Hoşgeldiniz  

VALİ KARALOĞLU KEMERİ DENETLEDİ

Semih Köken | 17 Mayıs 2017 | Antalya Haber A- A+

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ve kurum müdürleriyle ile Kemer’i ziyaret eden Antalya Valisi Müni Karaloğlu, ilçede yapılması planlanan projelerin bir an önce uygulamaya geçirilmesini istedi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ve kurum müdürleriyle ile Kemer’i ziyaret etti. Karaloğlu, Enç ve beraberindekilerin ilk ziyareti Kemer Kaymakamlığı’na oldu. Kaymakam Mustafa Cihad Feslihan’dan çalışmalar hakkında brifing alan Karaloğlu, ilçede yapılması planlanan projelerin bir an önce uygulamaya geçirilmesini istedi. Kaymakamlık ziyaretinin ardından Iydros Antik Kentini ziyaret eden Vali Karaoğlu, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel’den devam eden çalışmaların yanı sıra antik kentin mevcut durumu hakkında bilgi aldı. Karaloğlu, Enç ve beraberindekiler daha sonra Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Denizcilik Fakültesi’ne dönüştürülecek TUREM binasında incelelerde bulundu. Liman Caddesi’nde bulunan Polis Merkezi Amirliği MOBESE Merkezini de ziyaret eden Karaloğlu, ardından esnafları ziyaret ederek bir süre sohbet etti.

Karaloğlu ve beraberindekiler ardından restorasyonu yapılan Selçuklu Av Köşkü’nde incelemelerde bulunarak Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram ve Müze Müdürü Mustafa Demirel’den bilgi aldı. Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı’nda ziyaret eden Karaloğlu görevli erlerle bir süre sohbet etti.

IDYROS ANTİK KENTİ’NDE KAZILAR BAŞLIYOR

Vali Münir Karaloğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ben bugün Çin’den buraya geldim. Kemer’in gelen bir değerlendirmesi, sorunları ve yapmamız gerekenler ile ilgili bir brifing aldık önce. İlk olarak Idyros Antik Kenti’ni ziyaret ettik. Orada neler yapabileceğimizi inceledik. Orada bir kilise kalıntısı ve mozaikler var Kemer’in merkezinde. Kemer kendi nüfusunun iki katı yatağı olan Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi, 40 bin nüfusu olan ilçenin 109 bin kayıtlı yatağı var. Bu kadar önemli bir turizm merkezinin göbeğinde bir antik kenti varsa, mutlaka bir şekilde el birliği ile sadece devletten de beklemeden destek verilmeli. İşte sağolsun Kemer Turizmcileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Özgür Kurga, 100 bin TL’lik yardım yapacak. Biz de Antalya Müzesi’nin başkanlığında bu sene kazılara başlayacağız. Burayı ziyarete açmak adına bu sene yapılması gerekenleri yapacağız. Eylül’e kadar burayı tamamlayacaklar arkadaşlar. Kalan iş olursa gelecek sene sezon öncesinde devam ederiz” dedi.

‘FAKÜLTEYİ BU SENEYE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

TUREM binasının Denizcilik Fakültesi’ne çevrilmesi için çalışmaların bu sene içinde tamamlanmasını istediklerini kaydeden Vali Karaloğlu şunları söyledi;

“Akdeniz Üniversitesi’ne Denizcilik Fakültesi yapılmak üzere devredilen TUREM binasını gezdik. Orada Akdeniz Üniversitesi Rektörü ile telefonda hem vekilimiz hem ben, bir değerlendirme yaptık. 2017’de öğrenci almak için neler yapılabilir. Orada yaklaşık 1,5-2 milyon TL civarında bir bakım onarım maliyeti olduğu söylendi. Biz bu parayı üniversite nereden bulur falan derken, oradan sağolsun Kemer Turizmcileri ve İş Adamları Derneği Başkanımız Özgür Kurga, ‘O para hazır. Yeter ki üniversite olsun Kemer’de’ dedi. Şimdi inşallah bu binayı bu seneye yetiştirmek istiyoruz.”

‘SUALTI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’DE FAKÜLTEYE DEVREDİLECEK’

Selçuk Üniversitesi’nin Kemer’de bulunan Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin de yeni kurulacak fakülte devri konusunda iki üniversitenin rektörlerinin mutabık kaldığı belirten Vali Karaloğlu; “Çok daha önemli olan, şu anda Selçuk Üniversitesi’nin Kemer’de bulunan Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin de yeni kurulacak fakülte dolaysıyla Akdeniz Üniversitesi’ne devri konusunda iki üniversitenin rektörleri ile sayın vekilimiz Gökçen Enç görüşmüş ve iki rektörümüzde mutabık kalmış. İnşallah orayı da Akdeniz Üniversitesi’ne devri gerçekleşecek. Yine Selçuk Üniversitesi’ndeki hocalarımız gelip kullanacak, onlara belli bir kontenjan ayrılacak. Burada bir fakülte varsa, böyle bir araştırma merkezinde de o fakültenin bünyesinde olması en doğru bir iş.”

‘KEMER’E DE BU YAKIŞIR’

Kemer’deki Denizcilik Fakültesi’nde daha çok deniz turizmine yönelik bölümlerin olmasını arzu ettiklerini söyleyen Karaoğlu; “Yat kaptandır, güverte elemanıdır, yat limanı işletmecisidir veya deniz sporlarına dönük bölümlerin açılacağı, turizminin bir tamamlayıcısı fakülte olmasını arzu ediyoruz. Yoksa uzak yol kaptanı, uzak yol makinisti yetiştirecek bir denizcilik fakültesi değil bizim amacımız. Turizme, yani deniz turizmine hizmet edecek bir denizcilik fakültesi olsun arzusundayız. Kemer’e de bu yakışır. O binanın içerisinde en az 30-35 kişinin ders görebileceği derslik var, yatakhaneler var. Artık uzun bir süre bizim orada fakülte ihtiyacımızı karışılacak bir binamız var” dedi.

‘KEMER ‘BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR EVİ’ GİBİ OLACAK’

Kemer’de güvenliği çok önemsediklerini vurgulayan Vali Karaloğlu, “Polis Merkezi Amirliği MOBESE Merkezi’nde çalışmayan mevcut kameralarımız onarıldı. Bizim en önemli görevimiz Antalya’ya Kemer’e gelen misafirlerimizi, turistlerimizi ve dostlarımızı güvenli bir şehirde yaşadıklarını hissettirebilmek. Onun için gayret ediyoruz. Şu anda tüm Antalya’da devam eden, bütün MOBESE kameralarının yenilenmesi, plaka tanıma sistemlerinin yenilenmesi ile alakalı savunma sanayi ile bir projemiz var. İnşallah Haziran-Temmuz ayı gibide o proje tamamlandığı zaman Kemer neredeyse ‘Biri Bizi Gözetliyor Evi’ gibi olacak. Her noktayı görebildiğimiz, uzaktan kontrol edebildiğimiz bir hale gelecek. Jandarma bölgesinde kalan MOBESE kameraları içinde ayrıca çalışmalar yapıyoruz.”

‘UZMAN GÖRÜŞÜ İLE YAZILSIN’

Selçuklu Av Köşkü’nün de Selçuklu Devleti’nin 13. yüzyılda yaptırdığı en önemli eserlerden biri olduğunu vurgulayan Karaloğlu, söz konusu tarihi eserlerin bazen basında gereksiz gündeme geldiğini söyledi. Karaloğlu, şunları kaydetti:

“Bu konular çok fazla ihtisas istiyor. Uzman görüşü olmadan haber yapılıyor. Geçenlerde çıkan bir haberde bir rehber arkadaşımız açıklama yaparak tarihi eseri ve restorasyonu değerlendiriyor. Restorasyonlar çok çok uzmanlık isteyen konular. Bunu bende bilemem, sizde bilemezsiniz. Bu çok uzmanlık isteyen bir konu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü var, sadece işi bu. Burada bir hatamı var, uzmanından görüş alın, uzman görüşü ile yazılsın. ‘Skandal Restorasyon’ kim demiş, rehber demiş. Rehberin sözüyle bir restorasyon nasıl skandal olur. Bence haberi yapan skandal olmuş. Tabi burada hedef kimse değil, hedef genel. Burada hedefimiz şu, tarihi eserlerimizi doğru restore edelim amenna, ama uzmanında da görüş isteyelim. Şimdi buradaki çimentomudur, horasan harcımıdır buradaki arkadaşlarda bilmiyor. Alıyorlar numuneyi İstanbul’a laboratuvara gönderiyor. Orası bir rapor yazıyor. Yani benim laboratuvarla bilebildiğimi, gazeteci arkadaş buradaki harç şudur diyebilir mi. Öyle bir şey yok uzmanından görüş alın istediğinizi yazın. Yani doğru bilgilerle haber yapılmalı ki, yarın gazetecilerimiz de mahcup olmasın” dedi.

‘AV MÜZESİ OLABİLİR’

Selçuklu Av Köşkü’nü ayağa kaldıracaklarını belirten Vali Karaloğlu; “Şu anda burayla ilgili proje söz konusu. Şu anda kurulun gündeminde. Müteahhit var ama işe başlaması için kurulun projeye onay vermesi gerekiyor. Proje bittikten sonra burayı kurulun bize verdiği oranla ayağa kaldıracağız.  Burası tescilli bir yapı. Tescilli yapıda kurul ne derse biz ona göre yapacağız. Kemer’in yine tarihi mekanlarından biri olarak buraya nasıl bir fonksiyon verileceği konusunda Antalya’da avcılık önemli ama av müzesi yok. Milli Parkların birçok av alanları var avlak alanları var. Burası çok güzel bir av müzesi olabilir. Zaten burası sultanların avda kullandıkları bir köşk. Burayı av müzesi olarak da düşünebiliriz.”

KINDILÇEŞMEDE İNCELEME

Karaloğlu ve beraberindekiler daha sonra Kındılçeşme Günübirlik Kamp Alanı’nda incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Karaloğlu ve beraberindekiler ardından Kemer’den ayrıldı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle