Hoşgeldiniz  

Türkiye’nin Aylık 2 Milyar TL’lik Karşılıksız Çekinin 120 Milyonu Antalya’dan

Semih Köken | 27 Ekim 2015 | Ekonomi A- A+

ATSO Başkanı Davut Çetin, Ekim ayı meclis toplantısında karşılıksız çeklerin durumunu değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti‘nin kuruluşunun 92’nci yılını coşkuyla kutlayamadıklarını belirten Çetin, yaşanan terör ve şehit olayları nedeniyle üzüntüsünü ifade etti. 7 Haziran seçimlerinden önce sürekli olarak siyasi uzlaşma çağrısı yaptıklarını ancak başarılı olamadıklarını da belirten Çetin, “Buradan herkese bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Siyaset, iktidar kavgası değildir, siyaset demokrasi ve hizmet yarışıdır. Devlet, milletin vergisiyle millete hizmet eden kurumlar demektir. Bir devlet ancak demokrasi ve adaletle ayakta kalır. Bu nedenle dünyanın en büyük 10 ekonomisi hedefinin yanına, dünyanın en ileri 10 demokrasisinden birisi olma hedefinin de konulmasını istiyoruz” dedi.

Çetin, gerilim halinin bir an önce bitmesi gerektiğini ve uzlaşıyı görene dek bunları söylemeye devam edeceklerini söyledi.

Ekonominin yaşanan terör olayları nedeniyle ikinci plana düştüğünü belirten Çetin, seçimlerde siyasi partilerin ekonomi yönünde vaatlere yöneldiğini söyledi. Ekonominin son durumuna ilişkin verilerde paylaşan Çetin, “Büyüme hedeflerini ve kişi başı milli geliri görüyoruz yüzde 4 ve 5 büyüme hedefleri şu an için çok iyimser, mevcut durumda yüzde 3’ü aşmamız zor. Buna rağmen yüzde 4,4 buçuk büyüsek bile dolar bazında fakirleşmiş oluyoruz. Bu sene, yıl ortası kur 2.73 alındığı için kişi başı gelirde 9 bin doları ancak kurtarıyoruz. Gelecek yıl dolar ortalama 3 lirada kalırsa 8 bin dolarlara inmiş oluyoruz. 2008 yılında 10 bin dolar düzeyine çıkılmıştı. Yani böyle giderse 2008 yılı düzeyine 2018’de de ulaşamamış olacağız. Böylece 10 yıl boyunca 10 bin doları aşamamış oluyoruz. Buna ister orta gelir tuzağı diyelim, ister başka şey diyelim, bunun adı refah kaybıdır” dedi.

“İHTİYAÇ KREDİLERİNDE SORUN DİKKAT ÇEKİCİ”

Kredilerle ilgili de konuşan Çetin, takipteki kredilerde artışın olduğunu söyledi. Konut kredilerinde sorun olmadığını ancak ihtiyaç kredilerinde sıkıntının dikkat çekici olduğunu ifade eden Başkan Çetin, “Türkiye genelinde takipteki kredilerde yüzde 27 artış var. Konut kredilerinde sorun yok, ama ihtiyaç kredilerinde ve KOBİ kredilerindeki sorun dikkat çekici boyutta. İhtiyaç kredilerinde takip düzeyi yüzde 169, KOBİ kredilerinde takip yüzde 37 buçuk artmış” dedi.

Antalya‘nın durumunun daha iyi olduğunu da değinen Başkan Çetin, “Antalya’da takipteki kredilerde artış yüzde 12.6 oranıyla ülke geneline göre daha iyi durumda. Antalya‘da sektörel kredilerde ise inşaat sektöründe takipteki kredilerde bir artış başladığını görüyoruz” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERİN DURUMU

Türkiye‘de yaklaşık olarak aylık 2 milyar TL’lik 60-70 bin çekin karşılıksız olduğunu ifade eden Başkan Çetin, Antalya‘daki duruma da değinerek şöyle konuştu:

“Karşılıksız çıkan çeklerin toplamdaki payı yüzde 3-4 arasında. Türkiye‘de ayda yaklaşık 2 milyar TL tutarında, 60-70 bin çek karşılıksız çıkıyor, Antalya‘da ise ayda 100-120 milyon TL tutarında 3-4 bin arası çek karşılıksız çıkıyor. Oranlar düşük de olsa ticarette güveni sarsan bir konu. Bu nedenle artık bu karşılıksız çek ayıbının bitmesi, ticaretin daha güvenli hale gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye‘de siyasi belirsizliğin bitmesi, kurulacak hükümetin yapısal önlem takvimi açıklaması ve merkez bankasının izleyeceği faiz politikası en önemli konulardır. Bu 3 konuda olumlu gelişme olursa dövizde ve genel durumda iyileşme görürüz, aksi halde sıkıntılar devam edecektir” dedi.

TURİZMİN DURUMU

Antalya‘da turist sayısının düşüşünün aylık yüzde 5 oranında sabit şekilde devam ettiğini belirten Çetin, 550 bin kaybın olduğunu söyledi. Antalya‘da yabancı çalışan sayısına da değinen Başkan Çetin, Antalya‘da turizmde çalışan yabancı sayılarında da düşüş olduğunu söyledi. – ANTALYA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle