Hoşgeldiniz  

Dünyanın müze tadında ilk caddesi

Semih Köken | 30 Ekim 2015 | Antalya Haber A- A+

 Ali Çetinkaya Caddesi’ne uygulanacak kentsel tasarım projesini cadde esnafı ve vatandaşlara sunan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel projenin son şeklinin halkın görüş ve katkılarıyla verileceğini söyledi. Şehir Plancısı Can Kubin de Ali Çetinkaya’nın dünyanın müze tadında ilk caddesi olacağını söyledi.

 Ali Çetinkaya Projesi (3)Şarampol Caddesi’nde olduğu gibi Ali Çetinkaya Caddesi’ni çekim merkezi haline getirecek proje, cadde esnafı ve vatandaşlara anlatıldı. Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Antepe  A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yantaç, Şehir Planlamacısı Can Kubin, Ali Çetinkaya sakinleri ve esnafı katıldı. “Doğu Garajı Canlanıyor” başlığı altında düzenlen toplantıda Doğu Garajı Projesi ve onunla bütünlük arz edecek Ali Çetinkaya Projesi, esnaf ve vatandaşlarla paylaşıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes  Türel Ali Çetinkaya ve Doğu Garajı projelerine son halinin, bölge sakinlerinin değerlendirme ve katkıları alındıktan sonra verileceğini söyledi. Ali Çetinkaya ve Doğu Garajı projelerini ilk başkanlık döneminde başlattığını hatırlatan Türel, “Ancak ilk dönemde proje hazırlama safhasına gelebilmiştik. 5 sene bu gibi projeler için yeterli olmuyor. Daha sonra belediyede bir görev değişikliği söz konusu olunca maalesef bu çalışmaların hepsi akamete uğradı, bir duraksama dönemi yaşadı. Maalesef bu meselelerle bizden önceki dönemde ilgilenenler olmadığı için adeta Doğu Garajı ve Ali Çetinkaya kaderine terk edilmiş durumdaydı. 5 sene kaybımıza rağmen artık ne mutlu ki çok hızlı şekilde çalışarak Antalya’nın bu en güzel, en tarihi mahallelerini şimdi o eski canlılığına kavuşturmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

PETROL BULMUŞ KADAR SEVİNDİK

Başkan Türel, Doğu Garajı’nda ilk dönemde proje için çalışmalara başladıklarında tarihi mezarlıkların ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Arkadaşlarımız orada inşaat ile ilgili hafriyat çalışmasına başladığında, bana gelen bir telefonla orada mezarlarla karşılaşıldığı ifade edildi. Ben de hemen oraya intikal ettim. Baktım ki gerçekten tarihi bir mezarlık. Teknik tabirle Nekropol. Biz de petrol bulmuş kadar mutlu olduk. Çünkü böylesine bir tarihi mezarlığın Doğu Garajı’nın bir cazibe merkezi, bir çekim merkezi olması noktasında bize bir artı katkı sağlaması söz konusuydu.”

3 BİN YILLIK TARİH EDİLDİ

Doğu Garajı’nda ortaya çıkan mezarlıkların Antalya tarihinin de daha geçmişe dayandığının teyidi olduğunu belirten Başkan Menderes Türel “Nekropol, tarihimizi de bin sene geriye götürdü. Biz Antalya’nın 2 bin yıllık tarihinden söz ediyorken arkeologların, uzmanların orada çıkarmış oldukları çalışmalarla Antalya’nın tarihinin 2 bin değil 3 bin sene olduğunu ortaya çıkarttılar. Bu durum Antalya’nın bin yıl daha geçmişe yönelik bir tarihi olduğunun teyidiydi”  şeklinde konuştu.

ESNAFA SARI ZARF GİTMİŞTİ

2004 yılında göreve gelmeden önce Doğu Garajı’nda bulunan esnafların tahliyesi için sarı zarf diye tabir edilen tahliye emirlerinin esnafın evine gittiğini kaydeden Başkan Türel, “O süreçte biz göreve başladık. Biz esnafımızı düşünmeden, onların sorunlarına bir çare bulmadan hiçbir adım atmayız diyerek o tahliye sürecini gelir gelmez durdurmuştuk” dedi.

Türel sonrasında yaşanan süreci şöyle anlattı: “Ancak bu projeleri uygulamak için onları geçici bir yere taşımamız gerekiyordu. Bunu da malum Meydan’da şuanda bulundukları yere taşıyarak oradaki bu çalışmaları tamamlayıp onları yeniden eski yerine taşıma noktasında bir planlamamız söz konusuydu. Ama buna da ömrümüz vefa etmedi. Bir ara vermek suretiyle bu projeleri halkımızın teveccühüyle yeniden göreve geldiğimizde tekrar ele aldık.  Orada hem tarihi mezarlık Nekropol Projesi hem de çarşı kültürümüzü gelecek nesillere taşıyacağımız, içinde kültür merkezlerimizin de olabildiği projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak artık tamamladık. Ama bu projeler uygulama projeleriyle birlikte bugünlerde bitecek.”

FEVKALADE HASSAS ÇALIŞIYORUZ

Nekropol alanında inşaat çalışmasının 3-4 aydır sürdüğüne değinen Başkan Türel şöyle devam etti: ”Gürültü olmadığı için belki orada çalışmanın olup olmadığını merak edenleriniz olabilir. Tarihi mezarlara zarar vermemek adına çalışmalar fevkalade hassas bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan bazı mezarlara zarar vermemek adına statik proje dediğimiz projede değişiklikler yapmak durumunda kaldık. Projenin ayaklarının daha farklı bir şekilde dizaynı gerekti. Onların değişiklikleri bu süreçte yapıldı. Şimdi adeta sulu boya fırçasıyla o topraklar süpürülmek suretiyle oralardaki bu tarihi mezarlıkla ilgili inşaat çalışmaları devam ediyor.”

2016’DA KAZMAYI VURURUZ      

Doğu Garajı ve Nekropol projelerinin uygulama projelerinin bitmek üzere olduğunu belirten Türel, “Uygulama projeleri Aralık ayı sonunda bir buçuk ay sonra tamamlanacak ve 2016’nın ilk aylarında ihaleye çıkıp 2016 yılının ilk çeyreğinde veya en geç ikinci çeyreğinde orada da kazmayı vurur, inşaata başlarız. Biz de bu tarz büyük projeler çok gecikmiyor. İnşallah 1 sene civarında o projeyi de tamamladığımızda festival çarşımızdaki esnafımızın da onların rızasına dayalı bir anlaşma yapmak suretiyle, geçmişte olduğu gibi Doğu Garajı’ndaki ticari faaliyetleri sürdürmesine imkan sağlayacağız. Dolayısıyla geçmişte ne söz verdiysek biraz gecikmeli de olsa bunların hepsi yerine geliyor.”

ÖNEMLİ PROJELERİ HALKA SORUYORUZ

Antalya’da halkı direk ilgilendiren büyük projeleri halka sormak suretiyle katılımcı demokrasi, şeffaf ve katılımcı yönetim anlayışını benimsediklerini söyleyen Türel, “İlk olarak Aksu-Meydan Raylı Sistem ikinci etap çalışması için güzergah üzerinde bulunan 22 mahallede bir referandum gerçekleştirdik. Orada 8 bin 400 kişinin yüzde 98.42’si Menderes Türel’e raylı sistem 2’nci etabı için yola devam dedi. Biz de işte bir iki hafta önce resmi temel atma törenini gerçekleştirdik. Şimdi orada da hızlı bir inşaat çalışması sürüyor. En geç Mayıs ayına kadar da 2’nci etap raylı sistem hattımızı tamamlamış olacağız. Hattı Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. 18 tane aracın teminini Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Araçlarla birlikte KDV dahil tek başına 416 milyonluk bir yatırım. Eski parayla neredeyse yarım katrilyonluk bir raylı sistem yatırımını inşallah orada gerçekleştireceğiz. Böylelikle isteyen Doğu Garajı’ndan raylı sistemle havaalanına oradan EXPO’ya kadar gidebilecek” ifadelerini kullandı.

ŞARAMPOL HAZİRAN’DA TAMAM

Şarampol Caddesi Projesi için de bir referandum yaptıklarını hatırlatan Başkan Menderes Türel, “Bu projeyi istiyorsanız yaparız istemiyorsanız takdir sizin dedik. Şarampol’deki esnafımız ve konut sahibi olan vatandaşlarımızın görüşlerini almak ve projeye son vermek suretiyle bu ayın 18’inde ikinci referandumu Şarampol için gerçekleştirdik. Orada da halkımızın yüzde 90’nın üzerinde olurunu aldık. 4 bin kişinin üzerinde bir katılım oldu. Bize yola devam denildi. Biz bu projeyi istiyoruz dediler. Şarampol projemizin de Ocak ayına kadar ihalesini yaparak, Haziran’a kadar Şarampol’ü inşallah tamamlamaya çalışacağız” diye konuştu.

3’ÜNCÜ ETAP RAYLI SİSTEM DE HALKA SORULACAK

Raylı sistem ile ilgili 3’ncü etap projesini de halka soracaklarını kaydeden Başkan Türel,  sözlerini şöyle sürdürdü: “3’üncü etabın proje ihalesini gerçekleştirdik. Aynen bu şekilde halkımıza sunulabilir bir hale getirmeye çalışacağız. Biraz uzun bir proje süreci olacak. Çünkü 3’üncü etap yaklaşık 18 kilometrelik bir hat uzunluğu içeriyor. Eski Varsak Belediyemizin yanından başlayarak, Kepez Belediyesi istikametine doğru gelerek Sakarya Bulvarı’na doğru devam edecek. Oradan Otogar Kavşağı altından geçerek Meltem istikametine yönelecek. Üniversite kampusu önünden Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi önünde de 3’üncü etabımızı tamamlayacağız. Eğer siz artık raylı sistem kullanıyorsanız Doğu Garajı’ndan bindiğinizde isterseniz Tıp Fakültesi’ne veya Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne isterseniz otogara veya SGK diye bildiğimiz Atatürk Devlet Hastanesi’ne, isterseniz havaalanına veya Aksu’ya, isterseniz EXPO’ya toplamda 52 kilometrelik uzunluğu olan bir raylı sistem ağıyla ulaşabilecek bir imkana kavuşacaksınız. Ve bu projeyi de halkımıza sunacağız.”

HEMEN KAZMAYI VURACAĞIZ

Ali Çetinkaya Kentsel Tasarım Projesi’ne esnafı ve halkın katkı ve görüşlerini aldıktan sonra nihai şeklini vereceklerini vurgulayan Türel, “Katkılarınızı ve görüşlerinizi alıp, hep birlikte değerlendirdikten sonra bu projeye nihai halini vereceğiz. Son olarak sizlere bir kez daha sunacağız. Ve böylelikle yine bu bölgedeki mahallelerimizi kapsayan bir referandumu sizlerle birlikte yapacağız. Son halini de beğenirseniz bu halk oylamasında bize ‘Menderes Türel Büyükşehir Belediyesi olarak gel bu projeyi yap’ derseniz orada da derhal kazmayı küreği vuracağız. Bu projeyi de yine en hızlı bir şekilde sizlere kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

TÜM SORUNLARIYLA ÇÖZÜYORUZ

Projenin sadece bir cadde güzelleştirmesi ya da üst yapı projesi olmadığını belirten Türel, “Bu projeleri yaparken bütün çözümleriyle birlikte düşünüyoruz. Dolayısıyla ulaşım çözümlerinden tutun caddenin güzelleşmesine, altyapı sorunlarının giderilmesine ve apartmanların bölgedeki binaların cephe giydirmesine kadar bütün detaylar birlikte değerlendiriliyor ve çözülüyor. Böylelikle biz bunların hepsini inşallah en güzel şekilde sizlerin de görüş ve önerileri doğrultusunda neticeye ulaştıracağız” dedi.

CADDE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK

Projenin fikri çalışmalarının oldukça zaman aldığını belirten Şehir Planlamacısı Can Kubin, Ali Çetinkaya Caddesi Kentsel Tasarım Projesi’nin, Doğu Garajı projesiyle birleşince müthiş bir komplekse dönüşeceğini söyledi. Caddenin bu vesileyle büyük bir cazibe merkezi haline geleceğinin altını çizen Kubin, proje alanının Meydan Kavşağı’ndan Cebesoy Ceddesi’ne kadar olan 800 metrelik bir bölümü kapsadığını belirtti. Can Kubin, özellikle Doğu Garajı bölümünde çıkan tarihi eserlerin proje alanına müthiş bir zenginlik kattığını kaydederek, “Bu tarihi eserler, projenin kimliğini belirleyici en temel unsurlardan biri haline geliyor. Dolayısıyla oradan kopuk bir konsept düşünülmesi mümkün değildi. Doğu Garajı projesine baktığımızda uluslararası alanda ödül alacağını düşündüğüm bir mimariye sahip müthiş bir proje. Bu projeye de yakışır bir cadde düzenlemesi yapmak bizim de hedeflerimizden bir tanesi oldu” ifadelerini kullandı.

Proje alanı içerisindeki en büyük olanağın tramvayın varlığı olduğuna değinen Can Kubin, “Yurtdışında gelişmiş ülkelerde tramvay geçen caddeler daha çok kullanılan caddeler, daha çok bilinen caddeler. Biz de bundan faydalanmayı hedefliyoruz” dedi.

DÜNYADA MÜZE TADINDA İLK CADDE

Projenin temel kurgusunun buradaki tarihsel varlıktan yola çıkarak geliştirildiğini kaydeden Şehir Planlamacısı Can Kubin şu bilgileri verdi: “Ali Çetinkaya Caddesi, üzerinde Doğu Garajı’ndan çıkan tarihi ürünün sergilendiği bir cadde olarak tasarlandı.

Öyle bir cadde oluşturuldu ki belki de dünyada ilk kez böyle müze tadında bir cadde olacak. Bizim yaklaşımımız tarihi ve kültürel bir odak oluşturmak arkeolojik ve tarihi kimliğini güçlendirmek ve bu caddeyi ülke çapında duyulur hale getirmek. Temel yola çıkış noktamız bu oldu. Çeşitliliği sağlamak için de tramvayın kuzey bölümü yapay peyzaj elamanlarından oluşan bir alan, güney bölümü de doğal peyzaj elamanlarından oluşan bir alan olarak tasarlandı. Bu projede dolayısıyla iki ayrı deneyim sunan yaklaşım var. Bu da oldukça yenilikçi bir yaklaşım.”

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle