Hoşgeldiniz  

Sadece 60 yaş üstüne açık ‘üniversite’

Semih Köken | 26 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Sadece 60 yaş üstüne açık ‘üniversite’

TÜRKİYE’de ilk kez Antalya’da kurulan ve 60 yaş üstündekilerin kayıt yaptırabildiği ‘Yaşlı Üniversitesi’nde, biyoloji, tıp, kimyanın yanı sıra, tamir, yemek pişirme dersleri veriliyor.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından kurulan Türkiye’nin ilk ‘Yaşlı Üniversitesi’nin ilk döneminde, 60 yaşlı öğrenim gördü. Yaşlıların ihtiyaçlarına göre hazırlanan ders programında felsefe, tarih, teknoloji, biyoloji, tıp, kimya, ziraat, eczacılık, sosyoloji, psikoloji gibi dallarda ders veriliyor. Bunun yanı sıra erkekler yemek pişirme, kadınlar ise tamir dersleri alıyor.

İLK ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLİYOR

Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırmasının bir ürünü olarak Prof. Dr. İsmail Tufan’ın girişimiyle gerçekleşen ‘Yaşlı Üniversitesi’, ilk örnek olarak gösteriliyor. 60 yaş üstü herkese açık ve ücretsiz üniversitede eğitimlerin 3 yıl sürmesi hedefleniyor. Yaşlılarla birlikte gençler de derslere katılıyor.

GEROATLAS ARAŞTIRMASININ MEYVESİ

Prof. Dr. İsmail Tufan, ‘Yaşlı Üniversitesi’nin topluma yeni mesajlar ileterek, yaşlanmada ömür boyu gelişme olabileceğini belirterek, “GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi, ülkemiz ve gerontoloji açısından bir dönüm noktasıdır. 15 yıldan uzun süredir yürüttüğümüz GeroAtlas araştırmasının meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Yaşlı Üniversitesi, bunlar arasında en anlamlılarından biri. Önümüzdeki dönemlerde güneş yüzü görmemiş yeni projelerle yaşlanan toplumumuzun gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

NOT VE REKABET YOK

Üniversitede not ve rekabet olmadığını aktaran Prof. Dr. Tufan, amacın sadece öğrenmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tufan, “Gençler üniversiteye ender hallerde öğrenmek amacıyla gelir. Onlar, daha ziyade meslek, kazanç ve kariyer kavramlarına odaklıdır. Yaşlılar üniversiteye geliyorsa, o zaman bunun yegane sebebi öğrenmektir. İhtiyaçlarına ve ilgi alanlarına odaklı, özel olarak hazırladığımız öğretim programıyla, yaşlılarımızın öğrenme merakı ve isteği sadece teşvik edilmeyecek, aynı zamanda kendisine ve topluma hala faydalı olabilen, bağımsız ve katılımcı ‘yeni yaşlılar’, bu yeni girişimin katma değeri olacaktır” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle