Hoşgeldiniz  

MENDERES TÜREL BELEDİYENİN BORCUNU AÇIKLADI AKAYDIN BELEDİYEYİ 2 MİLYAR LİRA BORÇLA BIRAKTI

SEMİH KÖKEN | 05 Mayıs 2014 | Antalya Haber A- A+

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Mustafa Akaydın’dan devraldıkları borç ve personel rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Mustafa Akaydın’ın kendilerine 2 milyar 77 bin 169 lira borç bıraktığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, son 5 yılda personel sayısındaki artışa dikkat çekti. Başkan Türel, 2009 yılında 4 bin 175 olan personel sayısının belediye devraldıklarında 8 bin 642’ye çıktığını gördüklerini söyledi. Akaydın’ın keyfi uygulamaları nedeni ile belediyenin milyonlarca lira tazminat ödemek zorunda kaldığını beliren Menderes Türel, son 5 yılda keyfi iptal edilen projeler nedeniyle belediyenin firmalara ödediği tazminatın 144 milyon lira olduğunu belirtti. Geçen yıl 25 milyon liralık yatırım yapan Akaydın’ın konsere, misafir ağırlamaya 50 milyon lira harcadığını açıklayan Türel “Bunları ‘işte bu yüzden hizmet yapamıyoruz’ diye mazeret üretmek için değil, bu tabloyu nasıl çözeceğimizi Antalyalılara göstermek için paylaşıyorum” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyenin mali tablosunu ve personel sayısını açıkladı. Belediyeyi devraldıklarında personel sayısının son 5 yıl içinde yüzde 100’den fazla arttığını gördüklerini dile getiren Başkan Türel, 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan taşeron dahil toplam personel sayısının 4 bin 175 olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, “Belediyeyi devraldığımızda bu sayının 8 bin 642’ye çıktığını gördük. Son 5 yılda personel sayısı neredeyse yüzde 100 artmıştır. Personel sayısı artarken, belediyenin hizmet alanında bir genişleme de söz konusu olmamıştır. Biz bu personel yüküyle belediyeyi idare edemeyiz. Biz belediyeyi istihdam kapısı değil, hizmet kapısı olarak planlayacağız. Belediyeyi en verimli çalışır hale getireceğiz. Bu tabloyu düzelteceğiz” diye konuştu.

2 KATRİLYON BORÇ

Büyükşehir Belediyesi’nin 2009-2014 dönemi mali tablosunu da kamuoyu ile paylaşan Türel şu bilgileri verdi: “2009’da önceki yönetime devrettiğimiz, ASAT ve 28 yılda ödenecek raylı sistem dahil 28 yılda ödenecek toplam borç 1 milyon 211 bin lira iken, bu borç miktarı 5 yıl içinde yaklaşık yüzde 80 artmış, 2 milyar 77 bin 169 lira olarak tarafımıza devrolunmuştur. Benim önceki yönetime bıraktığım 5 yılda ödenecek borç 300 milyon liradır. Bunun yanı sıra görev süremde 250 milyon lira da borç ödemiştim ve hiçbir gün borç edebiyatı yapmamıştım.”

114 TRİLYON KEYFİ TAZMİNAT ÖDENMİŞ

Başkan Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2009-2014 yılları arasında Mustafa Akaydın’ın kendi inisiyatifiyle iptal ettiği projeler nedeniyle karşı karşıya kaldığı tazminat miktarının 114 milyon 880 bin lira olduğunu açıkladı. Türel şunları söyledi: “Keyfi iptal edilen projeler nedeniyle belediye zarar ettirilmiştir. Milletin 114 trilyon lirası heba edilmiştir. Sayıştay raporlarına da girmiştir. Bunun 40 milyon lirası raylı sistemin yüklenici firmasına, 34 milyon lirası Antkart’a, 27 milyon lirası Baraj 100. Yıl Projesi için ödenmiştir. Ayrıca 100. Yıl’da devam eden bir hukuk süreci de vardır. Antalya Büyükşehir Belediyesi daha 300 milyon liralık bir bedeli, yüklenici firmaya ödeme tehlikesi ile karşı karşıyadır.”

DİKKAT ÇEKEN HARCAMALAR

Belediyede son 5 yılda gerçekleşen bazı yüksek harcamalara da dikkat çeken Türel, “2009 yılında bizim dönemimizde yeşil alanlara her şey dahil harcanan para 13 milyon 504 bin lira iken, 31.03.2014 itibariyle torf, gübre, ilaç, akaryakıt hariç bu rakam 68 milyon 574 bin liraya ulaşmıştır. Bu harcamaların hepsini inceliyoruz. Fazla harcama varsa hukuk nezdinde milletin kör kuruşunun hesabını soracağız” dedi.

 YATIRIMA 25 MİLYON, KONSERE 50 MİLYON

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında gerçekleşen yatırım miktarının 25 milyon 736 bin lira olduğunu belirten Menderes Türel, buna karşın temsili ağırlama giderinin 14 milyon 671 bin lira olarak gerçekleştiğinin altını çizdi. Başkan Türel, “Bir önceki yönetim bir yılda 50 trilyon lirayı konsere, festivale harcarken, Antalya hak ettiği hizmeti alamamışsa, bu tabloyu ortaya koymamız lazımdı” dedi.

MAZERET BELEDİYECİLİĞİ YAPMAYACAĞIZ

Hiçbir zaman mazeret belediyeciliği ve enkaz edebiyatı yapmayacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Mazeretle, bahane ile işimiz olmaz. Hem bunları tıkır tıkır ödeyeceğiz hem de Antalya’ya hizmet üreteceğiz. Ancak bazı rakamları kamuoyu ile paylaşmak zaruri. Bunları ‘işte bu yüzden hizmet yapamıyoruz’ diye mazeret üretmek için değil, bu tabloyu nasıl çözeceğimizi Antalyalılara göstermek için paylaşıyorum” dedi.

BU SORUNLARIN HEPSİNİ ÇÖZECEĞİZ

Türel sözlerini tamamladı: “Biz bu sorunların hepsini çözeceğiz. Mazeretle, bahaneyle işimiz olmaz. Nasıl bir belediye devraldığımızı paylaşmak istedik. Yolumuz açık olsun. Çalışmak için buradayız. Antalyalılara hizmetlerimizle, terimizin son damlasına kadar layık olmaya çalışacağız. Mazeret değil, hizmet üreteceğiz.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle