Hoşgeldiniz  

Üstsüz tepki!

Semih Köken | 24 Mart 2021 | Antalya Haber A- A+

Antalya’da başta CHP’li ve İYİ Partililer olmak üzere birçok kadın derneği, ‘İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etti. Basın açıklamasının yapıldığı sırada bir trans birey, grubun önüne geçerek kıyafetinin üst tarafını açtı

Üstsüz tepki!

Türkiye’nin, resmi adı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına tepkiler sürüyor. Başta CHP’li ve İYİ Partililer olmak üzere birçok kadın derneği tarafından ‘İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etmek amacıyla bugün Antalya’da yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı, CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, CHP ilçe başkanları, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Başaran, İYİ Parti ilçe başkanları, İYİ Parti Antalya Kadın Politikaları Başkanı Aysel Damatoğlu, Antalya Barosu, Birleşik Kamu-İş Sendikası, Eğitim-İş, KESK, Eğitim-Sen, DİSK, Emekli Sen, Kadın Platformu Bileşenleri, çeşitli kadın dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama
CHP’nin çağrısıyla aralarında İYİ Parti, STK’lar, kadın örgütleri ve sendikaların bulunduğu grup, yürüyüşün ardından Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Erkeklerin de destek verdiği basın açıklamasında konuşan CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, “Bu ülkede onlarca sorun varken 42 milyon kadının yaşam hakkını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin neresine karşısınız? Tüm meclisten oy birliği ile geçtiği zaman ‘Bu başarı Türkiye’nindir’ diye konuşanlar, neye göre bir gecede fesih ediyorsunuz? Hukuka göre mi, ahlaka göre mi?” şeklinde konuştu. Deveci’nin ardından ortak basın açıklamasını okuyan CHP Kepez Belediye Meclis Üyesi Nesibe Bahadır, İstanbul Sözleşmesi’nin bireyleri her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşme olduğunun belirtti.

‘Milletin iradesi yok sayılamaz’
İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların, çocukların, LGBTİ+ bireylerin ve herkesin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan ve Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu bir uluslararası sözleşme olduğunun altını çizen Bahadır, “Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz? Bu sözleşmeyi siz okumadan mı imzaladınız? Sözleşme şiddeti kınamaktadır, ancak siz sözleşmeyi kaldırarak şiddetin önünü daha fazla mı açacaksınız? Sözleşme kadınlara ve tüm bireylere cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılık yapmayı yasaklamaktadır. Siz açıkça ayrımcılık mı yapmak istiyorsunuz?” dedi. Sözleşmenin fesih edilmesinin kadın katliamını desteklemek anlamına geldiğini söyleyen Bahadır, “Sözleşme bireylere cinsiyetleri ve cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılık yapmayı yasaklamaktadır. AKP hükümeti sözleşmeyi feshetmeye çalışarak ayrımcılık yapacağını ilan etmiştir. İstanbul Sözleşmesi; çok uzun yıllardır sürdürülen kadın hakları mücadelesi ve kazanımları ile hazırlanmıştır. Bu mücadelenin en önemli kazanımı olan bu sözleşmenin bir gecede yok edilebileceğinin sanılması çok büyük bir yanılgıdır. İstanbul Sözleşmesi; milli iradenin sonucudur. Meclis’te oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi, milletin iradesi yok sayılarak feshedilemez” ifadelerini kullandı.

‘Mücadelemizi sürdüreceğiz’
Anayasanın 90. maddesi gereği, usulünce yürürlüğe giren Temel Hak ve Özgürlüklere İlişkin Uluslararası Antlaşmaların kanun hükmünde olduğunu vurgulayan Bahadır, “Anayasa’nın 104. Maddesi gereğince temel haklar, kişi hakları ve ödevleri Cumhurbaşkanı kararı ile ortadan kaldırılamaz. Bu yüzden bu karar açıkça Anayasamızı da yok saymaktır. İstanbul Sözleşmesi gündelik politik hesaplar için yok sayılamaz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmemiz mümkün değildir. Bizler; İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldırmaya yönelik Anayasa’ya aykırı bu girişime karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Trans bireyden üstsüz tepki
Öte yandan basın açıklamasının yapıldığı sırada grup içerisinde bulunan ve isminin Seda U. olduğu öğrenilen bir trans birey grubun önüne geçerek kıyafetinin üst tarafını açtı. Eyleme katılanlar ve çevrede bulunan vatandaşların şaşkın bakışları arasında göğüslerini açarak kararı protesto eden trans birey, CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci tarafından uyarılarak uzaklaştırıldı.

Ramazan BOZCA-Esra ALTUNKES

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle