Hoşgeldiniz  

KEMER MAXXROYAL TEMİZE ÇIKTI

SEMİH KÖKEN | 23 Nisan 2020 | Antalya Haber A- A+

KEMER MAXXROYAL TEMİZE ÇIKTI

Salda Gölü’nün kumunun sırrı ortaya çıktı

Salda Gölü sahiline eşsiz görünüm katan kumun aslında göl tabanına çökelmiş fosillerden huntit minerali olduğunu söyleyen Prof. Doğan Kantarcı, “KOAH, silikozis gibi hastalıklara neden olur” dedi.

Salda Gölü'nün kumunun sırrı ortaya çıktı

Salda Gölü sahiline eşsiz görünüm katan kumun aslında göl tabanına çökelmiş fosillerden huntit minerali olduğunu söyleyen Prof. Doğan Kantarcı, “KOAH, silikozis gibi hastalıklara neden olur” dedi.

Oluşumu 2.5 milyon yıl önceye dayanan Salda Gölü için “Ayak dahi basmayın” diyen Prof. Doğan Kantarcı, eski göl tabanında kepçe ve kamyonlarla yapılan kazının sonuçları üzerine yeni bir çalışma yaptı. Millet bahçesi yapımı işini üstlenen Güngör Tarım firmasının, eski göl tabanını kepçeyle kazıp, 30-35 kamyonla kum değil huntit taşıdığını vurgulayan Kantarcı, şunları söyledi:

“O gün kazıdıkları şey beyaz kum değil, canlı organizma da değil, göl tabanına çökelmiş fosillerden huntit mineralidir. Hani şu İngilizlere ihraç ettiğimiz, yanmayan kıyafetler, ateşe yangına dayanıklı yalıtım malzemeleri üretiminde kullanılan, çok değerli maden. Kamyon ve kepçeler, çalışan işçiler o gün huntitin üzerine bastıkça ezdiler. Bu kadar ince toz haline gelebilen huntit mineralini kepçe ile kazımak, yığmak, yüklemek ve de üstünde kamyon dolaştırmak önemli miktarda çok ince toz oluşumuna ve tozumaya sebep olur. Huntit mineralini yol yapımı veya kaplaması olarak kullanmak oradan geçen insanlar için tehlikelidir. Götürdükleri yer de plaja inen yol. Yola dökmeyi düşünüyorlar. Ama bunun üzerine kamyonlar, arabalar ya da insanlar bastığında iyice ezilecek. Çok ince toza dönüşen huntit minerali solunum yollarında, akciğerde alveollerde birikip zarar verebilir. Kuru havada rüzgarla birlikte tozduğunda hem yörede yaşayan köylülerin ve hayvanların hem de gelen turistlerin akciğerlerine sıvanacak, yapışacak. Sonra da KOAH, silikozis gibi hastalıklara neden olur.”

BAKANLIK: BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPTIRDIK

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri jeoloji ve biyoloji profesörlerinden oluşan bir ekiple Salda’ya giderek inceleme yapıldığını ve onların hazırladığı rapor doğrultusunda beyaz kumların yerine geri taşınması kararı alındığını belirtti. Malzemenin büyük bölümünün yığın halinde durduğunu, çok az bir bölümünün de yürüyüş yolunun oraya serildiğini, kimi yerde çukurlara doldurulduğunu anlatan yetkililer, şu bilgiyi verdi: “Yığın halde olanı küreklerle çok küçük araçlara yükleyip, eski yerine götürülüyor. Kepçe kullanılmıyor ki alttaki malzeme buna karışmasın. Oradan da kürekle alınıp, el arabası ve kovalarla yerine serilip, tırmıkla düzeltiliyor. Plaja serilmiş az miktardakini yerine götürmeyeceğiz ama kuru yerde de bırakmayacağız. Çünkü güneşli havada kuruyor, yağmurlu olduğunda çamurlaşma yapıyor.”
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle