Hoşgeldiniz  

Oymapınar Barajı ve Yargı kararları

Semih Köken | 18 Ağustos 2015 | Antalya Haber A- A+

-OYMAPINAR’DAKİ HUKUKSUZLUK TBMM’DE

-BUDAK: “OYMAPINAR HES, DANIŞTAY VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINA RAĞMEN NEDEN GERİ ALINMIYOR?

-“2 MİLYAR TL’YE ULAŞAN KAMU ZARARINI KİM ÖDEYECEK?”

 

            CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. özelleştirmesi kapsamında bedava verilen Oymapınar Barajı’nın yüksek yargı kararlarına rağmen geri alınmamasını TBMM’ye taşıyarak, “Yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle 2 Milyar TL’ye ulaşan kamu zararı, sorumlularından tahsil edilecek mi?” diye sordu.

CHP’yi Budak,  Başbakan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, Anayasa’nın açık hükmüne rağmen, yargı kararlarının gereğinin yerine getirilmediğini kaydetti. Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş.’nin 2005 yılında 305 milyon dolar bedelle özelleştirilmesi ve bu kapsamda yaklaşık 2 milyar dolar değerindeki Oymapınar HES’in bedelsiz devrinin iptaline ilişkin Danıştay kararının uygulanmamasının, bunun çarpıcı örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Budak,  kesinleşmiş Danıştay kararının geçersiz kılınmasına yönelik olarak iki kanun çıkarıldığını, iki kanunun da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğine dikkat çekti. Budak, “Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarının yıllardır uygulanmaması nedeniyle; bedelsiz verilen Oymapınar Barajı üzerinden elektrik satışı yoluyla oluşan kamu geliri, özel bir şirkete aktarılmaktadır. Yaklaşık 2 Milyar TL’ye ulaşan kamu zararının boyutları, yargı kararı uygulanmadığı için giderek büyümektedir” dedi.

YARGI KARARI SÜMENALTI

Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. özelleştirmesi ve Oymapınar HES’in bedelsiz devri ile ilgili Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarının gereğinin ne zaman yerine getirileceğini gündeme taşıyan Budak, “Yargı kararlarının uygulanmamasının gerekçesi nedir? Anayasa’ya açık aykırılık ne zaman giderilecektir? Yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle oluşan kamu zararının boyutları incelenmiş midir? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır?” dedi.

2 MİLYAR ŞİRKETE

Eti Alüminyum A.Ş. özelleştirmesinin ardından Oymapınar HES üzerinden yıllara göre yapılan elektrik satışı konusunda da bilgi isteyen Budak,  şöyle devam etti:

“Yıllara göre elektrik satışı ne kadardır? Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş.’yi devir alan şirket, elektrik satışından yılara göre ne kadar gelir elde etmiştir? Toplam gelirin 2 Milyar TL düzeyine ulaştığı doğru mudur? Fabrikanın enerji ihtiyacını karşılaması amacıyla tahsis edilen Oymapınar Barajı’ndan üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 90’ının satıldığı doğru mudur? Fabrikanın enerji ihtiyacı yok mudur? Son 4 yılda elektrik üretim ve satış miktarı nedir?

ZARAR SORUMLULARINDAN TAHSİL EDİLSİN

Yargı kararlarına rağmen halkın parasının özel bir şirkete akmasına neden izin verilmektedir? Kamu zararının daha da büyümemesi için Hükümetiniz bir adım atacak mıdır? Oluşan kamu zararının sorumlularının belirlenmesi için bir soruşturma açacak mısınız? Kamu zararının sorumlularından tahsili sağlanacak mıdır?”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle