Hoşgeldiniz  

Bienalde Antalya’nın geleceğini tartıştı

Semih Köken | 23 Ekim 2015 | Antalya Haber A- A+

MİMARLAR Odası Antalya Şubesi’nin düzenlediği 2015 Uluslararası Mimarlık Bienali kapsamında ‘Antalya Geleceğini Tartışıyor’ konulu panel düzenlendi.

Best Western Plus Khan Otel’de düzenlenen ve Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın’ın yönettiği ‘Planlama-Kentleşme’ konulu oturuma, Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz, Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Haşim Dikencik, mimarlar Özcan Kırmızıoğlu, Zeynep Bozkurt, Recep Esengil, Yavuz Canöz, Bilal Ateş konuşmacı olarak katıldı.

İSTANBUL’UN BENZERİ SORUNLAR

Oturumu yöneten Mimarlar Odası Antalya Şubesi Osman Aydın, İstanbul gibi Antalya’nın da kentleşme ve ulaşım gibi sorunlarının çözülemez bir kent haline geldiğini söyledi. İstanbul’un yaşanan sorunların benzerlerinden kurtulmak için Antalya’nın geleceğine yönelik yeni bir planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Osman Aydın, “Kentsel Dönüşüm yerine Kentsel Gelişim Projeleri’nin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt ise kuruldukları günden bu yana hep bu kenti tartıştıklarını, kentteki yapılanmanın artık kontrolden çıktığını ifade etti.

“ANTALYA KÜÇÜK TÜRKİYE”

Antalya’nın artık çok küçük bir Türkiye olduğunu iddia eden Başkan Kurt, “Son 20 yıl da bu kentte plan tadilatları nasıl yapıldı ve yapılıyor bunu bilemiyoruz. İhalelerin şaibeli olduğunu düşünüyoruz ve bu da hayatımıza olumsuz yönde yansıyor. Bütünşehir Yasası’na rağmen kentte bir türlü standartı yakalayamadık. Kaldırımlar, yollar, kent merkezinin dokusuna yönelik yeni bir planlamanın yapılması gerekiyor” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz ise oturuma iki madde ile katkı koydu.

“GEÇMİŞİN HATALARI TELAFİ EDİLMELİ”

‘Kent İçi Ulaşım’ ve ‘Mevcut Yapılaşma’ konularına değinen Başkan Cem Oğuz, “Geçmişte bir takım hatalar yapıldı. Bundan sonra gelecekte neler yapabiliriz, bu hataları nasıl telafi edebilirize bakmamız gerekiyor. Antalya her yıl nüfusu artan bir şehir. Buna bağlı olarak ulaşım ve yapılaşma anlamında bir takım düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ayrıca bunları yaparken de nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük 5’inci kenti olduğumuz gerçeği de göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

Cem Oğuz, başta battı çıktılar olmak üzere kentte ulaşım adına yapılan bazı işlerin de yanlış olduğuna değindi. Oğuz, kent içi ulaşımın rahatlaması için planlamalarda olan 3 çevre yolunun da bir an önce tamamlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikenci ise Antalya’nın kaybedilmiş kent kimliğinin yeniden kazandırılması için öncelikli olarak turizm gibi ranttan kurtulmanın politikalarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Dikenci, devletin asfalt yapmaktan başka ulaşım politikasının olmadığına dikkati çekerek, Kaleiçi ve Balbey mahallelerinin turizmin merkezi olması gerektiğini, bu konuda gerekli girişimlerde bulunulması gerekliliğinin şart olduğunu sözlerine ekledi. Oturum, katılımcıların dilek ve temennileriyle sona erdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle