Hoşgeldiniz  

Su Tarifelerinde Yüzde 36’ya Varan İndirim Yapıldı

SEMİH KÖKEN | 14 Haziran 2014 | Antalya Haber A- A+

haziran meclis (1) haziran meclis (2)

ASAT Genel Kurulu ASAT Konferans Salonu’nda yapıldı. Su tarifelerinin görüşüldüğü gündem maddesinde suda indirim müjdesi geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilk dönem belediye başkanlığında 2004 yılında göreve geldiğinde halka ucuz su kullanma taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “6 ay içinde su fiyatlarında yüzde 30’luk bir indirime gitmiştik. Antalya’nın suyu pahalı kullandığını ifade etmiştik. Bu ucuzlatmaya KDV indirimini de eklediğimizde yüzde 68’e yakın fiili bir indirim söz konusu olmuştu. Suyu ucuzlatmayı, dersimize iyi çalışarak, verdiğimiz her sözü yerine getiren bir anlayış olarak dile getirmiştik. Antalya’da şebeke kaçakları o zaman yüzde 70 civarındaydı. Bu kaçakları önlediğimizde bunun halkın cebine ucuz su olarak yansıyacağını belirlemiş,  bunun neticesinde halkımıza bu sözü vermiştik. Türkiye’de ilk bilgisayarlı su yönetim sistemini (Scada) Antalya’da kurduk ve su kaçağının yüzde 70’lerden yüzde 40’lara gerilediğini gördük. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde su da kaçağı önleyerek, su fiyatlarında yüzde 68’e yakın fiili ucuzluk sağlamıştık.”

2004 yılında Antalyalıların Türkiye’de suyu en pahalı kullanan vatandaşlar olduğuna dikkat çeken Türel, “Bizim atmış olduğumuz bu adımlardan sonra Antalya suyu en ucuz kullanan kentler arasında yer aldı. 2009’da görevi devrettiğimizde Antalya’daki su tarifesi Türkiye’deki en ucuz su tarifesi olmuştu. Ancak sonrasında yapılan fiyat artışlarıyla Antalya en pahalı su tarifeleri arasına geri döndü. Biz bunu halkımızın yararına kabul edemezdik. Seçim döneminde gereken tedbirleri alacağımızı ve suda ucuzlatmaya gideceğimizi ifade ettik. Göreve gelmiş 2 aylık bir yönetim olarak, finans yönetimini en iyi şekilde yapmak suretiyle neler yapabileceğimizi değerlendirdik” dedi.

MERKEZDE FİİLİ İNDİRİM YÜZDE 26

Antalya merkezindeki 5 ilçede fiyatların sabit tutulduğunu belirten Başkan Menderes Türel, bütçe dengesi itibariyle yapılması zorunlu olan zammı yapmayarak fiilen yüzde 26’lık bir indirime gidildiğini ifade etti. Başkan Türel, şu açıklamayı yaptı: “Şunu açıklıkla söyleyelim ASAT olarak gelirlerimiz ve giderlerimiz arasında 36 milyon 953 bin lira açık bulunmaktadır. Bunun ASAT bütçesinin yüzde 12’sini oluşturduğu açıktır. ASAT aslında bugün onaylamış fiyat tarifesi ve bütçesiyle yüzde 12’lik bir bütçe açığını da onaylamaktadır. Bu bütçe açığını kapatabilmenin tek yolu suya fiyat artışı yapmaktır. Biz bugün suya fiyat artışı yapmayarak, bizden önceki yönetim tarafından yapılmış bütçenin yüzde 12’lik açığını zamla kapatmayarak, bütçe dengesi itibariyle aslında su fiyatında yüzde 12’lik fiili bir ucuzlamaya gitmekteyiz. Ayrıca geçen yıldan bugüne kadar su maliyetlerinde yüzde 14’lük bir fiyat artışı olmuştur. Bu maliyet artışına baktığımızda bunun da giderilebilmesinin yolu suya zamdan geçer. Ancak biz fiyatları artırmıyoruz. Finans yönetimi içerinde, tasarruf politikalarıyla, sağlayacağımız yeni kaynaklarla bunu gidermeye yönelik bir politika benimsedik. Bunun faturalarını halka çıkarmanın doğru olmadığını söyledik. Böyle baktığımızda yüzde 12’lik bütçe açığı ve yüzde 14’lük maliyet artışını alt alta koyduğumuzda toplamda yüzde 26’lık bir fiyat artışını bugünkü bütçeyle yapmamız gerekirdi. Ancak fiyatı sabit tutmak suretiyle meclisimiz bugün çok önemli bir karara imza atıyor ve su fiyatlarında Antalya’da yüzde 26’lık fiili bir indirim oluyor. Bunu 5 merkez ilçe için önemsiyorum. Meclisimizi tebrike layık bir meclis olarak görüyorum.”

İLÇELERDE YÜZDE 36’YA VARAN İNDİRİM

Başkan Menderes Türel, ilçelerde su fiyatlarında uygulanan indirim oranlarını ise şu şekilde açıkladı:

‘Alanya’da su fiyatlarında 20 ton kullanımda yüzde 5’lik, 30 ton kullanımda yüzde 19.05’lik indirim yapıldı. Su tarifelerinde Akseki’de yüzde 27.77, Kumluca’da yüzde 11.27, Gazipaşa’da 7.14, Serik’te yüzde 7.14 indirim uygulandı. Kemer’de su fiyatları 20 tonda yüzde 9.13, 30 tonda yüzde 9.14 geriledi. Finike’de 20 tonda yüzde 16.67, 30 tonda yüzde 16.67 indirim yapıldı. Demre’de 20 tonda yüzde 7, 30 tonda yüzde 13.94 indirim yapıldı. Korkuteli’nde su 20 tonda yüzde 13.33, 30 tonda yüzde 14.79 ucuzladı. Gündoğmuş’ta uygulanan indirim ise 20 tonda yüzde 11, 30 tonda 36.78 olarak gerçekleşti. Manavgat, Elmalı ve İbradı’da su fiyatları sabit tutuldu.”

SÖZÜMÜZÜ 2 AYDA YERİNE GETİRDİK

Vatandaşlara verdikleri sözü tutmuş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Türel, “Halkımıza suyu ucuzlatma konusunda verdiğimiz taahhüdü 2 aylık bir yönetim olarak, daha tam olarak finans yönetimini sağlamamışken yerine getiriyoruz ki bu ASAT Genel Kurulu adına, çalışanlar adına bir övünç kaynağıdır. Emeği geçen bütün arkadaşları kutluyorum.”

HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ YAPABİLİRİZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bütçe açığının nasıl kapatılacağı konusuna da şu şekilde açıklık getirdi: “Finans yönetimini başaramazsak hiç bir şeyi başaramayız. Antalya ne hizmet, ne yatırım görür. Ne de su fiyatında ucuzlama görür. Antalya’da geçmişte bunu başardık, kamuoyu da yakından biliyor. Tasarrufu önemseyeceğiz. Nasıl su kaçaklarını yüzde 70’ten yüzde 40’a indirmiş ve bunu halkımızın cebine suda indirim olarak yansıtmışsak, bunu bugün de başaracağız. Su kaçağını önlemede şimdiki hedefimiz yüzde 20. Bunu halkımızın cebine indirim olarak yansıtacağız. Aynesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Tasarrufunu dışında gelir kaynaklarımızın artırılmasına yönelik projelerimiz var. ASAT’ı sadece sudan gelir elde eden bir kurum olmaktan çıkarmak gerek. Gelir artışına yönelik projeler geliştiriyoruz. ASAT’ın gerekirse bir hidro-elektrik santrali yapabilme gücü vardır. Bu hem Antalya’ya enerji sağlar, hem ASAT’a gelir getirir. Bu projeler gelir ve kaynak getirir. Siz oturduğunuz yerden proje yapmadan ASAT’ın gelirleriyle yetinmeye kalkarsanız, suya zam yapmak suretiyle bütçe açıklarını kapatmak zorunda kalırsınız. Biz çalışacağız. Çalışınca oluyor.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle