Hoşgeldiniz  

BÜYÜKŞEHİR MECLLİSİNDE OLAYLAR …

SEMİH KÖKEN | 09 Ocak 2015 | Antalya Haber A- A+

ANTALYA’da CHP’li Belediye Meclis Üyesi Cansel Çevikol Tuncer , Büyükşehir’in belediye yurtlarının Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) devrine de olanak sağlayan protokol yetkisine karşı açtığı davaya, Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış meclis tutanağı sunduğunu iddia etti. Tuncer, mecliste verdiği ‘ret’ oyuna karşılık Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’ne Büyükşehir’in sunduğu tutanakta, oyunun ‘evet’ şeklinde yer aldığını belirtti.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, yılın ilk oturumu için Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’nde toplandı. Meclis Başkanvekili Mesut Kocagöz tarafından açılan mecliste İçişleri Bakanlığı müfettişlerince mecliste kullandığı oy nedeniyle hakkında soruşturma açıldığı için hem üyesi olduğu ihtisas komisyonunda hem de mecliste oy beyanında bulunmayacağını açıklayan CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Reşat Oktay, meclisin Aralık ayına ilişkin karar özetlerine itiraz etti, okunmasını talep etti.

TÜREL BAŞKANLIK GÖREVİNİ DEVRALDI

İtiraz üzerine mecliste 100 sayfayı aşan karar özetlerinin okunmasına başlandı. Karar özetleri okunurken başta Ak Partili üyeler olmak üzere çok sayıda meclis üyesi, salonu boşalttı. Meclis Aralık ayı görüşmelerine ilişkin karar özetlerinin okunması sırasında meclise gelen ve başkanlık görevini devralan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, görüşmeleri keserek karar özetlerinin her mecliste yapıldığı şekliyle ‘okunmuş sayılmasını’ oya sundu. 

 

 


CHP’DEN MİLLET İRADESİ VURGUSU

Oylamaya, karar özetlerinin okunmasını talep eden Oktay itiraz etti. Oktay, “Meclisi kendi iradenizle değil millet iradesiyle yönetmeye alışsanız iyi olur” sözleriyle Başkan Türel’e yüklendi. Bu sırada söz alan Demre Belediye Başkanı Ak Partili Süleyman Topçu, Oktay’ın karar özetleri okunurken dışarı çıktığını iddia etti. Bu ifadeler üzerine mecliste tansiyon yükseldi. Ak Parti sıraları alkışlarla Topçu’ya destek verdi. CHP sıralarında oturduğu yerden konuşan Oktay, bunun üzerine ayağa kalkarak konuşmaya başladı. Başkan Topçu’ya “Sallama ben buradayım, hiç çıkmadım” diyen Oktay’a, Başkan Türel’den yanıt geldi.

Başkan Türel, soruşturmaları bahane edip kimsenin meclisin zamanını alma hakkı bulunmadığını, kendisi hakkında soruşturmalar açıldığını belirterek, “Biz bu nedenle beyaz kefenimizi giyip bu yola çıktık diyoruz” dedi.

AK PARTİLİ BAŞKAN ‘LAN’ DEDİ İDDİASI

Manavgat Belediye Başkanı CHP’li Şükrü Sözen ise Demre Belediye Başkanı Topçu’nun CHP’li meclis üyesine ‘lan’ diye hitap ettiğini belirterek, “Esefle kınıyorum. Böyle ifadeleri duymak da yaşamak da istemiyoruz” dedi. Başkan Türel, kayıtları tekrar dinledikten sonra gerekli ikazı yapacağını söyledi. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise toplantı karar özetlerinin, bir meclis üyesi dahi okunmasını isterse okunmak zorunda olduğunu söyledi. Bunun daha önceki meclislerde Başkan Türel tarafından defalarca ifade edildiğini kaydeden Böcek, “Şahsınız meclis başladıktan sonra geldi ve görüşmeleri kesti. Bu doğru olmadı. Bu karar özetlerini siz gündeme aldıysanız yasa ve yönetmeliğe dikkat etmek lazım” diye konuştu.

‘TUTANAKLAR YANLIŞ TANZİM EDİLİYOR’

Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar da Mustafa Reşat Oktay’ın tutanakların okunması sırasında dışarı çıktığını söyledi. Bu iddia, yeniden tansiyonun yükselmesine neden oldu. CHP’de Songül Başkaya’nın görevinden istifa etmesiyle boşalan parti grup sözcülüğünü üstlenen Ruhi Beşiktaş, karar özetlerinde divan katiplerinin imzası bulunmasına rağmen meclis başkanının imzası bulunmadığını, ayrıca meclis kararları hakkında açılacak olası davalarda tutanakların yanlışlığından dolayı dava ehliyetinin ortadan kaldırıldığını savundu, “Bundan sonran kimlerin evet ya da hayır oyu verdiği belirtilmezse, böyle gelirse ret oyu vereceğiz” dedi.

‘TUTANAKLAR DAVA EHLİYETİMİZİ ORTADAN KALDIRIYOR’

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise meclis karar özetlerinde maddi hatalar bulunduğunu belirterek, bu hataların mahkemeler nezdinde sıfat yokluğuna neden olduğunu söyledi. Ağustos ayında meclisin aldığı bir karara ilişkin mahkemelerde yaptıkları itirazın bu hatalar nedeniyle kabul edilmediğini kaydeden Uysal, şunları söyledi:

“Grup olarak ret oyu verdiğimiz bir konu tutanaklarda ‘evet’ şeklinde görüldüğü için dava kabul edilmedi. Sonradan düzeltiyoruz ama bu sefer davayı açan meclis üyemiz Cansel Çevikol Tuncer’in ret oyu kayıtlarda yer almıyor. Bu nedenle bütün meclislerden sonra oylama sonuçlarının onaylı şekilde gruplara verilmesi gerekmektedir. Bunu dahi tartışır durumda olmayalım.”

CHP’li üye Cansel Çevikol Tuncer, açtığı davanın Ağustos meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen ‘Belediyenin yerel yönetimler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan derneklerle ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilmek için hizmet süresi boyunca Belediye Başkanına yetki verilmesine’ ilişkin karara dair olduğunu söyledi.

Davaya konu olan meclis kararının Büyükşehir’in belediyenin iki ayrı öğrenci yurdunu TÜRGEV’e devrine olanak sağladığını da sözlerine ekleyen Tuncer, fakat Büyükşehir’in mahkemeye sunduğu meclis tutanaklarında kendisinin ‘ret’ oyuna karşılık ‘evet’ oyu verdiğinin görüldüğünü savundu. Tuncer, “Büyükşehir Belediyesi, tutanaklar yüzünden mahkemeye gerçek dışı bir beyanda bulunmuştur” dedi. Çevikol, Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’nde görülen davaya Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu meclis tutanaklarında CHP grubunun CHP’li Meclis üyesi Erol Özkarabekir hariç, protokol yapma yetkisine ‘evet’ oyu verdiğinin görüldüğünü kaydetti. Çevikol, “Bu nedenle dava ehliyet yönünden reddedildi. Ben ‘ret’ oyu vermeme rağmen ‘evet’ oyu verdiğim gibi bir gerekçeyle dava açmaya ehliyetim olmadığına karar verildi. Açtığım dava esas yönünden dahi görüşülmedi” diye konuştu. Çevikol, yaptıkları itiraz sonucu o gündeme ilişkin görüşmelerin bugünkü meclis toplantısında kendilerine ulaştığını belirterek, o tutanaklarda da kendisinin oy vermemiş görüldüğünü söyledi.

‘ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK’

Başkan Menderes Türel, ilgili yönetmelik hükümlerince meclis karar tutanaklarının sadece dağıtılmasının öngörüldüğünü ve bunu da yaptıklarını söyledi. Karar özetlerinin okunması noktasında yasal zorunluluk bulunmadığını kaydeden Başkan Türel, şöyle konuştu:

“Sadece tutanakta maddi hata bulunması durumunda itirazlar varsa söylersiniz düzeltiriz, meclis olarak da onaylarız. Düzeltilmiş metin de zapta geçer. Meclisi zaman israfına yöneltmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Verimliliğin olmadığını gördüğüm için müdahale ettim. Korkacak olsak bu yollara çıkmazdık. Abdestimizden de şüphemiz yok. Herkes istediği yere gider. Yargıya da gider boyunun ölçüsünü alır. İster kaşe vurur ister imza atar. ‘Niye sen böyle yapıyorsun’ deme hakkımız yok ama milletimize kararlarımızı ihsas etmek gibi zorunluluğumuz var. Kanaatlerini belirtmemek, karardan kaçmak, milletten kaçmaktır.”

Başkan Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal ve CHP’li üye Çevikol’un yanış tutanak itirazı karşısında CHP grubunun neden Eylül ayında oylanan Ağustos ayına ilişkin karar özetlerine itiraz etmediğini sordu. CHP grubu, meclis dosyasında yer alan tutanaklarda oylama sonucunun ‘oy çokluğu’ şeklinde yazıldığını belirterek, itiraz edecek hukuki zemininin Büyükşehir tarafından yaratılmadığını savundu. Başkan Türel, konuya ilişkin meclis sonunda yaptığı açıklamada mahkeme kararı neyse onu uygulamakla yükümlü olduklarını belirterek, “Dolayısıyla yorumlar benim dışımda yapılır. Tutanaklarla ilgili sorun varsa itiraz edilir, düzeltilmesi istenir. Üstünden geçmiş şimdi farklı itirazlar yapılıyor. Demek ki arkadaşlar biraz ayakta uyuyor” dedi.

‘KAPIKULU DEĞİLİZ’

Başkan’ın konuşmasının ardından yeniden söz alan Oktay, karar özetlerinin okunması sırasında meclis salonunda olduğunu belirterek, Türel’e hitaben “Bu işin kötü niyetli olduğu bahisle tarafıma sataşmada bulunuyorsunuz. Kötü niyet yoktur” dedi. Konuşmasına “Millet iradesinden bahsediyorsunuz, millet iradesinin üzerinde vesayet tesis edilemeyeceğini söylüyorsunuz” şeklinde devam ederken sözleri Başkan Türel tarafından “Süreniz doldu toparlayın” denilerek kesilen Oktay, “Size de bu yakışırdı” dedi ve konuşmasını yarıda bıraktı. Tartışmaların ardından mecliste yeniden gündem görüşmelerine geçilirken Başkan Türel, Büyükşehir Belediye personelinin Aralık ayında yaptığı yurtdışı ziyaretlere ilişkin bilgilendirme raporunun okunmuş sayılmasına ilişkin öneri sırasında CHP grubuna dönerek, “Grubunuza rağmen çatlak sesler çıkıyor” dedi. CHP sözcüsü Beşiktaş, Başkan Türel’e “Germeyin” diye seslenirken, Oktay, “Meclisi bedevi çadırına döndürdünüz. Ben çatlak ses değilim. Kapıkulu değiliz” diyerek, Türel’in sözlerine cevap verdi.

BİRİLERİ CİDDİ SIKINTIDA

Başkan Türel, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Korkuteli ilçesine yapılacak küçük sanayi sitesine, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın hakkında yerel seçimlerin hemen ardından belediye atölyelerinde evrak yakma olayına ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin suç unsuru bulmamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türel, şunları söyledi:

“Evrak yakma hadisesiyle ilgili basit bir yorum kamuoyuna sunuldu. Hukuki süreci tüketmeden herhangi bir raporun kamuoyunda yer alması hukuktan anlamayan bir anlayışın sonucudur. Daha Danıştay’da itiraz süreci var. Orada bir karar çıksın orada kim ak kim kara ortaya çıkacak. Ben kimsenin suçlu çıkmasını arzu etmem ama İçişleri Bakanlığı müfettiş raporunu aklama nedeni sunmak, birilerinin ciddi sıkıntıda olduğunu gösteriyor.”

KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRIYI KINIYORUM

Meclis görüşmeleri sonunda Başkan Türel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na emeklilerle yaptığı toplantıda ayakkabılı saldırısını kınadığını belirterek, “Kabul edilmesi mümkün değildir. Esefle kınıyorum. Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun diliyorum” dedi.

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle