Hoşgeldiniz  

RÜYA PROJE HAYATA GEÇİYOR

SEMİH KÖKEN | 18 Ağustos 2014 | Antalya Haber A- A+

kepezalti santral toplantisi (4) kepezalti santral toplantisi (1) kepezalti santral toplantisi (2)

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepezaltı Santral mahallelerinin 30 yıldır çözülemeyen imar sorununu tarihe gömüyor. Türkiye’ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm projesi hazırlayan Türel, hak sahiplerine hiç para ödemeden metre kare hakları kadar daire sahibi olma, aynı sokakta oturanların aynı yerde oturması, ister büyük bir tek daire ister küçük metre kareli iki daire sahibi olma gibi imkanlar sundu. Proje hayata geçirilirse hak sahiplerine yeni evlerine taşınana kadar kira yardımı ve taşınma yardımı da yapılacak. Proje hayata geçirildiğinde bölge Antalya’nın en prestijli bölgelerinden biri haline gelecek ve değerini katlayacak. Türel’in açıkladığı projeye tam destek veren mahalle sakinleri “bundan iyisi olamazdı” yorumunu yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Kepezaltı ve Santral Mahallelerinin 30 yıldır çözülemeyen imar sorununu çözdü. Seçimden önce 6 ay içinde bitireceğim dediği imar problemini tarihe gömen Türel, Kepezaltı Santral bölgesini Antalya’nın en güzel yerlerinden biri yapacak kentsel dönüşüm projesini vatandaşlara anlattı. Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve Kepezaltı ve Santral mahallesinde yaşayan vatandaşlar katıldı.

TEK DERDİMİZ: MİLLETİMİZE MAHCUP OLMAMAK

Seçimlerden önce verdiklerini sözleri göreve gelmelerinin hemen ardından bir bir yerine getirmeye başladıklarını kaydeden Başkan Türel, siyaset anlayışının milletin, vatandaşların, Antalyalıların sorunlarını en şekilde çözmekten ibaret olduğunu kaydetti. Başkan Türel “Bunu her yerde her vesile ile söylüyoruz. Bizler geçmişte belediye başkanlığı yaptık, seçim kazandık, seçim kaybettik, milletvekilliği yaptık, genel başkan yardımcılığı yaptık. Bugün yine sizlerin teveccühleriyle destekleriyle karşınızda belediye başkanı olarak hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde bir tek derdimiz oldu; milletimizin derdini çözmek. Bu süreç içerisinde bir tek derdimiz oldu; milletimize mahcup olmamak, milletimize vermiş olduğumuz sözleri en iyi şekilde eksiksiz yerine getirmek. Çünkü bu makamlar bize baki değil. Biz sizlerle kahvelerde sokaklarda bir araya gelip anlımız ak, göğsümüzü gere gere dolaştıysak elbette bunu hayatımızın sonuna kadar en iyi şekilde yapmaya çalışacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

MİLLETİM YAP DERSE EN İYİSİNİ YAPARIM

2014 yerel seçimleri öncesinde çok önemli sözler verdiğini hatırlatan Başkan Türel “Dedim ki ben bundan sonra Antalya’da büyük proje adına kentsel dönüşüm raylı sistem alt yapı üst yapı ne varsa büyük proje yapacaksam önce milletime gideceğim vatandaşlarıma soracağım milletim bana yap derse ben hizmetkarım, ben sizin emir kulunuzum, Evelallah en iyisini yapmaya çalışırım ama milletimize tercihini sorduğumuzda bu projeyi yapma biz şunu istiyoruz derse o zaman o benim için baş tacı onun da gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olamasın” ifadelerini kullandı.

Başkan Türel, konuşması sırasında yaşlı bir teyze ile yaşadığı anıyı vatandaşlar ile paylaştı. Türel “Ramazan ayında Kepezaltı Santral bölgesinde bir yaşlı teyzemizin evini ziyaret ettim. Kendisi gerçekten yaşı ilerlemiş güç şartlarda yaşayan bir teyzemizdi. Halini hatırını sormak için evine girdiğimde bana ne dedi biliyor musunuz? ‘Evladım bizim şu tapu sorununu ne zaman çözeceksin’ İşte o teyzemizin derdi işte beni o zaman benim sabaha kadar derdim oldu ‘nasıl çözeceğim’ diye. Zaten nasıl çözeriz diye gayret ediyor idik yaptığımız işin gittiğimiz yolun ne kadar doğru olduğunu o teyzemiz bana teyit ettirdi” dedi.

NE SÖZ VERDİYSEM YERİNE GETİRECEĞİM

Seçimler öncesinde ne söz verdiyse yerine getireceğini dile getiren Türel, söz verdiği büyük projeyi sunduklarını ifade etti. Başkan Türel “Seçimden önce biz ne demiştik, Antalya kanatlanacak demiştik. Kepezaltı Santral kanatlanacak demiştik. Hakan başkanım Kepez’de Büyükşehir desteği olmadığı için tek kanatla uçuyor diye üzüntümüzü ifade etmiş Büyükşehir’i de alırsak Kepez Belediye Başkanımızı büyükşehirle beraber çift kanatla uçacak hale getireceğiz demiştik. Ne mutlu ki Allaha şükürler olsun bugün işte bu güvenle bu öz güvenle sizlerin huzurlarındayız . İnşallah Kepez’i de Kepezaltı Santrali de hep birlikte kanatlandıracağız” şeklinde konuştu.

AMACIMIZ EN İYİ PROJEYİ BULMAK

Amaçlarının hazırlanan projeler arasında en iyisini bulmak olduğunu kaydeden Menderes Türel, kendi hazırladıklarını projelerin en iyisi olduğu şeklinde bir ısrarlarının olmadığını dile getirdi. Türel “Sevgili dostlarım, taktir sizin. Biz, bize göre en iyisini sunarız ama siz sizin için en iyisinin bu olmadığını düşünebilirsiniz. Bizim için o da makbuldür. Diyorsanız ki, ‘sen bizim tapularımızı ver başımızın çaresine bakalım’ biz onun içinde hazırız onunda gereğini yaparız ama biz sizi kanatlandırıp uçurtmak istiyoruz” dedi.

TAMAMLANDIĞINDA ANTALYANIN EN GÜZELİ OLACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel proje tamamlandığında, Kepezaltı Santral mahallesinin Antalya’nın sahil bölgelerindeki prestij bölgelerinden çok daha güzel olacağını söyledi. Daha önce yapılan kentsel dönüşüm planlarından farklı bir plan hazırladıklarını ve bu sayede yeşil alan, sosyal tesis, camiler ve teknik alt yapıya ayrılan alanın daha da artacağını ifade etti.

TÜM DETAYLARI ANLATTI

Türel sözlerini şöyle sürdürdü “Diyelim ki bugün 550-600 metrekare yeri olan birisine bugünkü yapılacak işleme göre 400 metrekare üzerinden işlem görüyor. Dolayısıyla burada %40’lık bir terk oranı var geriye kalan net parsel 240 metrekare bunları hepiniz iyi biliyorsunuz . Ve şuandaki emsal 1.33 emsal bakın biz bunu 1.70 e çıkaracağız şu andaki emsale göre yani 240 metrekare göre 1.33 emsalle toplam alacağınız metre kare bugünkü duruma göre 319 biz bunu 408 metrekareye çıkartıyoruz. Malum Kepezaltı Santral’de bu tapularınızı aldığınızda müteahhitlere gideceksiniz veya bir inşaat maliyeti olacak bugünkü değere göre burada %35 -%65’e göre yapılıyor müteahhitlerle aşağı yukarı devirler . Şimdi %65 müteahhide gideceği %35 size kalacağına göre sizin 383 metrekarelik satılabilir inşaat alanından %35’i size kalacak olan rakam 134 metrekarelik bir alan. Şimdi biz ne yapıyoruz diyoruz ki %35 e göre 490 metrekarenin %35’i 171 metrekare size kalacak alan. Bugünkünde 134 metrekare alan iken bu dediğimiz projeye evet derseniz 171 metrekare müteahhit payı çıktıktan sonra size kalacak metrekare alanı.”

BÖLGE DEĞERLENECEK

Hazırladıkları projelerin hayata geçmesi durumunda bölgenin çok daha değerleneceğini dile getiren Türel “Değerli vatandaşlar, bugün müteahhitle %35-%65’lik bir anlaşma yaptınız bugün Kepezaltı Santral’de metrekaresi aşağı yukarı 1000 lira. 1000 liradan çarptığınızda elinizde kalan rakam 134 metre kare olduğuna göre 134 bin lira. Bu kadar ama değerli dostlarım gördüğünüz projeyi burada yaparsak burası Antalya’nın en değerli alanlarından birisi olursa ki olacak. Allahın izniyle, o zaman 1000 lira değil 2000 lira olacak dairelerin metrekaresi. Bana göre 2500-3000’i bulur da. Biz yarın size mahcup olmayalım diye en düşük rakamı burada gösteriyoruz 2000 diyoruz” dedi.

İKİ BUÇUK KAT DAHA ÇOK KAZANACAKSINIZ

Projenin hak sahiplerine iki buçuk kat kazanma şansı vereceğini dile getiren Başkan Türel şu bilgileri verdi: “Müteahhit payı çıktıktan sonra 171 metrekare kaldığında 2000 liradan olursa daha yüksek 3000 olursa çok daha yüksek. Ne oluyor 342 bin 720 lira elinize kalacak değer oluyor. Değerli arkadaşlar Menderes Türel ne demişti size iki misli kazandıracağım demişti. Nerde söylemişti 30 Mart seçimlerinden önce seçim otobüsünün üzerinde sarı kazağımla söylemiştim. Şimdi iki buçuk kat kazanmış olacaksınız bu projeye evet dediğinizde. Bunu özellikle belirtmek istiyorum ve değerli arkadaşlar önceki planda 383 olan yeni planda 490 ve %128’lik bir artışla 2.5 kat artışla kazanmış olacaksınız”

HAK SAHİPLERİNİN CEBİNDEN BİR KURUŞ ÇIKMAYACAK

Projenin en önemli özelliklerinden birinin ise vatandaşların iki misli kazanırken cebinden bir kuruş bile para çıkmayacak olması olduğu ifade eden Türel “Şimdi burada en önemli hususlardan bir tanesi şu. Bütün bunları kazanıyor iken sizden bir kuruş bedel alınmayacak bitmedi biz hayallere ulaşmak için çalışıyoruz. Bir kuruş tapu bedeli de ödemeyeceksiniz. Bu inşaatlar yapılıyor iken sizleri başka yerlere taşınacak olduğunuz için sıkıntı da bırakmıyoruz hem taşınma yardımı yapıyoruz hem de bu inşaatlar bitene kadar kira bedeli yardımı da bizden olacak” sözleriyle müjde verdi. Başkan Türel, Kira yardımının evlerin teslim alınmasına kadar verileceğini dile getirerek “Şimdi en büyük sıkıntılardan biri şu şimdi mahalleli diyor ki şimdi bizi mahallenin başından alıp ta öbür başına götüreceksen konumuz komşumuz var. Hiç birinizi birbirinizden ayırmıyoruz. Hepinize olduğu yerde daire veriyoruz” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Türel projenin sürecini de şu sözlerle açıladı: “Öncelikle İller Bankası bu projenin garantisi oluyor.Muhattabınız devlet ve hemen bir ay içerisinde bakanlığa başvuru yapıyoruz. Üçüncü ayda Şehircilik Bakanlığı’nın onayı oluyor. Burayı Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan ettikten sonra hemen biz alan projelerini hazırlatıyoruz, hak sahipleriyle görüşüyoruz. onaylarınızı bu projeye göre alıyoruz. Diyelim ki birisinin 160 metrekarelik hakkı var isterse 160 metrekarelik bir daire alır isterse 80 metrekarelik iki daire alır iki daire olunca çok cüzi bir miktar fark oluyor ama kayda değer birşey değil emin olun. İstediğine istediği metrekarelik daireleri veriyoruz ve onları bu arada sizlerin onayını alarak yapıyoruz. Plan çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Yedinci ayda planların bakanlıkça onaylanması söz konusu. Bazı vatandaşlarımızın geçmişte ödediği bedeller var. Şimdi ödemeyen hiç ödemeyecek de ödeyen ne olacak. Ödeyen kaç para ödemişse ödediği kadar fazla metrekare alacak. Dairesi ona göre daha fazla olacak. Ödediği de yanmayacak onunda hakkını alacak. Dolayısı ile onuncu ayda taşınma kira yardımları başlayacak. Yıkım işlemleri başlayacak. İnşaat temelleri 11. ayda yani seneye Temmuz ayında inşallah hep beraber dualarımızı ederek atacağız Böylelikle 36. ayda size Antalya’nın en güzel mahallesi hayırlı olsun uğurlu olsun”

ÖRNEK PROJE

Türel sözlerini şu sözlerle bitirdi: “Buraya Türkiye’deki en güzel projeyi kazandıracağız yani öyle fabrikasyon falan değil en kaliteli binalar olacak. En kaliteli mahallesi olacak burası Antalya’nın. Sizlerle beraber burayı yaptığımızda beklide Antalya’da millet bize diyecek ki ‘gel benim mahallemi yap gel biz hazırız tapularımızı sana veriyoruz.’”

VATANDAŞLAR: DAHA İYİ OLAMAZDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in açıkladığı proje mahallelileri heyecanlandırdı. Proje için “Daha iyisi olamazdı” yorumunu yapan vatandaşlar bir çok bakımdan ihtiyaçların karşılandığını belirtti.

Santral Mahallesi Muhtarı Bahri Çetin projenin kendilerini çok mutlu ettiğini ve umutlandırdığını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e özelikle teşekkür etmek istediğini dile getiren Çetin, özellikle aynı sokakta oturan kişilerin aynı parselin içinde ev sahibi yapılacak olmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti. Bahri Çetin “Biz toplantıya 400’den fazla kişi ile katıldık. Mahallemden katılım çok yüksek idi. Araçlar almadı. Proje bizi memnun etti. Çünkü mahallemiz genel itibari ile dar gelirli insanların oturduğu bir yer. Biz çok kişi günlük yevmiye ile iş buluyor. Devamlı işi olanların çoğu ise asgari ücret alıyor. Bu nedenle vatandaştan para almadan evlerin teslim edilecek olması bizi çok sevindirdi. Projenin bir başka güzel tarafı isteyenlerin metrekaresine göre birden fazla daire alabilmesi oldu. Bir buçuk dairelik hakkı olan bir kişi üstünün değerini ödeyerek iki daire alabiliyor. Toplantı bitip otobüslere bindiğimizde tüm mahalleli olarak projeden duyduğumuz umudu dile getirdi. Herkes projeye inanmış ve bir an önce gerçekleşmesini istiyordu” dedi.

Kepez Mahallesi Muhtarı Yusuf Küçükdağ da projenin kendilerinin istediği gibi olduğunu kaydetti. Geçmiş dönemlerde yaptıkları müracaatlarda böyle bir proje talep ettiklerini dile getiren Küçükdağ projenin vatandaşı memnun ettiğini dile getirdi. Muhtar Küçükdağ, projeyi vatandaşa kendilerinin de teker teker anlatacağını ve bir an önce güzel bir şehir kurulması için çalışacaklarını söyledi.

Bölgenin ileri gelenlerinden Osman Erke ise proje için “Çok güzel, çok güzel, bundan iyisi olmaz. Herkes memnun, herkes mutlu. Nerede ise konuştuğumuz herkes onaylıyor. “ yorumunu yaptı. Menderes Türel’in bir kere daha sözünü tuttuğunu kaydeden Erke “çok daha güzel şeyler olacak” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle