Hoşgeldiniz  

10 bin metrede sert tepki: Fikir fukaraları

Semih Köken | 03 Temmuz 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

10 bin metrede sert tepki: Fikir fukaraları

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya’nın sorunu bitmiş gibi kardeş şehir Ağrı’ya 4.3 milyonluk yatırım yapıyor” eleştirilerine sert tepki gösterdi, “Fikir fukaraları, vizyon fukaraları” dedi. Ağrı dönüşü uçakta 10 bin metrede Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’e de cevap veren Türel, “Nato kafa nato mermer” ifadesini kullandı. Başkan Türel, yıl nuna kadar Rusya’dan gelecek turist sayısının 1 milyonu bulacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Teşkilatı’nın kardeş şehir seçilen Ağrı’ya yaptığı 189 kişilik çıkarma sonrası uçakla dönüş yolunda sessizliğini bozdu. Turizmin gidişatından Manavgat ile Akseki arasındaki ‘denize girme’ polemiğine, oradan da kendisini eleştiren CHP’lilere kadar 10 bin metre yükseklikte (30 bin feet) sert açıklamalar yapan Türel, ilk olarak Ağrı’yı değerlendirdi.

Antalya Büyükşehir’in Ağrı’nın Patnos İlçesi ve bu ilçeye bağlı Dedeli Beldesi’ne kardeş şehir projesi kapsamında 4 milyon 350 bin liralık yatırım yapacağını belirten Türel, “Patnos’taki elektrik direklerinden banklara kadar kaldırım taşına kadar bütün malzemeleri temin edeceğiz. Yani şehir mobilyalarının malzemesini vereceğiz. Bunun maliyeti 3 milyonu buluyor. Dedeli’ye içinde garajı, fırını düğün salonu olan bir kültür merkezi yapacağız. Bunun maliyeti de 1 milyon 350 bin lira” dedi.

PATNOS’U BEN İSTEDİM

Patnos’un Ağrı için çok stratejik bir yer olduğunu, Ağrı kadar nüfusu olan bir ilçe olduğunu belirten Menderes Türel, Genel Başkan Yardımcılığı döneminde oradaki Ağrı Caddesi’nde Sultan Alparslan İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Emniyet binası, İmam Hatip Lisesi, 500’en kişilik iki öğrenci yurdu gibi birçok yatırımın temel atma törenini yaptığını hatırlattı. O dönem Patnos Belediyesi’nin HDP’li olduğunu, son yerel seçimde Ak Parti’ye geçtiğini kaydeden Türel, “Bugün gördüm ki o gün temelini attığımız bütün tesisler bitmiş. Tabi insan duygulanıyor. Düşünün temelini ben atmışım, bugün hizmete açılmış halini görüyorsunuz. Genel Merkez’in kardeş şehir eşleşmeleri olduğunda sayın Davutoğlu o zaman Başbakanımızdı onun başkanlığında bir toplantıda herkes paylaştı. Ben hemen Patnos’u istedim. Patnos’un nüfusu Ağrı’dan fazladır. Böylelikle biz Patnos- Ağrı ile eşleşmiş olduk. Yanında Dedeli’yi de eklediler” diye konuştu.

HERGÜN 500 KİŞİYE İFTAR

“Bizim oraya yapacağımız maddi yatırımın önemi yok, 3 -5 milyon önemli değil. Bizim için orada insanların gönlünü kazanmak önemli” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Türel, şöyle devam etti:

“Terör örgütleri ile ancak toplumun üzerindeki sempatisini kaldırarak başa çıkabilirsin. Ak Parti hep bunu yapmaya çalıştı. Esnafla gezdik oturduk konuştuk. Artık Kürt vatandaşlarımızın terör örgütüne desteği ciddi şekilde azalmış. Eskiden ne düşünüyordu vatandaş hukuki ve demokratik haklarını silahla alabileceğini sanıyordu, ama bir gün Ak Parti çıktı geldi bu hakların hepsini silahsız verdi. Burada yaşayanlar Türkiye’nin Batısı’nda yaşayanlardan daha fazla terör mağduru. Bunun bir tek çözümü var, terörün bunların üzerindeki sempatisini yok etmek. Onun için ben geliyorum 4.3 milyonluk yatırım yapıyorum paranın önemi yok diyorum. Ramazan’da her gün Patnos’ta 500 kişilik iftar dağıttım. Antalya Büyükşehir Belediyesi yazan paketi görünce vatandaş ‘biz ayrışmış değiliz’ diyor. ‘İşte Antalya Belediyesi gelmiş bizi düşünenler var’ diyor.”

ANTALYA’DAKİ ELEŞTİRİLER

Terör örgütünün oradaki insanların haklarını istismar ettiğini vurgulayan Türel, “Terör örgütü, bölgeye üvey evlat muamelesi yapılmasını Ak Parti iktidarlarına kadar istismar etti. Bölgeye 40 milyarlık yatırım yapılmış. Şimdi vatandaş yatırımda üvey evlat muamelesi görmeyince, hukuki ve demokratik haklarını silahsız almaya başlayınca, ‘bu terör örgütü benim çocuğumu dağa kaldırmaktan başka bir iş yapmıyor, kürtlüğümü istismar ediyor’ diyor. Biz bu oyunu böyle bozuyoruz. Ama Antalya’da bazıları çıkıyor işte Antalya’nın sorunu bitmiş gibi 4 milyonluk yatırım yapıyor. Burada mesele 4 milyon değil ki” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, “Siz Antalya’nın belediye başkanısınız, sınırların tamamından sorumlusunuz. Kaş, Kalkan, Elmalı, Akseki taraflarına gittiğinizde hiç bizim şu projemiz yok, bize de bunu yapın diye bir talep gelmiyor mu?” şeklindeki soruya Türel, şu yanıtı verdi:

“Burada şu var. Biz Antalya’ya yatırım yapmayan bir belediye oluruz. Gider doğuda yatırım yaparız hesabı sorulabilir. Ama biz Antalya’nın her tarafında bir yatırım yağmuru başlatmışız. Bu şuna benziyor. Efendim Türkiye’nin sorunları bitti biz Suriyeli mültecilere niye kucak açıyoruz? Bunu kim kabul eder? Bugün bana sen niye gidip yatırım yapıyorsun diye soruyorlarsa bunun bir tek karşılığı vardır. Bu terör bitmesin. Bu insanlara gönlümüzü de açmayalım, dostluğumuzu da güçlendirmeyelim. Çünkü ancak gönül köprüsüyle bu terörü bitirebiliriz.”

FİKİR- VİZYON FUKARASI

Türkiye’deki muhalefetin sorununun bakış olduğunu belirten Türel, “Fikir fukarası. Vizyon fukarası. Benim yatırım bütçem, başlamış ve devam eden yatırım bütçem 700 trilyon TL’nin üstünde. Antalya’nın İmecik Yaylasın’ndan Kaş’ın sahiline kadar, Gazipaşa’nın en ücra köyünden Gündoğmuş’un Belönü’ne kadar biz her tarafa asfalt dökmüşüz. Bu kadar yatırım yapıyoruz” dedi.

Ağrı’ya kaldırılan uçakla ilgili de eleştiriler olduğu hatırlatılan Türel, “Bu gezinin bile hesabını soracaklarını söylüyorlarmış. Buraya gelen herkes kendi parasını kendi verdi. Bu işlerin karşılığı parayla ölçülmez ama işte muhalefetteki bu vizyonsuzluk, Allah var yukarıda bizim işimize yarıyor. Bırak konuşsun onlar hesap sorsunlar. Biz milletin birliği, beraberliği için çalışıyoruz. Onlar hayatları boyunca, bütün siyasi anlayışları boyunca bu milleti bölüp parçalamaya, sınıfsal ayrımcılığa tabii zihniyet bu CHP zihniyeti. 1940’larda bu zihniyet takım elbiseli olmayanları İstiklal Caddesi’ne sokmuyordu. Bunların hayatı sınıfsal ayrımcılıkla geçmişti. Senin kravatın yok, sen müstahak değilsin İstiklal Caddesi’ne demişler” şeklinde konuştu.

SINIFSAL AYRIMCILIK

“Bu zihniyetin yansımasını bugün bakıyorum Manavgat Belediyesi gösteriyor” diyen Menderes Türel, Akseki ile Manavgat arasında yaşanan ‘denize girme’ polemiğiyle ilgili Manavgat Belediye Başkanı CHP’li Şükrü Sözen’i sert eleştirdi. Başkan Türel, şöyle konuştu:

“6 metrekarelik bir büfe, önünde 100- 150 metrelik bir tane sahili Aksekililer de denizden istifade etsinler diye Akseki Belediyesi’ne kullanım hakkında kolaylık sağlamışız. Bugün çıkıyor, bu zihniyete sahip Belediye Başkanı hayır kardeşim Aksekililer buradan denize giremez diyor. Sende senelerce Manavgat olarak Akseki’nin yaylasından istifade etmişsin. Bu nasıl gayri insani bir yaklaşımdır. Yani Akseki’de deniz yok diye Manavgat Belediye Başkanı’na kalırsa Manavgat’ta denize girilmemesi lazım. 6 metrekarelik büfeyi, denizi Akseki’ye çok görüyor. Sınıfsal ayrımcılık bunların hücrelerine işlemiş. 1940’da kravatsız adamı İstiklal’e girmeyi yasaklıyorlar. Bugün de ellerinde olsa Aksekililer’e denize girmeyi yasaklayacaklar. Adam bunu bile fikir fukaralığı ile kendilerine bir ayrımcılık, bölgesel ayrımcılık malzemesi görüp bunun üstünden siyaset yapmaya kalkıyor. Ama Aksekililer çıkıp da ‘Manavgatlılar bizim yaylamızda yaşamasın’ demiyor. Senelerce et tırnak gibi yaşamışlar.”

YERİN DİBİNE GİRİYORLAR

İnsanları doğduğu şehirle bölgesel ayrımcılığa tabii tutmanın sınıflaştırmanın yereldeki örneğinin bu olduğunu belirten Türel, “Bu, Akseki ve Manavgat arasında nifak tohumu ekmekten başka bir şey değildir. Sonra çıkıyor Akseki ile kardeşlik, nerede kardeşlik? Allah inşallah bunların kalplerindeki mührü çözer. Ramazan’da mübarek gündeyiz. Zavallı durumdalar, dua ediyorum bunlara. Sonra ben bunları mecliste konuşunca siyaset yapıyorsun diyorlar. Bunları mecliste konuşmayacağım da nerede konuşacağım? Milletin arkasından mı konuşacağım? Şimdi ben konuşmayacak mıyım bir avuç denizi CHP’liler Akseki’ye çok gördü diye? Ben konuştukça mecliste utançlarından yerin dibine giriyorlar. Nato kafa nato mermer” diye konuştu.

RUST TURİST 1 MİLYON OLUR

Soru üzerine Rusya ile yaşanan barış süreci ve turizmi de değerlendiren Başkan Türel, şöyle konuştu:

“Bunu galiba sayın başbakanımız açıkladı. Bu krizden ne Türk vatandaşları memnun ne Rus vatandaşları memnun diye bir şey söyledi. Ben biliyorum Rusya’da vatandaş tatil kararı almadı bu sene Antalya’ya gelemediği için, Türkiye’ye gelemediği için. Çünkü İspanya çok pahalı, Yunanistan daha uygun ama Türkiye’deki otel kalitesini hizmet kalitesini bulabilme şansları yok. Gittiklerinde de çok memnun kalmadıklarından ‘bu sene de gitmeyelim’ diye genel bir temayül olduğunu orada iş yapan turizmcilerimiz söylüyor bana. Ama şimdi birden açılınca 1 milyon civarında Rus turist getirebiliriz. Çünkü oradaki Türk operatörlerinin operasyon kabiliyeti çok yüksek. AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman beklenen Rus turist sayısının 750 bin diye açıklamış. Turizmci olduğu için biraz daha ihtiyatlı konuşuyor olabilir. 1 milyon civarı turist getirebiliriz diye düşünüyorum. Bunlar şuan tatil kararını vermemiş olan turistler. Düşünün yani 1 milyon turist evinde kalma kararı vermiş. Onlar da mutlu değildi Antalya’ya gelememekten. Biz hemen o boşluğu dolduracağız inşallah.

Yeni gelişmelerle birlikte tarım ve emlak sektörünün de hareketleneceğini belirten Türel, “Bir Rus 10 dolara domates yiyordu. Ruslarda mutlu derken onu söylüyorum. Bir tek domates 10 dolardı Rusya’da. Bir domatesin tanesini 10 dolara alıyorsan kriz yüzünden, mutu olur musun Rusya’da. Bu işin kazananı yoktu yani. Şimdi iki taraf da kazanıyor” dedi.

İsrail’den gelmesi beklenen turist sayısı konusunda Menderes Türel, şöyle konuştu:

“İsrail ile anlaşma olmadan artış başlamıştı. İlk 4- 5 ayda İsrail pazarındaki artışımız yüzde 236. Gelen sayısı çok az olduğu için o yüzdesel artış yekünde bir şey tutmuyor. Ama orantısal bakıldığında ciddi bir şey var. Türkiye’de tatil yapmaya yönelik teveccühü görüyorduk zaten bu anlaşma çıkmadan. Şurada şöyle bir şey de var; Allaha şükürler olsun Antalya’da şu ana kadar güvenlik tehditine yönelik bir şey de olmadı. İnşallah da olmaz.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle