Hoşgeldiniz  

Er meydanı kuruluyor

SEMİH KÖKEN | 05 Eylül 2014 | Antalya Haber A- A+

elmali basin top

elmali basin top (1)
Tarihi 662 yıl öncesine dayanan Elmalı Yeşilyayla Pehlivan Güreşleri’nin basın toplantısı Antalya’da yapıldı. Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mithat Yolcu ve güreş ağası Cemal Ekşioğlu’nun katıldığı basın toplantısında, yağlı güreşlerin ve Elmalı’nın tarihiyle ilgili barkovizyon gösterisi yapıldı. Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, 73 başpehlivanın katılacağı güreşlerde, bin 500’ün üzerinde pehlivanın er meydanında mücadele edeceğini açıkladı.

ANTALYA’NIN SAFRANBOLU’SU

Göreve geldiklerinde Elmalı ve Yeşilyayla ile ilgili bir hedef koyduklarını belirten Belediye Başkanı Öztekin, “Elmalı Türkiye’nin ortak mirası olan ama adı fazla duyulmayan bir ilçe olarak kenarda beklemekteydi. Aslında iyi ki de kenarda kalmış ve korunmuş diyoruz. 170’in üzerinde tescilli tarihi yapımız var. Çok önemli bir restorasyon hamlesini başlattık. Önümüzdeki günlerde ilk ihaleyi de yapıyoruz. Antalya’nın Safranbolu’su olma yolunda ilk adımlarımızı atıyoruz. İlçemizi önce Antalya’ya sonra tüm Türkiye’ye tanıtacağız. Uzun vadede de hedefimiz, Elmalı’yı Dünya Tarih Mirası listesine sokabilmek. Bunu yapacak gücümüz ve potansiyelimizin olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin en eski spor organizasyonuna sahip bir ilçenin ve ili tanıtmalıyız” dedi.

ORTAK PROJE

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte ortak bir çalışma başlattıklarını söyleyen Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin şöyle konuştu: “Türkiye’de yağlı güreşlere en çok ilgi duyan şehir Antalya. Pehlivan sayısına ve organizasyon sayısına baktığımız zaman özellikle de izleyici profiline baktığımız zaman Antalya başı çekmekte. Biz de yağlı güreşlerimizi birkaç yıl içinde Türkiye’nin marka bir organizasyonu haline getirebilmek için çalışmalara başladık. Güreş camiası çok iyi bilir, Elmalı, Kırkpınar’ın hemen arkasından ikinci olarak bilinir. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Biz 662’yi düzenliyoruz, Kırkpınar 653’ü düzenliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi olarak kol kola verdik ve bir hedef koyduk. İki, üç yıl içinde Kırkpınar kadar kendinden söz ettiren bir noktaya birlikte geleceğiz.”

Öztekin, “Bu yılki güreşler için 73 başpehlivanımızla anlaşmamızı yaptık. Cuma namazı sonrası başlayacak olan ve 3 gün sürecek güreşlerimize bin 500’ün üzerinde pehlivanımız katılacak. Kırkpınar’da bu yıl 59 başpehlivan vardı, bizde 73 başpehlivan olacak” diye konuştu.

ÜÇ BAKAN GELECEK

Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, güreşlerin finaline Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ı beklediklerini ifade etti. Öztekin, altın kemer sahibi başpehlivanlar ile altın kemer kazanmış efsane başpehlivanların özel hazırlanan localarda ağırlanacağını belirterek, “İlk kez böyle bir uygulama yapılacak. Altın Kemeri olan Ahmet Taşçı, Hüseyin Çoban ve Aydın Demir davetlimiz. 12 tanede Kırkpınar’da başpehlivanlığı almış, emekli olan efsaneler var. Davet ettik, yolluklarını ödeyeceğiz ve özel locadan güreşleri izleyecekler” diye konuştu.

FARK GÖRÜLECEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mithat Yolcu ise yağlı güreşlere maddi ve manevi olarak büyük destek verdiklerini açıkladı. Yolcu, 2 aydır çalıştıklarını belirterek, “Başkanımız Menderes Türel’in Elmalı’nın kalkınması ve tarihi güreşlerin kamuoyuna tanıtılması, festival havasında geçmesi için talimat verdi. Bu güreşlerin öncekilerden çok farklı olduğunu göreceksiniz” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle