Hoşgeldiniz  

Kurbanlık ‘dolar’ gibi

Semih Köken | 10 Eylül 2015 | Antalya Haber A- A+

Bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatları geçen yıl ile aynı düzeyde seyrederken, büyükbaşta ise yüzde 30’luk artış var. Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) bayram öncesi sektör temsilcilerinin bir araya geldiği değerlendirme toplantısında şu an 16 TL olan dana kargas et fiyatına yönelik, “Dolar gibi önümüzdeki günlerde ne olacağı belli değil” uyarısı yapıldı.

**

Antalya Ticaret Borsası 5’inci Meslek Komitesi tarafından, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde üreticiden kasaba ilgili meslek örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı Kurban Bayramı öncesi değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda geçen yıl Kurban Bayramı fiyatlarına göre küçükbaşta koyun ve keçinin kargas kilogram fiyatının 15 TL olarak aynı kaldığı, büyükbaşta ise 12 TL’den 16 TL’ye yaklaşık yüzde 30’luk bir artış yaşandığına dikkat çekildi.

DOLAR GİBİ FİYAT ARTABİLİR
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül’ün başkanlık ettiği toplantıda 5’inci Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaşaroğlu, kurbanlıkla ilgili özellikle büyükbaş hayvan kesiminde çok bilinçsiz davranıldığını söyledi. 3-4 kişiden 7 kişiye kadar bir danaya ortak olunabildiğine işaret eden Süleyman Kaşaroğlu, “Ama kesiminden hemen sonra bu etin pay edilmesi esnasında yüzde 15-20 oranlarına varan zaiyat oluşuyor. Bu nedenle daha dikkatli ve bilinçli davranmak gerekiyor” dedi. Piyasada büyükbaş kargas fiyatının 16 lira civarında olduğuna da değinen Kaşaroğlu, “Dolar gibi, fiyatın önümüzdeki günlerde ne olacağı belli değil” diye konuştu.

HER KURBAN ÖNCESİ BALON
Sektörde doların artışı nedeniyle yemin çuvalının 2 lira zamlanmasına karşın et ve süt fiyatlarında değişiklik olmadığını belirten Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı, her sene kurbana iki ay kala boş bir balon sıkıldığı, ette bulunmazlık şikayeti gibi balon patlatıldığını söyledi. Sonra da Türkiye’de yeteri hayvan yokmuş imajı yaratılarak dışarıdan ithal et getirildiğini kaydeden Yaraşcı, “Dışarıdan et ithalatı izni alındığı gün bizim etimizin fiyatı düşüyor. Kurban işi yapanında üretenin de para kazanması lazım. Dana ve inek et fiyatları yakın olduğundan damızlıklar kesime gidiyor. Bunun acısını 1-2 yıl sonra göreceğiz” dedi.

SPEKÜLASYONLAR BİLİNÇLİ
Türkiye’de sürdürülebilir kalıcı hayvancılık politikalarının gerektiğine işaret eden Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı ise üreticinin de, esnafın da, tüketicinin de ne yapacağını bilmediğini söyledi. 20- 30 yıldır hayvan ihracatı yapılırken şimdi ithal eder duruma gelindiğini anlatan Saygılı, “Krizler önce her nedense hayvancılığı vuruyor. Avrupa Türkiye’yi pazar haline getirmek istiyor çünkü domuz eti tüketiyor ve elindeki diğer eti Türkiye’ye satmak istiyor. Ette spekülasyonlar bilinci olarak yapılıyor. Arz talep dengesinin oluşturulmasıyla bu tip spekülasyonların önüne geçilebilir” diye konuştu.

TRİLYONLUK RANT
Kurbanda dişi kesiminden kçınılması uyarısı yapan Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı da bazı büyük marketlere sipariş verilmemesini istedi. Büyük bir rant kapısı oluşturulduğunu belirten Yardımcı, “Kurban rantı kurulmuş ve 3 bin- 5 bin sipariş alıyorlar. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir kesim yeri yok. Nasıl kesiyorlar, bayram günü hepsini nasıl kesecekler? Trilyonluk bir rant var. Devlet denetimi gerekli” dedi.

SATIŞ ALANLARI KÖTÜ
Antalya nüfusu ve geçen yıl kesilen kurbanlık hayvan sayılarına bakıldığında belediyenin düzenlediği satış alanlarının azaltıldığını belirten Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, yine oluşturulan bu alanların fiziki şartlarının çok sağlıksız ve kötü olduğunu da kaydetti. (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle