Hoşgeldiniz  

FESTİVAL PROGRAMI

SEMİH KÖKEN | 03 Kasım 2014 | Antalya Haber A- A+

 

 

7.11, Açılış Konseri “Türk Eserleri Gecesi”

Gürer Aykal, Şef

Gökhan Aybulus, Piyano

  1. Nurcan, Fantasia, F. Tüzün, Çeşmebaşı Bale Suiti, U. C. Erkin, 1. Piyano Konçertosu

 

Gürer Aykal Sanat Yönetmenliği’ndeki APF15, 7 Kasım cuma akşamı başlıyor.

Antalyalı müzikseverlere Türk bestecilerin eserlerinin sunulacağı açılışı konseri, genç besteci Onur Nurcan’ın minimalist dokunuşlar barındıran, lirik eseri “Fantasia” ile başlayacak. Aykal şefliğinde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO)’nun seslendireceği ikinci eser, Türk folklorunun ritim ve renklerinin ustaca işlendiği Çeşmebaşı Süiti olacak.

 

Ferit Tüzün’ün bu eşsiz eserinden sonra, sahneye solist Gökhan Aybulus çıkacak. Çaykovski Konservatuvarı diplomalı, sayısız ödül sahibi piyanist Gökhan Aybulus, ADSO eşliğinde, Ulvi Cemal Erkin’in 1.Piyano Konçertosu‘nu yorumlayacak.

 

Konser, saat 20:30’da, AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleştirilecek.

 

Gürer Aykal Hakkında

Gürer Aykal 1942 yılında Eskişehir’de doğdu. Müzik eğitimine 1953 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nda başladı. Necdet Remzi Atak’ın öğrencisi olarak 1963 yılında Keman Bölümü’nü

bitirdi. Daha sonra Kompozisyon Bölümü’ne geçen Aykal, Ahmet Saygun’un öğrencisi olarak 1969 yılında mezun oldu. Aynı yıl kazandığı devlet bursuyla İngiltere’ye orkestra şefliği eğitimi almaya giden Aykal, İngiltere’de dünyaca ünlü şeflerle çalıştı. Guildhall Müzik Okulu ve Kraliyet Müzik Akademisi İleri Şeflik Bölümleri’ni birincilikle bitiren Aykal, İtalya’da Accademia Musicale Chigiana’dan Şeflik Nişanı’nı alarak 1973 yılında Türkiye’ye döndü. Aykal, 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın sürekli şefliğine atandı. Aykal, Suna Kan ile birlikte kurduğu Ankara Oda Orkestrası’nın ülkemizdeki etkinliklerinin yanı sıra yurtdışında da yüzden fazla konserini yönetti.

 

Müzik alanındaki uluslararası başarıları ve hizmetleri nedeniyle, kendisine 1981 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde on altı yıl boyunca şeflik ve genel müzik yönetmenliği yapan Aykal, 1991– 2003 yılları arasında El Paso Teksas Senfoni Orkestrası Daimi Şefliği’ni ve Genel Müzik Direktörlüğü’nü yürüttü ve bu orkestranın bağlı bulunduğu üniversiteden fahri profesörlük ünvanı aldı.

 

Aykal, bir yandan 1999 yılında kurduğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın onursal şefi olarak görevine devam etmekte, bir yandan da Bilkent Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda eğitimcilik görevini sürdürmektedir.

 

Gökhan Aybulus Hakkında

Gökhan Aybulus müzik eğitimine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Zöhrap Adıgüzelzade ile birlikte başladı. 2006 yılında Moskova bulunan Çaykovski Konservatuarı’nda eğitimini tamamlayan Aybulus, 2009 yılında doktora çalışmalarını Lale Tara’nın özel bursuyla Prof. Sergei Dorensky ile Moskova’da tamamladı. Rusya’daki birçok yarışmada derece alan sanatçı, eğitimi boyunca Mikhail Voskresensky, Ruvim Ostrovsky, Pavel Nersesian, Nikolai Lugansky, Andrey Pisarev ve Nina Kogan ile çalıştı. Kariyeri boyunca Naum Shtarkman, Nikolay Lugansky, Dora Schwarzberg, Natalia Gutman ve Alexander Kagan gibi dünyaca ünlü sanatçılarla konserler verdi. 2012 yılında doçentlik ünvanını alan Aybulus, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyeliği yapmaktadır.

 

 

8.11, 2014:  Osmanlı Sarayı’nda Piyano ile Evren Kutlay & İncesaz

Başarılı müzikolog ve piyanist Evren Kutlay ile bugüne dek yayınladığı dokuz albümü ile büyük beğeni toplayan topluluk İncesaz, APF15 için ilk kez bir araya geliyor.

Evren Kutlay’ın Semplice Quartet eşliğinde Osmanlı Sarayı’ndan Avrupaî esintileri seslendirmesi ile başlayacak olan renkli konser, sultan müziklerine İncesaz’ın da eşlik etmesi ile devam edecek. Konserin ikinci yarısında ise, roller değişecek ve bu kez, rafine Türk ezgilerine hayat verecek olan İncesaz’a, Evren Kutlay eşlik edecek. Konser, İncesaz’ın kendi repertuvarlarından bir seçki ile son bulacak.

 

Evren Kutlay Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olan Evren Kutlay, Amerika’da tam bursla davet edildiği University of West Georgia’da İşletme Yüksek Lisansı ve Piyano Yüksek Lisansı eğitimlerini birincilikle tamamladı. 2001’de Georgia Music Teachers Association (GMTA) piyano yarışmasında “Award of Excellence” ödülünü, 2002’de ise Music Teacher National Association (MTNA) “Star of the Year” ödülünü alan tek yabancı oldu. 2007’de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde mü̈zikoloji dalında doktora çalışmalarını tamamlayan Evren Kutlay, 2013 yılından beri Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapıyor. Düzenli olarak solo ve oda müziği konserleri veren Baydar’ın şimdiye kadar “Dersaadette Avrupa Mü̈ziği” isimli bir albümü ve “Osmanlı’nın Avrupalı Müzisyenleri” başlıklı bir kitabı yayımlandı.

 

İncesaz Hakkında

Türk müziğinde keman, ney, tambur, klasik kemençe, ud ve kanun gibi çalgılarla müzik yapan fasıl topluluklarıyla aynı adı taşıyan İncesaz, 1996 yılında Murat Aydemir (tambur, ut, lavta), Derya Türkan (klasik kemençe) ve Cengiz Onural (gitar, buzuki, cura) tarafından kuruldu. Albümlerinde birçok önemli müzisyeni misafir sanatçı olarak ağırlayan İncesaz grubuna ilerleyen yıllarda Taner Sayacıoğlu (1997, kanun), Akın Aral (2001, bas gitar), Engin Gürkey (2003, vurmalı çalgılar) ve Volkan Hürsever (2009, kontrbas) da katıldı.

Eski tangolardan, Türkiye’nin çeşitli yörelerinden türkülere kadar, geniş bir yelpazede müzik icra eden İncesaz, çağdaş armoni ve düzenleme anlayışı ile makamsal müziği başarıyla birleştirmektedir. Müzikal yaşamlarına, İkinci Bahar, Ekmek Teknesi, Çınaraltı gibi dizilerin müziklerini de eklemiş olan grubun dokuz tane albümü bulunmaktadır.

 

 

11.11, Rachmaninov Akşamı- Başar Can Kıvrak & Cem Babacan

Moskova Devlet Konservatuvarı’ndan kırmızı diploma ile mezun olmuş iki başarılı genç Başar Can Kıvrak ve Cem Babacan, APF15 dinleyicileri için özel bir Rachmaninov repertuvarı hazırladı. Konser, Rachmaninov’un gençlik döneminde yazdığı, “İki Piyano İçin Suit” (ilk adıyla Fantezi Tablolar) ile başlıyor. İlk yarı, “Dört el için 6 parça” adlı eserinden iki bölüm ile ilk son buluyor. İkinci yarı ise, bestecinin son eseri olan “Senfonik Danslar” (1940) dan oluşmakta.

Çaykovski’ye ithaf edilen ve Çaykovski’nin müzikal diline benzerliğiyle dikkat çeken ‘İki Piyano için Süit(1893)’,  Rachmaninov’un yaratıcılığının adeta bir özeti. Bestecinin farklı eserlerinden izler taşıyan bu esere can vererek, başarılı genç duo APF15 takipçilerine veda edecek.

 

  1. Rachmaninov, 6 morceaux Op. 11(Dört El)
  2. Rachmaninov, Suit No. 1 Op. 5 (İki piyano için)
  3. Rachmaninov, Senfonik Danslar Op. 45 (İki piyano için)

 

Başar Can Kıvrak Hakkında

2008 yılında girdiği Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı’nı 2012 Mayıs ayında Eliso Virsaladze’nin sınıfında en yüksek dereceyle bitiren Başar Can Kıvrak, eğitim hayatı boyunca çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır. 2004 yılında girdiği Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Piyano bölümünden Gülnara Aziz’in öğrencisi olarak 2008 yılında mezun olan Kıvrak, 2002 yılında 1. Uluslararası Ferdi Statzer Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülünü, 2005 yılında ise Sofya’da düzenlenen 2. Uluslararası Genç Virtüözler Piyano Yarışması’nda “Grand Prix” ödülünü kazandı.

2012 yılında Ruşen Güneş ile birlikte bir oda müziği topluluğu kurarak yurtiçi ve yurtdışında konserler veren Başar Can Kıvrak, Eliso Virsaladze ile Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı’nda doktora eğitimini sürdürmektedir.

 

Cem Babacan Hakkında

Cem Babacan 2007 yılında birincilik ödülü aldığı Yves Nat Uluslarası Piyano Yarışması (Fransa) sonrası Uluslarası Serignan Piyano Festivali’nde Avrupa’daki ilk resitalini verdi. “Yamaha Burs Ödülü”nü kazanan Babacan, 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki eğitimini bölüm ve fakülte birincisi olarak tamamladı. Moskova’daki Çaykovski Konservatuvarı’na kabul edilen Babacan, piyano eğitimini Alexander Mndoyants ve asistanı Ekaterina Mechetina ile sürdürdü ve 2012 yılında Moskova Çaykovski Konservatuarı’nı en yüksek dereceyle tamamladı. Moskova’da aldığı 4 yıllık eğitim süresince ve sonrasında girmiş olduğu bütün yarışmalarda birincilik ödüllerinin sahibi olan Babacan, 2012 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde, Avrupa’nın en önemli salonlarından biri olan Tonhalle’de verdiği “çıkış” resitali ile yankı uyandırdı ve dinleyicilerin ve İsviçre basınının övgüsünü kazandı. Babacan yurtiçi ve yurtdışında konserler vermeye devam etmektedir.

 

 

13.11, Christian Zacharias Resitali

Hem piyanist, hem orkestra şefi olarak 50’ye yakın albüm kaydetmiş olan, konserleri ile dünyayı karış karış kat etmiş Christian Zacharias, 13 Kasım akşamı APF15 dinleyicilerine eşsiz bir müzikal ziyafet sunacak.

Resital, hayatının büyük bölümünü İspanya’da geçirmiş ve barok dönem temsilcisi olmasına rağmen klasik çağa göz kırpan İtalyan besteci D.Scarlatti’nin 6 Sonatı ile başlayacak.

Ardından Zacharias, solo piyano repertuvarının vazgeçilmezlerinden “Brahms Si minör Rapsodi” ile İspanya rüzgârına mini bir ara verecek ve bu ara Soler’in 3 Sonatı ile son bulacak. Resitalin ikinci yarısında, Schumann’ın “başyapıtım” olarak nitelendirdiği “Kreisleriana ve Brahms Sol minör Rapsodi”ye kulak verecek olan APF15 izleyicileri, romantizmle savrulacak.

 

Christian Zacharias Hakkında

Alman piyanist şef Christian Zacharias 1950 yılında Hindistan’da doğdu ve 7 yaşında piyano dersleri almaya başladı. 1961 ve 1969 yılları arasında Hochschule für Musik Karlsruhe’de Irene Slavin’in ardından 1970 yılından 1973’e kadar Vlado Perlemuter’in öğrencisi oldu.

1969 yılında Cenevre Müzik Yarışması’nı, 1973 yılında da Van Clibum Yarışması’nı kazanan Zacharias, 1975 yılında Paris’te Ravel Ödülü’nü kazandıktan sonra kariyerini uluslararası platforma taşıdı. Zacharias kariyeri boyunca Alban Berg Quartet, Guarneri Quartet, Leipzig Yaylı Dörtlüsü, Heinrich Schiff ve Frank Peter Zimmerman’la sahne aldı.

Şeflik kariyerine 1992 yılında “Orchestre de le Suisse Romande”yle başlayan Christian Zacharias, orkestra kayıtlarıyla birçok uluslararası ödüle layık görüldü.

Christian Zacharias, 2000 yılından bu yana ise Lausanne Oda Orkestrası’nın şefliğini yürütüyor

 

  1. Scarlatti, 6 Sonat,

Sonat Mi Majör K162

Sonat Do Minör K226

Sonat Mi Bemol Majör K19

Sonat Fa Minör K183

Sonat Fa Minör K386

Sonat Si Minör K27

  1. Brahms, Si Minör Rapsodi Op. 79/1
  2. A. Soler, 3 Sonat

Sonat Fa Diyez Major No. 90

Sonat Re Minör No. 24

Sonat Re Bemol Majör No. 88

  1. Schumann, Kreisleriana Op. 16
  2. Brahms, Sol Minör Rapsodi Op. 79/2

15.11, Tord Gustavsen Quartet

İstanbullu cazseverler ile daha önce buluşarak, onlara unutulmaz anlar yaşatmış olan Tord Gustavsen Quartet, ilk kez Antalya izleyicisinin karşısına çıkacak.

İlk albümlerinde Avrupa empresyonizminin etkisini gözlemlenenen Gustavsen, son yıllarda “Samimiyet” kavramını hayatının mottosu yaptı. Endülüs tınılarıyla ile geleneksel kuzey cazı birleştirerek nev-i şahsına münhasır bir çizgiye kayan Gustavsen’in müzikal serüvenine dahil olmak isteyen tüm cazseverler, 15 Kasım akşamı AKM Aspendos Salonu’na davetli.

 

Tord Gustavsen, Piyano

Tore Brunborg, Saksafon

Sigurd Hole, Kontrabas

Jarle Vespestad, Perküsyon

 

Tord Gustavsen Hakkında

1970 yılında Oslo’da doğan piyanist Tord Gustavsen, Trondheim Konservatuarı’nda caz eğitimi ve Oslo Üniversitesi’nde müzik teorisi eğitimi aldı. Solo kariyerine başlamadan önce Solveig Slettahjell, Siri Gjære, Kristin Asbjornsen, Silje Nergaard ve Live Maria Roggen gibi birçok ünlü şarkıcıyla çalışan Gustavsen, bir süre trio formatında müzik yaptı.  Trio’yla üç tane albüm kaydederek uluslararası bir üne kavuşan Gustavsen, 2008 yılında Tord Gustavsen Ensemble, daha sonra ise Tord Gustavsen Quartet’i kurdu. Sanatçı, 2010 yılında kaydettiği “Restored Returned” albümüyle Norveç’in en önemli müzik ödüllerinden Spellemannsprisen’i kazandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.11, Kâmuran Gündemir Anısına “Genç Yıldızlar”

Bu sene on beşincisi düzenlenen Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde de önemli bir gelenek yaşamaya devam ediyor.

On yedi yaş altı genç ve yetenekli piyanistler, 17 Kasım’da, “Kâmuran Gündemir Anısına: Genç Yıldızlar Konseri”nde klasik müzik izleyicisiyle buluşacak. Konser ile, genç yıldızlar klasik müzik dünyasının kapılarını aralarken, izleyiciler de Türkiye’nin en önemli müzik okullarından gelen geleceğin önemli isimlerini keşfetme imkanı bulacak.

17 Kasım’da AKM PERGE Salonunda Genç Yıldızlar’ın heyecanını paylaşmaya sizleri de bekliyoruz.

 

İlayda Deniz Oğuz, Piyano

  1. V. Beethoven, Piyano Sonatı No. 24 Op. 78

Adagio cantabile

Allegro ma non troppo

Allegro vivace

  1. A. Saygun, Aksak Tartı Üzerine Etütler Op. 38 No. 1

 

Korkmaz Can Sağlam, Piyano

  1. Scriabin, Piyano Sonatı No.2 “Sonata-Fantaisie”

Andante

Presto

 

Eylül Ergül, Piyano

  1. Liszt, Hungarian Rhapsody, No. 15, “Rákóczi-Marsch”
  2. E. Ginastera, Danzas Argentinas, No.2, “Danza de la moza donosa”

 

Tuna Bilgin, Piyano

  1. Debussy, Arabesque No. 1
  2. Kbalevsky, Varition Op. 40 No. 2

 

Elif & İrem Erdoğan, Piyano

  1. Brahms, Hungarian Dance No. 1 in G Minor

W.A. Mozart, Sonata II, B Majör

 

 

Ferhat Can Büyük Piyano

  1. Chopin, Nocturne No.13 in C Minor op: 48 No.1
  2. Chopin, Fantaisie Impromptu, Op.66
  3. Chopin, Nocturne in F Minor Op: 55 No: 1
  4. Chopin, Etude Op: 10 No. 3
  5. Chopin, Etude Op: 10 No. 5

 

Ufuk Mete Şahin, Piyano

  1. S. Bach, WTC Band I BWV 854
  2. Liszt, Vallee d’Obermann
  3. V. Beethoven, Piano Sonata Op.10 No.2
  4. Rachmaninoff, Moment Musiaux Op.16 No.4
  5. Chopin, Ballade Op.23 No.1
  6. Chopin, Etude Op.25 No.12 “Ocean”

 

 

 

18.11, Kıtalararası bir köprü: “Indila”

Hayatımızda pek çok “ilk”in deneyimlendiği ortam internet, bloglar, facebook, twitter sayesinde bizleri yepyeni keşiflere sürüklüyor. 2014 yılının başında internet ortamında “Dernière Danse” parçası ile çılgınca paylaşılan ve kısa bir süre içerisinde Youtube’da yüz milyondan fazla izleyiciye ulaşan Afrika asıllı Fransız şarkıcı İndila, 18 Kasım akşamı Antalyalılarla buluşacak.

 

Konser saat 21.00’de, festivalimizin ana sponsoru AKRA Barut’ta gerçekleşecek.

 

 

Indila Hakkında

Indila adıyla bilinen Adila Sedraïa, 1984 yılında Paris’te doğdu.  Fransız şarkıcı ve söz yazarı Indila, birçok Fransız müzisyenle ortak çalışmalar yürüttü. 2014 yılında yayınlanan ödüllü albümü “Mini World”te bulunan “Derniere Danse” şarkısıyla Fransa’nın “En İyi 10 Single” listesinde ikinci sırada yer alan Indila, hala dünya listelerinde ilk 5’teki yerini korumaya devam ediyor.

 

 

19.11, Geveze Piyanist “Müzik ve Sınırlar”

Evde müzik dinlerken bir yandan da muhabbet edilir ama hiç bir piyanistin konserde çalarken sizinle sohbet de ettiğine tanık oldunuz mu? Eşi benzeri görülmemiş şekilde 20 yaşında piyanoya başlayan piyanist besteci Emir Gamsızoğlu, yarattığı “Geveze Piyanist”konseptiyle konserlerde dinleyicilere birçok değişik konudan bahsediyor.

Gamsızoğlu 15. Antalya Piyano Festivali’nde bir yandan eserler çalarken bir yandan da “Müzik ve Sınırlar” konusundan bahsedecek, klasik müzik hakkında atıp tutabilmeniz için size tüyolar verecek ve yıllardır yaşadığı New York’u ve New Yorker bestecileri tanıtacak.

Konser, 19 Kasım akşamı saat 20:30’da AKM’de gerçekleşecek.

 

  1. Chopin, Do Diyez Minör Vals No.2 Op.64
  2. A. Mozart, 12 Varyasyon – Ah, vous dirai-je, Maman (K.265/300e)
  3. Beethoven, 32 Varyasyon
  4. Chopin, Berceuse Re Bemol Majör Op.57
  5. Liszt, Paganini Etüd No.3 Sol Diyez Minör La Campanella (S.141)
  6. I. Tchaikovsky, Six Morceaux 4.Noktürn Do Diyez Minör Op.19

Sergei Prokofiev, Toccata Op.11

  1. Gershwin,

Rialto Ripples 3 Prelüd

Promenade

  1. Lecuona, Malagueña
  2. Levitzki, Valse Tzigane
  3. D. Tredici, Gotham Glory – 3.Missing Towers

Emir Gamsızoğlu, Les Variations d’Heybeli

  1. S. Bach, Prelüd & Füg No.4 Do Diyez Minör (BWV 849)

 

Emir Gamsızoğlu Hakkında

Emir Gamsızoğlu,1973 yılında İstanbul’da doğdu. Okul takımında basketbol oynayan ve sonrasında profesyonel olarak basketbol hayatına devam eden Gamsızoğlu, geçirdiği bir kaza sonucu basketbol hayatını sonlandırdı ve 20 yaşında piyano çalmaya başladı.

İstanbul Devlet Konservatuarı’ndaki eğitiminin ardından piyanist ve besteci Hüseyin Sermet’le Paris’te çalışmalarına devam eden Gamsızoğlu, 2001 yılında Memet Ali Alabora’yla hazırlayıp sunduğu “Notada Yazmayanlar” adlı radyo programı, Türkiye’deki klasik müzik dünyası tarafından yoğun büyük ilgi gördü. Kurucusu olduğu İstanbul Trio ile birçok ülkede konser veren Gamsızoğlu, Pulitzer ödüllü besteci David Del Tredici’yle beste çalışmalarını da sürdürmektedir.

 

20.11, Açıklamalı Resital-Hüseyin Sermet

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli piyano üstadlarından Hüseyin Sermet, APF15’e büyük bir destek veriyor. Otuza yakın genç piyanist tarafından yoğun ilgi gören ustalık sınıflarına üç gününü ayıran Sermet, Akdeniz Üniversitesi AKS’de 20 Kasım saat 20.30’da ücretsiz halk konseri verecek.

1 saat boyunca sürecek resitalde Sermet, klasik resital anlayisindan ziyade, halkla konuşup eserleri anlatarak  degisik bir program sunacak.

Programda ağırlık, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun gibi Türk bestecilerinde olacak.

 

Hüseyin Sermet Hakkında

Hüseyin Sermet 1955 yılında İstanbul’da doğdu ve müzik çalışmalarına 7 yaşında başladı. 1965 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nda Ferhunde Erkin, Ulvi Cemal Erkin ve Ahmed Adnan Saygun’la çalışan Sermet, 1968 yılında ‘Harika Çocuk Yasası’ ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından eğitimini sürdürmek üzere gönderildiği Paris Konservatuvarı’ndan piyano, oda müziği, kontrpuan ve müzik analizi dallarında birincilikle mezun oldu. 1974 yılında Münih Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nı kazanan sanatçı “Lili Boulanger” ödülünün sahibi oldu. Sermet, 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanına layık görüldü.

Sanatçı, müzik hayatı boyunca katıldığı yarışmalardan kazandığı sayısız ödülün yanı sıra 1988 yılında Boğaziçi, 1998 yılında da Marmara Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı.

 

 

21.11, Hüzün ve Huzurun Buluşması: Paul Lewis Beethoven Resitali

Efsanevi Beethoven kayıtları ile tüm klasik müzik dünyasını sallayan Alfred Brendel, APF15’in bu yılki ‘Onur Konuğu’ olacak. Eleştirmenler tarafından “Dünyanın en iyi Beethoven yorumcusu” olarak nitelendirilen Brendel’in öğrencisi Paul Lewis de APF15’te hem gelenekçi, hem de ilerici eğilimler barındıran Beethoven’in son 3 piyano sonatını seslendirecek.

Hüzün ve huzurun buluşmasının yaşanacağı bu resital, 21 Kasım akşamı 20.30’da AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşecek.

 

  1. van Beethoven, Op.109-110-111

 

Paul Lewis Hakkında

1972 doğumlu İngiliz piyanist Paul Lewis, müzik hayatına çello çalarak başladı. 14 yaşında kabul edildiği Chetham’s School of Music’de piyanoya yoğunlaşan Lewis, Ryszard Bakst, Joan Havill ve Alfred Brendel gibi isimlerle çalıştı. İlk uluslararası başarısını 1994 yılında Dünya Piyano Yarışması’nda ikincilik ile kazanan Lewis, eleştirmenler tarafından “Dünyanın en iyi Beethoven yorumcusu” olarak nitelendirildi. Dünyanın önde gelen orkestralarıyla sahne alan Lewis, “The BBC Proms”da Beethoven’ın beş konçertosunun tamamını çalan ilk piyanist olma unvanına sahip.

 

 

22.11, “Mera” Dünya Prömiyeri

22 Kasım, Fiesoleli müzisyenlerin bir araya getiren özel bir gün olacak. Scuola di Musica di Fiesole’de kompozisyon bölüm başkanlığı yapan besteci Andrea Portera, aynı kurumda sanatta uzmanlık programı kapsamında Andrea Lucchesini ile çalışan Doruk Görkem Tokur ve Natalia Gutman’ın öğrencisi, MERA Quartet’in çellisti Erman İmayhan  aynı sahnede buluşacak.  Besteleri Tokyo Filarmoni Orkestrası, BBC Filarmoni Orkestrası, The National Estonia, Ensemble Italian gibi birçok ünlü orkestra tarafından çalınan Andrea Portera, 15.Uluslararası Antalya Piyano Festivali için “MERA” isimli özel bir eser besteledi.

Akdeniz arketiplerini anlatan bu özel eserin dünya prömiyerinde, eserin KeKeÇa bölümleri arasında seyircilerle interaktif beden perküsyonu çalışması yapılacak. Prömiyer, 22 Kasım saat 15’te Aquarium’da gerçekleşecek.

 

Besteci: Andrea Portera

Şef: Erdem Çöloğlu

Piyano: Doruk Görkem Tokur

  1. Keman: Ellen Jewett
  2. Keman Mehmet Yasemin

Viyola: Beste Tıknaz

Viyolonsel: Erman İmayhan

 

Bestecinin eser hakkında notu:

‘Mera’ İtalyanca’da “sade, yalın, karışık olmayan” anlamına gelen bir kelime. Bu kelimenin anagramları “rema” (dizeler; sürmek, ilerlemek), “rame” (bakır; Kıbrıs’a adını veren metal), “Eram” (Farsça’da Bagh-e Ram; cennetin bahçesi, Latince’de olmak fiilinin birinci tekil şahısı, yani: ‘bendim’), anagramların içinde en önemli olan ise “mare”- “deniz” kelimesinin anagramı.

 

Farklı anlamlar oluşturan dört harf; aslında geçiciliği, mekânları ve maddeleri ifade ediyor. Sözcüğün “Mera” hâli “deniz, su ve hayat” ile ilişkili arketipik elementleri içeren bir ruhun şeffaflık kavramında kristalize oluyor.

 

Notalar, son yıllardaki tüm eserlerim gibi, ‘layering’ yöntemi kullanarak dinleyiciye aynı anda çeşitli bilgileri iletiyor. Bir yandan da bu bilgilerin birçoğu bilinçli rasyonelliğin kontrolünün dışına çıkıyor. İnsan kulağının bu tabakaları eşit şekilde duyguğunu dikkate alırsak, yapıda kapsanan bu içerik; dinleyicinin blincinde filtrelenmeyecek ve kolaylıkla bilinçaltına ilerleyecek. Bizim en derin bilinçaltımız (Jung tarafından kolektif diye adlandırılır) arketiplerimizde yaşar; denizde olandan şu anki ‘insan’a dek. Böylelikle, bu performans geçmişe ait bir ritüel haline geliyor.

 

Andrea Portera Hakkında

Andrea Portera eğitimini Floransa’da tamamladı. İtalyan besteci Portera’nın besteleri Tokyo Filarmoni Orkestrası, BBC Filarmoni Orkestrası, The National Estonia, Ensemble Italian gibi birçok ünlü orkestra tarafından çalındı. Sanatçı Lorenza Borrani, Siringo, Dillon gibi ünlü müzisyenlerle de iş birliği yaptı. “Guitars” dergisine danışmanlık yapan Portera, ilkokullarda yardımcı olması için “Contexts Musicals”, “Contexts Musicals: Guide to the Teacher” kitaplarını yazdı.

Ensemble Counterpoint’in danışmanlığını yapan Portera, aynı zamanda Music School of Fiesole’de kompozisyon, müzik analizi, metin işleme ve tamamlayıcı armoni dersleri veriyor.

 

22.11, Brezilya’nın büyüsü “Eliane Elias”

On parmağında on marifet olan müzisyenlerden Eliane Elias, hem piyanist, hem şarkıcı, hem aranjör, hem besteci, hem de bir söz yazarı. Müziğinde kendine Brezilya’dan aldığı müzikal kökleri, dokunaklı sesi ve etkileyici doğaçlama yeteneğiyle birleştireceği konseriyle, Eliane Elias 22 Kasım’da  Antalyalı müzikseverler ile buluşacak.Konser saat 21’de  AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşecek.

 

Randy Brecker, Herbie Hancock ve Bob Brookmeyer gibi efsanevi isimler ile birlikte çalışan Elias’ın beş Grammy adaylığı, dört “Gold Disc Ödülü” ve Japonya’da üç kez en iyi vokal albüm ödülü bulunuyor.

Eliane Elias Hakkında

1960 yılında doğan Brezilyalı caz piyanisti, aranjör, vokalist ve şarkı yazarı Eliane Elias, müzik kariyerine 17 yaşında başladı. İlk olarak “Steps Ahead” grubunda yer alan Elias’ın birlikte çalıştığı isimler arasında Randy Brecker, Herbie Hancock ve Bob Brookmeyer bulunuyor. Beş Grammy adaylığı, dört “Gold Disc Ödülü” sahibi olan Elias, Japonya’da üç kez en iyi vokal albüm ödülünü kazandı. Eliane Elias, müziğinde kendine Brezilya’dan aldığı müzikal kökleri, dokunaklı sesi ve etkileyici doğaçlama yeteneğiyle birleştirmektedir.

 

 

23.11, Köprü “19. yüzyıldan 20. yüzyıla” Gülru Ensari & Herbert Schuch

Piyanist çift Gülru Ensari ve Herbert Schuch, APF15 için özel bir repertuvar hazırladı. Casagrande, Londra Uluslararası Piyano Yarışması ve Uluslararası Beethoven Piyano Yarışması birincilik ödülerinin sahibi Schuch ve uluslararası pek çok ödülün ardından kariyer basamaklarında hızla ilerleyen, Prof. Yapalı, Lobamov ve Spiri gibi önemli isimlerle çalışmış Ensari, birbirlerine olan aşklarını parmaklarından dökülecek tutkulu valsler ile dillendirecek. Konserde, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçiş döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan Brahms, Hindemith ve Ravel  valslerin ardından, konserin ikinci yarısında Stravinsky’nin unutulmaz eseri “Bahar Ayini” seslendirilecek.

 

Konser, 23 Kasım akşamı saat 20.30’da, AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşecek.

 

  1. Brahms, Vals Op. 39
  2. Hindemith,

8 Vals- Drei wunderschöne

Mädchen im Schwarzwald Op.6

  1. Ravel, La Valse (İki Piyano)
  2. Stravinsky, Le sacre du printemps

 

Gülru Ensari Hakkında

İstanbul’da doğan Ensari, piyano eğitimine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda başladı. Alman Lisesi’nden 2006 yılında mezun olduktan sonra, lisans eğitmini Prof. Meral Yapalı’nın öğrencisi olarak tamamladı. Gülru Ensari, Almanya’da düzenlenen Jugend Musiziert yarışmasında “Solo Piyano” ve “Şan – Oda Muzigi” kategorilerinde iki sene arka arkaya ödül alarak önemli bir başarıya imza attı. İstanbul Oda Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni, Çukurova Devlet Senfoni, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestraları’nın solistliğini yapan Ensari, Gautier Capuçon, Ilya Gringolts ve Mirijam Contzen gibi dünyaca ünlü solistlerle yaptığı ikili çalışmalarla da dikkat çekti. Ensari çalışmalarına Prof. Anthony Spiri ile Hochschule für Müsik Köln’de Oda Müziği Master Programı’nda devam ediyor

 

Herbert Schuch Hakkında

Kuşağının en ilgi çekici müzisyenlerinden biri olarak görülen piyanist Herbert Schuch, 1979 yılında Romanya’da doğdu. Erken yaşlarda başlayan piyano derslerinden sonra 1988 yılında, hala yaşadığı Almanya’ya göç eden Schuch, Kurt Hantsch ve Prof. Karl-Heinz Kammerling gibi isimlerden eğitim aldı. Londra Filarmoni Orkestrası, NHK Senfoni Orkestrası, Camerata Salzburg gibi birçok orkestrayla konserler veren Schuch, yakın zamanda müzik anlayışını derinden etkileyen Alfred Brendel ile çalışma fırsatı da buldu. Schuch, bir yıl içinde üç önemli piyano yarışmasını (Casagrande, Londra Uluslararası Piyano Yarışması ve Uluslararası Beethoven Piyano Yarışması)kazanarak uluslararası bir üne kavuştu.

 

24.11, Kemal Cem Yılmaz Resitali

Gündüzleri Hannover’de direksiyon sallayıp, taksicilik yapan, geceleri ise piyano çalan Kemal Cem Yılmaz, ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nde 24 Kasım ‘Öğretmenler Günü’ için özel bir resital verecek. Evin İlyasoğlu’nun deyimiyle “son derece çalışkan, tutkulu ve piyanosuna hakim”, “kendine has üslubu ve akıcı tekniğiyle piyanodan parlak renkler elde etmeyi, özellikle romantik eserlerde dinleyicisine büyük coşkular yaşatmayı bilen” Almanya doğumlu Türk piyanist ve besteci Kemal Cem Yılmaz, Bach Do minör Partita, Beethoven op.13, Schubert 4 İmpromtus ve Liszt Après une Lecture du Dante: Fantasia quasi Sonata eserlerini seslendirecek.

 

J.S.Bach, Partita No.1, do minör
L.v.Beethoven, Sonate No.8 op.13, do minör
F. Schubert, 4 impromptus.D 899
F.Liszt, Après une Lecture du Dante: Fantasia quasi Sonata

 

Kemal Cem Yılmaz Hakkında

Kemal Cem Yılmaz, Almanya Hannover doğumlu Türk-Alman piyanist ve bestecidir. 8 yaşında başladığı piyano eğitimine 18 yaşında Hannover Yüksek Müzik ve Tiyatro Okulu’nda devam eden Yılmaz, 2005’te Prof. Christopher Oakden’in sınıfından mezun oldu. Müzik, teori ve kompozisyon alanında eğitimini Anton Plate’den alan Yılmaz, yüksek lisans eğitimini Alfredo Perl ile Detmold Yüksek Müzik Okulu’nda tamamladı. 2002’de Eskişehir’de düzenlenen Ulusal Piyano Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası’yla, Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri konser serilerinde çalan Yılmaz, Hakan Şensoy’un yönetiminde Kadıköy Belediyesi Filarmoni Orkestrası’nın solistliğini yaptı. Türkiye’nin önde gelen müzik eleştirmenlerinden övgüler alan Yılmaz’ın 2012 yılında yaşadığı Hannover kentini 700. yıl kutlamaları için sipariş üzerine yazdığı eser ilk seslendirilişinde büyük beğeni topladı.

 

24.11, Mozart Gecesi

Şüphesiz hayatında klasik müzikle hiçbir ilgisi olmayan insan dahi Mozart adını duymuştur. Aydınlanmanın önemli simalarından Goethe’nin müzik hayatında ulaşılmazlığın simgesi olarak tanımladığı Mozart’ın eserleri, 24 Kasım gecesi APF15’de seslendirilecek. Gürer Aykal’ın uzun yıllardır hayalini kurduğu Akdeniz Filarmoni Orkestrası, kuruluşunu mucizevi besteci Mozart’ın eserleri ile kutlayacak ve 39. Senfoni ve Do minör Piyano Konçertosu, Orhun Orhon yönetiminde seslendirilecek.

AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşecek olan ‘Mozart Akşamı’nın solisti ise, dünyaca ünlü virtüöz Hüseyin Sermet olacak.

 

Şef: Orhun Orhon

Piyano: Hüseyin Sermet

Akdeniz Filarmoni Orkestrası

 

  1. A. Mozart, Piyano Konçerto Do Minör no.24
  2. A. Mozart, Senfoni no.40

 

  1. Orhun Orhon Hakkında
  2. Orhun Orhon, müzik eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Teori/Kompozisyon Bölümü’nde Elhan Bakihanov ile başladı. Bu kurumdan mezun olduktan sonra, Fransa’daki Academie Internationale de Musique de Gaillard’a kabul edilen Orhon, öğrenimine ünlü besteci Oliviér Messiaen’in öğrencisi, modern müziğin önde gelen bestecilerinden, Rainer Boesch’un kompozisyon sınıfında devam etti.

 

 

Yurda döndükten sonra, akademik kariyerini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde sürdüren Orhon, orchestra şefliği alanındaki doktora çalışmalarını Prof. Gürer Aykal ile tamamladı. Barok Dönemi’nden 20. yüzyıl eserlerine uzanan zengin bir repertuvara sahip olan Orhun Orhon, dönem ve stil özelliklerine sadık yorumları ve çağdaş Türk Bestecileri yorumları ile beğeni toplamış, bir çok olumlu eleştiri almıştır. 2011 yılında, Almanya’da bir çalıştayda ünlü şef Kurt Masur ile aktif olarak çalışma şansını yakalayan Orhon, Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve Türk Yunan Gençlik Orkestrası ve Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü de yürütmektedir. Bunların yanısıra Müzikle Yaşayan Gençlik Derneği’nin başkanlığını da yapan Orhon, BESOM üyesidir.

 

Hüseyin Sermet Hakkında

Hüseyin Sermet 1955 yılında İstanbul’da doğdu ve müzik çalışmalarına 7 yaşında başladı. 1965 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nda Ferhunde Erkin, Ulvi Cemal Erkin ve Ahmed Adnan Saygun’la çalışan Sermet, 1968 yılında ‘Harika Çocuk Yasası’ ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından eğitimini sürdürmek üzere gönderildiği Paris Konservatuvarı’ndan piyano, oda müziği, kontrpuan ve müzik analizi dallarında birincilikle mezun oldu. 1974 yılında Münih Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nı kazanan sanatçı “Lili Boulanger” ödülünün sahibi oldu. Sermet, 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanına layık görüldü.

Sanatçı, müzik hayatı boyunca katıldığı yarışmalardan kazandığı sayısız ödülün yanı sıra 1988 yılında Boğaziçi, 1998 yılında da Marmara Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı.

 

 

25.11, Köprü “Klasikten Romantiğe”: Giovanni Nesi & Doruk Görkem Tokur

Klasik dönemden romantik döneme uzanan bir yelpazede eserlerin seslendirileceği Giovanni Nesi & Doruk Görkem Tokur resitali, APF15’in halk konserlerinden biri olacak. Genç yaşına rağmen şimdiden Tactus etiketli albümü bulunan, kaleydoskop tınısı ile övgüler almış, yoğun konser takvimi ile dünyayı turlayan Giovanni Nesi, Beethoven’ın “Fırtına”sını çalacak. Uluslararası prestijli piyano yarışmalarında birincilikleri ve ikincilikleri bulunan Gülsin Onay ile aynı sahneyi paylaşmış Tokur, Beethoven tutkusunu Beethoven’ın “Appassionata”sında dile dökecek.

Konserin ikinci yarısında tek piyanoda yekvücût olacak olacak Nesi ve Tokur, 4 el piyano repertuvarının vazgeçilmezi Schubert F minör Fantazi‘yi ve Brahms Macar Dansları‘nı yorumlayacak.

Konser, 25 Kasım’da saat 20.30’da AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşecek.

 

Giovanni Nesi, Piyano

  1. van Beethoven, Piyano Sonat Op.31 no.17 Tempest

 

Doruk Görkem Tokur, Piyano

L.van Beethoven, Piyano Sonat Op.57 no.23 Appasionata

********

  1. Schubert, Fantasy for Piano, Four Hands in F minor (D.940)
  2. Brahms, Macar Dansı no.2 (Dört El)
  3. Brahms, Macar Dansı no.3 (Dört El)
  4. Brahms, Macar Dansı no.4 (Dört El)

 

Giovanni Nesi Hakkında

Giovanni Nesi İtalya’nın Floransa şehrinde 1986’da doğdu. Müzik Performansı yüksek lisansını ve ardından Oda Müziği yüksek lisanslarını üstün başarı ile tamamyan Nesi, Fiesole Müzik Okulu’nda yarışmalar kazanarak diplomasını aldı. Dünyaca ünlü müzisyenlerin ustalık sınıfları ve derslerine katılan Nesi, “En iyi İtalyan Mezun Piyanistler”, “F. Schubert Uluslararası Yarışması” gibi birçok ulusal ve uluslararası yarışmada derece kazandı.

 

Sıklıkla İtalya’da solist olarak konserler veren ve aktif bir oda müziği sanatçısı olarak da önemli müzisyenlerle ve orkestralarla birlikte çalan Nesi; eleştirmenler ve seyirci tarafından büyük beğeni topladı. Besteci ve düzenleyici olan Nesi’nin eserlerini birçok tiyatro ve oda müziği topluluğu da seslendirdi. Sıradaki albüm kaydını 2015 yılında Salzburg Mozarteum Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirecek olan Giovanni Nesi şu anda Prato- Convitto Nazionale Cicognini’de hocalık yapıyor.

 

Doruk Görkem Tokur Hakkında

1991 Ankara doğumlu Doruk Görkem Tokur, 5 yaşında piyano çalmaya başladı ve 2002 yılında kazandığı Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’ndan “Şeref Öğrencisi” unvanıyla mezun oldu. Şimdiye kadar İdil Biret, Pamela Mia Paul, Stephen Gutman, Bernd Goetzke gibi isimlerle çalışan Tokur, şu anda ise Floransa’da Scuola di Musica di Fiesole’de Andrea Lucchesini ile eğitimine devam etmekte. Uluslararası 6. Pera Piyano Yarışması’nda birincilik, “En İyi Türk Eseri Yorumcusu”; 1. Uluslararası Saygun Piyano Yarışması’nda ikincilik ve “En iyi Saygun Yorumcusu” ödüllerine sahip olan Tokur, 6. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale “Giovani musicisti”, “Città di Treviso”, ve 21.Concorso Pianistico Nazionale “Giulio Rospigliosi” gibi jürinin kimseye birincilik ödülü vermediği yarışmalarda 2.lik ödülü kazanmıştır.

 

26.11, Fahir Atakoğlu & Ara Dinkjiyan

Avrupa’da ve Amerika’da pek çok müzik festivalinin onur konuğu olan piyanist ve besteci Fahir Atakoğlu, bütün dünyada prestijli caz festivallerinde sahne alan Ara Dinkjian APF15 sahnesinde bir araya gelecek. Değişik müzik kültürlerini harmanlamasıyla beğeni toplayan Atakoğlu ile Anadolu müziğine dayanan ezgileri caz ile birleştiren bir müzikal anlayışa sahip Dinkjian’ın duo olarak ilk kez deneysel bir birliktelik yaşatacağı konserde, Anadolu topraklarının ezgileri ile caz armonilerinin piyano ve ud ile hayat bulacak.

Müzikseverler, 26 Kasım saat 21’de AKM Aspendos Salonu’nda buluşacak.

 

Fahir Atakoğlu Hakkında

Müziğe ilgisi 7 yaşında başlayan Fahir Atakoğlu, müzik öğretmeninin aracılığıyla ünlü bestekar Cemal Reşit Rey’le tanıştı ve 2 yıl Rey’den müzik eğitimi aldı. İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda okuyan Atakoğlu daha sonra Londra Müzik Okulu’nda Croydon Üniversitesi’nde eğitim gördü. Atakoğlu, 2000 yılında Milano Film Festivali’nde ‘Büyükada’da Sürgün’ belgeseli için yaptığı müzikle birincilik ödülünü kazandı. Avrupa’da ve özellikle de Amerika’da pek çok müzik festivalinin onur konuğu olan piyanist ve besteci Atakoğlu’nun değişik müzik kültürlerini harmanlaması ve doğduğu topraklarla kurduğu güçlü bağ, müziğinin dikkat çekici öğeleri.

Ara Dinkjian Hakkında

1958 yılında Amerika’da doğan ud sanatçısı Dinkjian’ın profesyonel müzik hayatı, ünlü bir şarkıcı olan babası Onnik Dinkjian’a eşlik etmesiyle başladı. Dinkjian, 1980 yılında burs kazanarak gittiği “The Hartt School” Sahne Sanatları Üniversitesi’nden ud enstrümanında özel derece ile mezun oldu. Sanatçı, 1986 yılında Arto Tunçboyacıyan ile Night Ark isimli grubu kurdu. Grup, ilk albümleri The Picture’da kökleri Anadolu müziğine dayanan ezgileri caz ile birleştirdi. Ara Dinkjian, tüm dünyada prestijli caz festivallerinde sahne aldı ve birçok sanatçıyla ortak çalışmalara imza attı. Müzisyenliğinin yanı sıra besteciliğiyle de ünlenen Dinkjian, Türkiye’de pop müzik sahnesinde çok bilinen birçok şarkının da bestecisidir. Sezen Aksu, Kibariye, Mine Koşan ve Coşkun Sabah gibi birçok sanatçıya bestelerini vermiş olan Dinkjian, son zamanlarda Fahir Atakoğlu ile birlikte konserler vermektedir.

 

27.11, Gershwin Gecesi

APF15’nin Sanat Yönetmeni Gürer Aykal yönetimindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası, 27 Kasım akşamı Antalyalılara unutulmaz bir müzik ziyafeti çekecek. Bernstein’ın Batı Yakası Hikayesi Süiti ile başlayacak olan konser, klasik müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan BRIT sahibi Freddy Kempf’in seslendireceği “Gershwin’in Mavi Rapsodi” eseri ile devam edip,  1.Piyano Konçertosu ile son bulacak.

İlk konçerto performansını 8 yaşında Kraliyet Filarmoni Orkestrası eşliğinde veren, BBC’nin “Yılın Genç Müzisyeni Yarışması”nın ardından Tchaikovsky Uluslararası Piyano Yarışması’nı da kazanmış olan Kempf, geniş repertuvarı ile dünyanın dört bir yanındaki önemli sahnelerde, dünyaca ünlü orkestralarla sahne almıştır.

Konser, saat 20.30’da AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşecek.

 

Şef: Gürer Aykal

Piyano: Freddy Kempf

Akdeniz Filarmoni Orkestrası

 

  1. Bernstein, Batı Yakası Hikayesi Süiti
  2. Gershwin, Mavi Rapsodi
  3. Gershwin, 1. Piyano Konçertosu

 

Gürer Aykal Hakkında

Gürer Aykal 1942 yılında Eskişehir’de doğdu. Müzik eğitimine 1953 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nda başladı. Necdet Remzi Atak’ın öğrencisi olarak 1963 yılında Keman Bölümü’nü

bitirdi. Daha sonra Kompozisyon Bölümü’ne geçen Aykal, Ahmet Saygun’un öğrencisi olarak 1969 yılında mezun oldu. Aynı yıl kazandığı devlet bursuyla İngiltere’ye orkestra şefliği eğitimi almaya giden Aykal, İngiltere’de dünyaca ünlü şeflerle çalıştı. Guildhall Müzik Okulu ve Kraliyet Müzik Akademisi İleri Şeflik Bölümleri’ni birincilikle bitiren Aykal, İtalya’da Accademia Musicale Chigiana’dan Şeflik Nişanı’nı alarak 1973 yılında Türkiye’ye döndü. Aykal, 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın sürekli şefliğine atandı. Aykal, Suna Kan ile birlikte kurduğu Ankara Oda Orkestrası’nın ülkemizdeki etkinliklerinin yanı sıra yurtdışında da yüzden fazla konserini yönetti.

 

Müzik alanındaki uluslararası başarıları ve hizmetleri nedeniyle, kendisine 1981 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde on altı yıl boyunca şeflik ve genel müzik yönetmenliği yapan Aykal, 1991– 2003 yılları arasında El Paso Teksas Senfoni Orkestrası Daimi Şefliği’ni ve Genel Müzik Direktörlüğü’nü yürüttü ve bu orkestranın bağlı bulunduğu üniversiteden fahri profesörlük ünvanı aldı.

 

Aykal, bir yandan 1999 yılında kurduğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın onursal şefi olarak görevine devam etmekte, bir yandan da Bilkent Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda eğitimcilik görevini sürdürmektedir.

 

Freddy Kempf Hakkında

1977 yılında doğan Kempf, ilk konçerto performansını 8 yaşında Kraliyet Filarmoni Orkestrası eşliğinde verdi. 1992 yılında BBC’nin Yılın Genç Müzisyeni Yarışması’nı kazandığında ulusal bir başarı elde etti ve Moskova’da kazandığı Tchaikovsky Uluslararası Piyano Yarışması’yla Rus basını ve dinleyicisinin büyük ilgisini çekerek uluslararası bir üne kavuşmaya başladı. Sıra dışı biçimde geniş bir repertuvara sahip Kempf, dünyanın dört bir yanındaki önemli sahnelerde, dünyaca ünlü orkestralarla sahne aldı. Kempf klasik müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan BRIT’in de sahibidir.

 

 

28.11, Kandemir Basmacıoğlu Resitali

Cem Yılmaz’ın yönettiği Borusan Filarmoni Orkestrası konserinin genç solisti Kandemir Basmacıoğlu, APF15 Halk konserleri kapsamında Akdeniz Üniversitesi AKS’de sahne alacak. DAAD sanatçı bursu ve Borusan Müzik Bursu’nu kazanan Basmacıoğlu, Liszt’den meşhur Macar Rapsodisi, Debussy’den Imajlar,  Hasan Ferit Alnar’da Yaprakların Arasında Çanlar, Ve Ay Tapınağın Kalıntıları Üzerine Alçalır ve Altın Balıklar; Sisli Sabah, Perdeden Sızan Ay Işığı gibi Türk müziği ile çağdaş müzik dilini başarıyla birleştirdiği Sekiz Piyano Parçası’nı da seslendirecek.

Resital, APF15 Halk konserleri kapsamında Akdeniz Üniversitesi AKS’de grçekleşecek.

 

Kandemir Basmacıoğlu Hakkında

1987 yılında Ankara’da doğdu ve 6 yaşında amatör olarak piyano eğitimi almaya başladı. Kırgızistan’daki Şubin Müzik Okulu’nda sürdürdüğü eğitimi sırasında Michael Markov, Eric Stumacher, Prof. Michael Roll, Hüseyin Sermet, Özgür Aydın, Muhiddin Dürrüoğlu gibi ünlü piyanistlerin ustalık sınıflarına katıldı. Bilkent Üniversitesi’nde Lisans ve Yüksek Lisans programlarını Yüksek Onur derecesiyle tamamlayan ve Alman hükümetinden DAAD sanatçı bursu alan genç piyanist, 2009 senesinde Borusan Müzik Bursu’nu kazandı. Ensemble Rhapsodie isimli oda müziği topluluğunun bir üyesi olan Basmacıoğlu, 2010 yılında Almanya’daki piyano eğitimini Prof. Vassily Lobanov, oda müziği çalışmalarını ise Prof. Anthony Spiri ile Hochschule für Musik Köln’de tamamladı. Sanatçı, Sanatta Yeterlilik çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda sürdürmektedir.

 

29.11, Kapanış Konseri “The 5 Browns”

Klasik müzik dünyasının en prestijli okullarından Julliard’da Yoheved Kaplinsky’den eğitim alan 5 kardeşin –Ryan, Melody, Gregory, Deondra and Desirae- kurduğu piyano grubu “The 5 Browns”, APF15’in kapanış konserini gerçekleştirecek. The 5 Browns, Antalyalılara klasik müziğin gösterişli ve popüler eserlerinin yanı sıra, ünlü film müziklerden bir seçkiyi 5 piyano ile seslendirecek.

Konserlerinde klasik müziğin en heyecanlı ve en kapsamlı halini seyirciyle buluşturmayı hedefleyen The 5 Browns, sayısız televizyon programında sergiledikleri performanslarının ve yoğun konser turnelerinin yanı sıra dünyaca ünlü orkestralarla birlikte sahne alıyor.

Konser 29 Kasım’da saat 20:30’da Cam Piramit’te.

 

The 5 Browns Hakkında

Klasik müzik dünyasının en prestijli okullarından Julliard’da Yoheved Kaplinsky’den eğitim alan 5 kardeşin –Ryan, Melody, Gregory, Deondra and Desirae- kurduğu piyano grubu olan The 5 Browns “Oprah” ve “60 Minutes” gibi televizyon programlarındaki performansları sayesinde eleştirmenlerin dikkatini çekti. The 5 Browns konserlerinde klasik müziğin en heyecanlı ve en kapsamlı halini seyirciyle buluşturuyor; sayısız televizyon programında sergiledikleri performanslarının ve yoğun konser turnelerinin yanı sıra dünyaca ünlü orkestralarla birlikte sahne alıyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle