Hoşgeldiniz  

Zeytinköy Bambaşka Bir Kimliğe Bürünecek

SEMİH KÖKEN | 11 Kasım 2014 | Antalya Haber A- A+

antiad antiad (1) antiad (2)

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, katıldığı ANTİAD toplantısında kentsel dönüşüm projelerine değindi. Kent dönüşümü üçe ayıran Türel, Kepezaltı ve Santral Mahallerinde hayata geçirecekleri proje ile bölgeye değer katacaklarını, Zeytinköy’ün uygulayacakları sosyal kalkınma projesinin ardından bambaşka bir kimliğe bürüneceğini söyledi. Türel bir diğer kentsel dönüşüm türünün ise tarihi alanlardaki kentsel yenileme olduğunu ve bunu Balbey’de gerçekleştireceklerini ifade etti.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya İşadamları Derneği’nin (ANTİAD) toplantısına konuk oldu. Başkan Türel, bugüne kadar yapılan yatırımlarla ve yeni projelerle ilgili işadamlarına bilgiler verip, sorularını yanıtladı. Geleceğin Antalya’sını inşa edeceklerini dile getiren Türel konuşmasına ulaşım ile ilgili hayata geçireceklerini projeleri anlatarak başladı. Antalya’ya yeni cazibe merkezleri kazandıracaklarını ve sinemanın merkezi haline getireceklerini ifade eden Türel Kültür Bakanı Ömer Çelik ile birlikte gerçekleştirdiği ABD gezisi hakkında bilgi verdi.

 

KEPEALTI-SANTRAL’DE SONA YAKLAŞILDI

Antalya’da uygulayacakları kentsel dönüşüm projelerini aktaran Başkan Türel, eskiyen şehirlerin yenilenmesi, depreme dayanıklı yapıların ortaya çıkması ve modern şehirciliğin kentsel dönüşümle yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Başkan Türel, “Bundan kaçmak mümkün değildir. Şehirlerimizi yenileyeceğiz. Kentsel dönüşümün 3 ayağı vardır. Birincisi kentsel dönüşüm olarak bildiğimiz değer artışı sağlayacak olan dönüşümlerdir. Bunu Kepezaltı ve Santral mahallelerinde yapıyoruz. Dün sayın bakanımızı aradım. Bakanlar Kurulu’nda bu alanın kentsel dönüşüm olarak ilan edilmesi hususunu en geç bir ay içerisinde sağlamış oluruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce’nin imzasına sunuldu. Zaten bizi destekliyor idi. Kendilerine hatırlatmak için telefon açtım. İnşallah bunu tamamlayacağız” diye konuştu.

ZEYTİNKÖY’E SOSYAL PROJE

İkinci dönüşüm projesinin Zeytinköy olacağının müjdesini veren Başkan Menderes Türel, “Zeytinköy bir değer artışı sağlayacak dönüşüm projesi olmaktan öte, sosyal kalkınma dönüşümü sağlayacak bir proje olacak. Zeytinköy’de, orada yaşayan vatandaşlarımızın hak ettiği şekilde yaşayabilecekleri bir imkanı yaratmak istiyoruz. Maalesef bugün uyuşturucu konusunda “Zehirköy” diye basında tarif edilen o bölgenin insanlarını sosyal kalkınma ile birlikte refaha ulaştırarak, çok önemli bir dönüşüm projesini başlatmak istiyoruz. Tabi, bu gibi dönüşüm projeleri kolay değil. Halkın desteği önemli. Halkın desteği ile birlikte bu konuda, Antalya’nın birlik içinde bizim arkamızda durması, işimizi kolaylaştıracaktır. Basınımızın desteği çok önemlidir. Her haberin içinde buradaki sosyal yaraya değinen gazeteci arkadaşlarımızın, sosyal kalkınmayı desteklemesi de beklentimizdir” dedi.

BALBEY’İN TARİHİ KİMLİĞİ KORUNACAK

Başkan Türel, kentsel dönüşümle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü, “Bir başka dönüşüm başlığı da kentsel yenileme dediğimiz tarihi bölgelerin yenilenmesine yönelik çalışmalardır. Bununla ilgili Balbey’de çalışıyoruz. Bir ön sunum gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde detaylarına gireceğiz. Balbey’i tarihi kimliğini koruyarak bir kentsel yenileme projesiyle, ikinci bir Kaleiçi olarak ortaya çıkartmak istediğimizi seçimden önce söylemiştik. Tarihi kimliği ile şehre o bölgeyi kazandıracağız”.

KENT MERKEZİ BAMBAŞKA OLACAK

Doğu Garajı projesinin hızla devam ettiğini açıklayan Başkan Menderes Türel, “Özellikle mezarların olduğu nekropol alanında çalışma önümüzdeki yılın ilk aylarında başlayacak. Yan tarafında geleneksel kültürümüzü yaşatacağımız bir çarşı olacak. Çarşının üst katı da Belediye Konservatuarı olarak projelendiriyor. Uygulama projesi için arkadaşlarımız son görüşmelerini yaptılar. Bunu da inşallah kazandırdığımızda, Doğu Garajı ve çevresi, arkasında Balbey, arkasında Cumhuriyet Meydanı ki, Tophane’nin eksik kalan kentsel yenilemesini de yapıyoruz ve Kaleiçi, dünyanın en güzel tarihi alanı içerisinde yer alan Yatlimanı… Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet binasına taşınıp, Atatürk Stadyumu ve Karaalioğlu Parkı etrafını bir açıkhava kent müzesi olarak düzenlenmesiyle kent merkezi bambaşka bir hale dönüşecek. Bunları inşallah tamamladığımızda, mutluluğunu bütün Antalya olarak yaşayacağız.” dedi.

İLÇELERDEN 470 MİLYON BORÇ DEVRALDIK

İşadamlarından gelen bir soru üzerine Bütünşehir yasasının belediye gelirleriyle ilgili bölümüyle ilgili açıklama yapan Başkan Türel şöyle konuştu: “Yasalar iyi bir uygulama olsun diye çıkartılır, muhakkak eksiği olur. Meclis de onun için vardır. Mecliste her gün onlarca kanun çıkıyor. Gelirlerle ilgili sadece ilçe değil, büyükşehir belediyelerinin de sıkıntıları var. Bu yönde bir çalışmamamız söz konusu. Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ile bu konu üzerinde çalışıyoruz. Yerel yönetimlere yönelik belediye gelirlerinin arttırılması hususunda bir çalışma başladı. Belediyelerimizin yükleri arttı. Tabi bu yükler artıyor iken, artan imkanları da birlikte değerlendirmek gerekir. İlçe belediyelerinin su gelirleri Büyükşehir’e geçti ama altyapı ile ilgili bütün borçlar da Büyükşehir’e geçti. O borçları eskiden ilçe belediyesi ödüyordu. İlçe belediyelerinden devraldığımız borç miktarı 470 milyon TL. Borcu, bu kanun çıkmasaydı ilçe belediyeleri ödeyecekti. Kurtuldular. Sadece gelirlerin devredildiğini söylersek bu doğru bir yaklaşım olmaz. Belediye başkanlarımızla bunları konuşuyoruz. Eskiden yaptıkları hizmetlerin ağırlıklı bir bölümü Büyükşehir’e geçti. İlçe belediyelerimizde hizmetlerin 3’te 2’si büyükşehirin artık.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle