Hoşgeldiniz  

Akif’i gözyaşları ile anlattı

Semih Köken | 14 Mart 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Akif’i gözyaşları ile anlattı

Büyükşehir İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 95. yılını Mehmet Akif konferansı ile andı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi Edebiyat Günleri kapsamında İstiklal Marşı’nın kabulünün 95’inci yılında  ‘Mehmet Akif ve İstiklal’ konulu konferans düzenledi. Konuşmacılardan yazar Ömer Özdemir Mehmet Akif’i anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kaleiçi Edebiyat Günleri adlı yeni bir konferans dizisi başlattı. Her ay farklı konuklarla, edebiyat dünyamızdan şair ve yazarların anlatılacağı etkinliğin ilk konusu İstiklal Marşı’nın kabulünün 95’inci yıldönümü olması nedeni ile “Vatan Şairi” Mehmet Akif Ersoy oldu.

AKM’de gerçekleşen konferansta şair, Yazar, Ressam Recep Garip ve Araştırmacı Yazar Ömer Özdemir, Milli Şair Mehmet Akif’i anlattı. Özdemir’in Mehmet Akif’in şiirleriyle süslediği konferansta Recep Garip misafirlerin arasına karışıp Mehmet Akif’i ve İstiklal dönemini anlattı.

Mehmet Akif’in Fransızlara Fransızca dersi, Mısır’daki Araplara Arapça dersi verdiğini belirten Garip, din alimlerine tefsir öğreten bir insan olduğunu söyledi. Sıkıntılı ve acı zamanların insanların en çok ürettikleri zamanlar olduğunu ifade eden Recep Garip, “Şiir böyle zamanlarda kendini bulur, roman böyle zamanlarda kendini inşa eder” dedi.

Ülkelerin yükselme ve iniş dönemleriyle, edebiyatın, sanatın ve musikinin hareketlilik dönemlerinin birbiriyle orantılı olduğunu vurgulayan Garip, “Biz zor zamanlarda kendimizi daha dinamik tutarız. Mehmet Akif Ersoy’un eserlerini okurken o dönemin tarihi, sosyal ve siyasal dokusunu iyi bilmek gerekir” diye konuştu.

571 HECE, 1453 HARF

Mehmet Akif’in yazar, veteriner hekim, şair, hatip, hafız, müfessir, muhaddis olduğunu kaydeden Araştırmacı Yazar Ömer Özdemir,  dizelerini oluştururken Kur’an-ı Kerim’den feyz aldığını ve halka bu dizelerle barışı öğütleyip ırkçılığı önlemeye çalıştığını söyledi.

İstiklal Marşı’nın kısa sürede yazıldığını ve 571 hece, 1453 harften oluştuğunu vurgulayan Özdemir, “571 Hz. Muhammed’in (SAV) doğuşu, 1453 ise bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettiği tarihtir” dedi.

İstiklal Marşı’nın özgürlüğü ve istiklali için mücadele veren insanların hatırasına yazıldığını vurgulayan Özdemir, bu şiirin okullarda özünün, değerinin yetirince aktarılmadığından yakındı. Mehmet Akif Ersoy’u anlatırken gözyaşlarını tutamayan Özdemir, salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle