Hoşgeldiniz  

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Semih Köken | 01 Temmuz 2016 | Gündem, Kemer Güncel, Siyaset, Yaşam A- A+

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Antalya ve Muğla’da düzenlenen törenlerle kutlandı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Antalya ve Muğla‘da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Antalya’daki kutlamalar kapsamında, Antalya Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Başkanlığı ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanlığı temsilcileri tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Kutlamalar daha sonra Kaleiçi Yat Limanı’nda devam etti.

Antalya Liman Başkanı Deniz Kaya, denize çelenk bırakma töreni öncesinde yaptığı konuşmada, Atatürk Havalimanı‘ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90’ıncı yılını kutlayan Kaya, “1 Temmuz 1926’dan başlayarak yürürlüğe girmek üzere çıkarılan Kabotaj Kanunu, kıyılarımızdaki ve kara sularımızdaki imtiyazın Türk vatandaşlarına verilmesi ve yabancı gemilerin ticaretininTürkiye kıyılarında men edilmesini sağladı. Kabotaj Bayramı’nın kabulü, Türk denizciliği için bir dönüm noktası olmuştur. Böylelikle denizlerdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiştir.” dedi.

Türkiye’nin 8 bin 333 kilometre sahil şeridiyle Karadeniz, Ege, Akdeniz gibi stratejik önemi bulunan denizlerle çevrili olduğunu hatırlatan Deniz Kaya, şunları kaydetti:

“Bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve iç denize sahip tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve stratejik konumu gereği günümüzde önemi daha da artan bir ülkeyiz. Denizciliğimiz son yıllarda atılan adımlarla çok iyi noktalara gelmiş, kazanımlar elde edilmiştir. 2002 yılından beri kara listede olan Türk bayraklı gemilerimiz, özverili çalışmalarımızla 2008 yılında beyaz listeye geçmiş ve hala beyaz listedeki yerini korumaktadır.”

Konuşmaların ardından tekneyle denize açılan katılımcılar, denize çelenk bıraktı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Kemer ilçesinde de tören düzenlendi.

Kemer Marinası’ndaki törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Kemer Liman Başkanı Kemal Yeşil, Denizcilik ve KabotajBayramı’nın 90’ıncı yılını kutlamaktan gururlu ve mutlu olduklarını söyledi.

Yeşil, 1 Temmuz Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin bağımsızlığını kazandığını ve deniz ticaretinin geliştiğini belirterek, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ü saygı ile andıklarını kaydetti.

Tören, denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle