Hoşgeldiniz  

Expo’ya 9 ülke imza attı

Semih Köken | 10 Eylül 2015 | Antalya Haber A- A+

Antalya’nın Türkiye’de ilk defa ev sahipliği yapacağı dünyanın en büyük organizasyonlarından World Expo 2016 Antalya’ya katılım için 187 ülkeye yapılan davetlerin 124’ünden yanıt geldi. 43’ünün katılmayacağını açıkladığı Expo’ya olumlu yanıt veren 34 ülkeden ise henüz 9’u sözleşme imzaladı.

**

Antalya’nın Nisan-Kasım 2016 tarihleri arasında botanik dalında A1 kategorisinde ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla düzenleyeceği World Expo’nun organlarından biri olan Expo Konseyi IC Airport Hotel’de Vali Muammer Türker başkanlığında toplandı. Toplantıda Aksu İlçesi’ndeki alanda yürütülen faaliyetlerin sunumu ve katılacak ülkeler hakkında sunum yapıldı.

124 ÜLKEDEN YANIT GELDİ
Yaklaşık iki yıl önce 187 ülkeye davet gönderilen Expo 2016 Antalya’ya katılım için bugüne kadar 124 ülkeden yanıt geldiği açıklandı. Yapılan sunumda, 34 ülkenin katılım için olumlu yanıt verdiği kaydedildi. Bu ülkelerden Çin, Gürcistan, Bulgaristan, Güney Kore, Pakistan, Nepal, Türkmenistan, Kenya ve Sudan’dan oluşan 9 ülke katılım ön anlaşması veya katılım sözleşmesi imzaladı. Resmen olumlu görüş bildiren ülkeler; Japonya, Tayland, Hindistan, Azerbaycan, Etiyopya, Bangladeş, Cezayir, Kosova, Moritanya, Kamerun, Yemen, Gine, Litvanya, Endonezya, Filistin, Katar. Olumlu öngörüş bildiren ülkeler; Arnavutluk, Kazakistan, İtalya, Burkina Faso, Sierra Leone, Togo, Gana, Polonya, Senegal.

47 ÜLKEYLE GÖRÜŞME SÜRÜYOR
Katılım için görüşmelerin devam ettiği ülkeler ise şöyle; Gine Bissau, Yeşil Burun Adaları, Jamaika, Macaristan, Mynmar, Nauru, Fiji, Hollanda, Sırbistan, İngiltere, Andorra, Vietnam, Yunanistan, İrlanda, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Rusya, Slovenya, Bosna Hersek, Venezuela, Brunei, Portekiz, Fransa, Avusturya, Singapur, Küba, Peru, Kolombiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Madagaskar, Romanya, Kuveyt, Tunus, Özbekistan, Şili, İran, Kırgızistan, Nijerya, Belarus, Angola, Cibuti, İspanya, Eritre, Vanuatu, Somali, Taipei, Gabon.

43 ÜLKEDEN RED
Olumsuz yanıt veren ülkeler; Almanya, Avustralya, Norveç. İsveç. Danimarka. Horvatistan. Slovamkya. Meksika. Çek cumhuriyeti. Kosta rika. Monako. Finlandiya. Kanada. Lüksemburg. Estonya. Malezya. Lihtenştayn. Tacikistan. Iram. Ürdün. Kamboçya. Moldrova. Filipinler. Malta. Yeni Zelanda. Mauretius. Laos. Manş adaları. Umman. Ekvator. Brezilya. İsviçre. Moğolistan. Uganda. Afganistan. Bahreyn. Fas. Seyşeller. Ukrayna. Lübnan. Suudi Arabistan. Namibya. Nijer.

KULE ŞUBAT’TA BİTİYOR
Toplantıda alanda yürütülen inşaat çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Vali Muammer Türker, birçok işin yapımının 25 Aralık itibariyle, kulenin ise Şubat ayında tamamlanacağını kaydetti. Kulede de bir aksama görünmediğini belirten Türker, “Bittikten sonra 1,5 ay daha zaman bize kalıyor” dedi. Uluslararası katılım için teyit eden ülke sayısının 34 olduğunu belirten Türker, buna ilave 7 de uluslararası kuruluşun katılmasını beklediklerini anlattı. Ülke görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Vali Türker, “İnşallah Expo daha iyi bir noktaya gelecek” dedi.

ÇİÇEK AÇAN ŞEHİRLER
Toplantıda, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olarak lanse edilen ve Kanada’da uluslararası Çiçek Açan Şehirler Yarışması’na katılım için Kaleiçi’nde oluşturulan çiçekli sokak da gündeme geldi. Süs Bitkileri ve İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, destek veren kurumlara teşekkür ettiği sırada Antalya Valisi Muammer Türker, proje giderlerinin yüzde 95’inin Antalya Valiliği’nce karşılandığını açıkladı. (DHA)

076479b4b47731ed5193c42c7a9fe5d6

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle