Hoşgeldiniz  

‘G-20 kadın sorununda retorik vaatlerin ötesine geçmeli’

Semih Köken | 16 Kasım 2015 | Antalya Haber A- A+

ANTALYA’da toplanan G-20 Liderler Zirvesi’nde sivil toplumu (C20) ve kadıları (W20) temsil eden açılım grupları, yayınladıkları ortak bildiride, G-20’nin kadınların ekonomik güçlenmesine dair retorik sayılabilecek vaatlerinin ötesine geçmesini talep etti.

C-20 ve W-20’nin ortak yayınladığı bildiride G-20 ekonomilerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin halen devam ettiği vurgulandı. Bildiride, kadınların potansiyellerini tam olarak kullanabilmeleri için ekonomiyi yeniden değerlendirmek gerektiğini belirtildi.

Dünyada ücretsiz iş gücünün büyük çoğunluğunun kadınlara ait olduğu, güvenliği olmayan, düzensiz, informal işlerde çok daha fazla sayıda kadının yer aldığı belirtilen bildiride, çalışan kadınların ancak erkeklerin kazandığı ücretin yaklaşık yüzde 77’sini kazandığına vurgu yapıldı ve aradaki farkın ancak 2086 yılında kapanıp kadın- erkek ücret eşitliğinin sağlanacağı belirtildi.

Kadınların potansiyellerini tümüyle kullanabilmeleri için altyapıdan imalata, ticaretten mali düzenlemeye, vergi sisteminden sağlık ve eğitime kadar tüm sektörlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini göz önünde bulunduran politika ve programlar geliştirilmesi gerektiği savunulan bildiride, Avustralya’da toplanan G-20 Zirvesi’nde, liderlerin kadın ve erkek işgücü arasındaki farkın 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltılmasına yönelik kararlar aldığına işaret edildi.

Bildiride, G-20 liderlerine 6 başlıkta çağrıda bulundu. Buna göre, kadınların iş ve özel hayat dengesini destekleyecek çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve sosyal koruma gibi hizmetleri kapsayan altyapı yatırımlarında artış talep edildi. Bununla birlikte G-20 üyesi ülkeleri cinsiyet temelli ücret farkları ve mesleki ayrımı içeren işyeri ayrımcılığını yok edecek yasal ve politika çevreleri oluşturmaya çağıran bildiride; kadınların kolektif seslerini yükseltecek çeşitli fırsatlar ve politikalar oluşturulması, kadınların çeşitli vergi politikaları aracılığıyla ekonomik gücünün serbest bırakılması ve kadınların işlettiği işletmelerin desteklenmesi gibi talepler yer aldı.

Söz konusu adımların atılmasının G-20’nin kadınların ekonomik güçlenmesine dair retorik sayılabilecek vaatlerinin ötesine geçmesini sağlayacağının altı çizilen bildiride, “Bu dünyadaki kadınların potansiyellerini ortaya çıkarmakla beraber G-20’nin gerçekten kapsayıcı bir ekonomik büyüme amacına yüzde 100 katkı sağlayacaktır” denildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle