçışta etkili olduğunu söyleyen Çandır, “Daha fazla işsiz olmasını istemiyorsak reçetemizde tarım yer almalı. Tarımı girdi olarak kullanan, sanayi ile desteklenen bir politika sepeti, verimli toprağımızın betona dönüşmesine engel olacaktır. Bu da önce üreticimizin sonra tüketicimizin yüzünü güldürecektir” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle