Hoşgeldiniz  

Çin artık EXPO’da

SEMİH KÖKEN | 18 Haziran 2015 | Antalya Haber A- A+

Antalya’nın Aksu İlçesi’nde bin 121 dönümlük alanda ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı EXPO 2016 Antalya’da çalışmalar aralıksız sürüyor. Çin Halk Cumhuriyeti de EXPO’ya katılım sözleşmesine imza atmak için Türkiye’ye geldi. Çin Çiçekçiler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Zhan Yinchao başkanlığındaki 14 kişilik heyet, Aksu İlçesi’ndeki sergi alanında EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Vekili Faik Akturan tarafından karşılandı.

Çin heyetine, alandaki çalışmalar, ülke bahçeleri ile ilgili görsel ve teknik bilgi sunuldu. Heyetler arasında bilgi alışverişinin ardından, alan gezisi yapıldı. Çin’in kendi ülke bahçesini kuracağı 3 bin 150 metrekarelik alanda inceleme de yapıldı.

İncelemelerin ardından EXPO 2016 Antalya Ajansı’na gelen Çin heyeti, EXPO 2016 Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez tarafından karşılandı. Çin’in katılmasının onur verici olduğunu belirten Suiçmez, gerekli her türlü desteğin verileceğini vurguladı. Katılım sözleşmesini Zhan Yinchao ile Suiçmez birlikte imza koydu. Genel Sekreter Haşmet Suiçmez, Zhan Yinchao’a özel koleksiyon bir seramiği takdim ederken, Çinli Yinchao da, Genel Sekreter Suiçmez’e 1644 ile 1911 yılları arasında Çin’de hüküm süren Qing Hanedanı’nın hazırladığı bir fermanı takdim etti.

BAHÇELERİNE ‘AY MÜCEVHERİ’ ADINI VERECEKLER

Heyete başkanlık eden Zhan Yinchao, alandaki çalışmaların ne kadar hızlı ilerlediğini belirterek, “Mimari çalışmalar şekillenmiş. EXPO 2016 Antalya’nın diğer Expo’lardan çok farklı olacağa benziyor. Özellikle temasının ‘Çiçek ve Çocuk’ olması çok anlamlı. Antalya’da kuracağımız Çin bahçesinin çok farklı olmasını, ziyaretçilerin ilgisini çekecek bir alan olmasını istiyoruz. Çin’de iki farklı tarz var. Birincisi geleneksel, ikincisi ise modern tarz. Kuracağımız bahçede, bu iki tarzı da yansıtmak istiyoruz” dedi.

EXPO 2016 Antalya’da Çin Bahçesi’ni kuracak olan Pekin Peyzaj ve Geleneksel Çin Mimarlık Mühendislik Şirketi’nin Bahçe Tasarım Şefi Wei Yan ise yapılacak bahçenin kalıcı olacağını, İpek Yolu’ndan bugüne devam eden Türk-Çin dostluğunun güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Yapacakları bahçe hakkında ipuçları veren Yan şöyle konuştu:

“Türkiye için ay çok önemli. Bayrağınızda da ay var. Ay Çin için de çok önemlidir. Hatta Çin’de Ay Festivali vardır. Türkiye’ye saygımızın da bir göstergesi olması için bahçemizin ismini Ay’ın Mücevheri koyacağız. Antalya’ya müthiş bir bahçe bırakmak istiyoruz. Umarım EXPO 2016 Antalya, büyük başarılara imza atar”.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle