Hoşgeldiniz  

İş Kazalarının Önüne Geçmek İçin Hem Eğitim Hem Denetim Şart

Semih Köken | 16 Şubat 2015 | Ekonomi A- A+

Son günlerde ülkemizde maden ocaklarınca sıkça kazalar görülüyor. Soma ve ardından Ermenek’te yaşanan kazalar ile yüzlerce maden şehidi verdik. Bu ilk oluşan kaza değildi. Öncesinde de benzer kazalar ile ölümlere şahit olduk. Bu kazaların her ne kadar önüne geçmek için çalışmalar yapıldığı, denetimlerin yerinde ve zamanında yapıldığı söylense de bunun pek böyle olmadığı rastladığımız her kaza gösteriyor. Bu kazalar sadece can almakla kalmıyor. Aynı zamanda ölümler yaşanmamış olsa da işyeri sahiplerinin işlerinin aksamasına, üretimin yapılamamasına, dolaylı olarak da ülke ekonomisine olumsuz etki yapabiliyor. Hal böyle olunca hemen her iş kolunda görülebilen iş kazalarının önüne geçmek zorunlu hale geliyor. Devletimiz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’da bu yönde çalışma yaparak yeni 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu çıkardı. Buna göre her bir iş yerinin iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. Yasa B sınıfı iş güvenliği programı konusunda da yeni düzenlemeler getiriyor.

Yeni yasaya göre her iş yeri bünyesinde iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda kalıyor. Bu aynı zamanda yeni bir istihdam kapısının daha insanlar için ortaya çıkması anlamına geliyor. Pek çok eğitim kurumu da uzmanlar ile iş yerlerinin güvenliği, işçi sağlığı konusunda eğitimler alarak iş güvenliği uzmanı olmaya çalışıyor. Bu alanda çıkan Resmi Gazete 29 Aralık 2012 tarihinde 28512 sayısı ile yapılan yayın da iş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkındaki yönetmeliği gayet açık bir biçimde sınırlandırıyor. Yönetmelik ile B sınıfı güvenliği uzmanı olma şartlarının çerçevesi çizilmiş ve buna göre öncelikle C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmanız gerekiyor. Sonrasında ise 220 saat süreli bir eğitim almanız gerekiyor. Bu aşamada uzman ve iyi eğitimci kadrosu ile Temaakademi sizlere iyi bir çözüm sunacaktır. Eğitim sonunda bir sınava gireceksiniz. Bu sınavdan B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için en az 70 almak durumundasınız. B sınıfı iş güvenliği uzmanları işverenlere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu çerçevesinde rehberlik yapmakla ve onları bu konuda yönlendirmekle yükümlü olurlar. İş yerlerinde hem çalışan kişilerin hem de çalışma ortamını gözlemleyip risk olacak etmenleri incelerler. Ayrıca o işyerinde çalışanlara iş güvenliği konusunda bilgilendirme yapıp eğitim vererek gerekli kayıt tutma işlerini yerine getirirler. İş güvenliği uzmanları, iş kazalarının önüne geçilmesinin iş yerlerindeki birinci derecede sorumlusu olan kişi olacaktır. Bu nedenle iyi eğitim alınması sadece sınav için değil sonraki çalışma yaşamında da büyük önem taşımaktadır. Tema Akademi size bu iyi ve profesyonel eğitimi sağlayabilmektedir.

İş kazalarının önüne geçebilmenin yönü elbette gerekli eğitimleri vermekten geçiyor. Ama sadece eğitimler değil yapılacak olan denetimler de büyük önem arz ediyor. Bu amaçla iş yerleri artık işi biraz daha sıkı tutup iş güvenliği uzmanlarını bünyelerinde tutmak zorundalar. Bakalım bu zorunluluk ile şu an zaman zaman görmeye alıştığımız iş kazalarının ve ölümlerinin önüne geçebilecek miyiz?

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle