Hoşgeldiniz  

SİVRİSİNEKLE BALIKLI MÜCADELE

Semih Köken | 02 Kasım 2015 | Antalya Haber A- A+

 

Büyükşehir Belediyesi Alanya’da sivrisinekle mücadelede balık kullanıyor. Çevre dostu olan bu biyolojik mücadele yöntemi bitki ve canlılara zarar vermezken, daha az kimyasal kullanıldığı için belediye ekonomisine de katkı sağlıyor.

sivrisinek balığı ile sivrisinekle mücadele (2) sivrisinek balığı ile sivrisinekle mücadele (4)Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Birimi, Alanya genelinde su birikintisi olan yerlere, sulama havuzlarına, göletlere, bataklıklara, tarımsal amaçlı kuyulara ve kullanılmayan sarnıçlarda sivrisinekle mücadelede biyolojik yöntem olarak sivrisinek balığı kullanıyor. Sivrisinek düşmanı olarak bilinen balık, kısa sürede bulunduğu ortama adapte olarak söz konusu sularda bulunan sivrisinek larvalarını yiyerek ortadan kaldırıyor.

Bu balığın en önemli özelliklerinin başında kısa sürede üremesi ve larvayla beslenmesi geliyor.

ALANYA KALESİ’NDE BAŞLADI

Birçok tarihi eserin yanı sıra yüzlerce endemik bitki ve canlının bulunduğu Alanya Kalesi’nde  sivrisinekle mücadelede kimyasal yöntemler kullanılmasına izin verilmiyor. Bu nedenle özellikle Alanya Kalesi ve endemik yönden koruma altında olan bölgelerde biyolojik mücadelenin en etkili yöntemi olan sivrisinek balığı ile mücadele ediliyor. Bu yöntem sayesinde çevrede yaşayan canlılar ve bitkilere de zarar verilmemiş oluyor.

EN ETKİN YÖNTEM

Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, Alanya’da 132 kişiden oluşan bir sivrisinekle mücadele ekibi kurduklarını belirterek, “Alanya’nın tüm mahallelerinde sinekle mücadele çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz kimyasal yöntemin yanında biyolojik yöntemlerle de çevreye ve canlılara zarar vermeden sinekle mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Sivrisinek balığı da biyolojik mücadelenin en etkin yöntemlerinden biri. Alanya genelindeki tarımsal kuyular, deniz ve akarsularla bağlantısı olmayan göletler, sulama havuzları ve sarnıçlara bu balıkları bırakarak etkin mücadeleyi yapıyoruz. Önümüzdeki sene bu çalışmaların meyvesini alacağız” dedi.

GAMBUSİA AFFİNİS (SİVRİSİNEK BALIĞI )

Sivrisinek balığı, lepistesle akrabalığı olan sıcak-soğuk sularda kolaylıkla yaşayabilen bir tatlı su balık türü. Sivrisinek balığı, sivrisinekle mücadelede en etkin yöntemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle