Hoşgeldiniz  

Başkan Türel, “Birlikte Çalışalım”

SEMİH KÖKEN | 22 Mayıs 2014 | Antalya Haber A- A+

TMMOB ziyareti (1)

TMMOB ziyareti (2)Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Meslek Odaları Başkanları ile yaptığı görüşmeden, daha güzel bir Antalya için birlikte çalışma kararı çıktı. Hava, görüntü ve gürültü kirliliğinden ulaşım master planına, Boğaçayı projesinden, özel idare binasının yıkımına kadar her türlü konunun konuşulduğu görüşmede Başkan Türel, Antalya’nın geleceğine imza atacak büyük projelere bir bir başlayacaklarını söyledi.
Bu projelerin hayata geçirilmesinde her türlü katkıya ve eleştiriye açık olduklarını dile getiren Başkan Türel, “Karşı çıkan değil, eksikleri tamamlayan destek olan tarafta olmak en güzeli” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel “Antalya’nın geleceğine imza atacak bu eserler kazandırılıyor iken, bu hizmete karşı çıkan, o hizmete eleştiri getiren, o hizmeti dava eden insanlar olarak anılmaktansa, o hizmete, o esere, o projeye katkı koyan, destekleyen, kazandırılmasında çok ciddi rol alan, oda başkanları olmayı her halde gönülden arzu edersiniz” şeklinde konuştu. Başkan Türel’in kendilerine yönelik olumlu ve yapıcı tutumundan duydukları mutluluğu ifade eden Meslek Odaları Başkanları da işbirliğine açık olduklarını, üzerlerine düşen ne varsa yapacaklarını ifade etti. Toplantıya katılanlar daha önce yaşanan karşılıklı sürtüşmelerin geride kaldığını, birlikte çalışma döneminin başladığını dile getirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in daha önce kendisini makamında ziyaret eden ve başarı dileklerini ileten Meslek Odaları Başkanlarına iadei ziyaret yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleşen görüşmeye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik, Orman Mühendisleri Odası Başkanı Vahdet Akşin Karacan, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Büyükeşmeli, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Aydilek, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Veysel Barut, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Ünver, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Özdemir, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kücü, Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Bülent Şık, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkan Yardımcısı Haluk Selçuk, Peyzaj Mimarları Odası Kezban Arıcan,Meteoroloji Mühendisleri Odası İl Temsilci Halit Namdar, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ömer Pınar Afşar, Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali İhsan Tosun katıldı.
ORTAK AKIL GELİŞTİRİLECEK
Görüşmede Meslek Odalarının Başkanları tek tek söz aldı, kendi alanları ile ilgili konulardaki düşüncelerini, tekliflerini anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de kendisine yöneltilen soruları bir bir cevaplarken, oda başkanlarının alanları ile ilgili konulardaki düşüncelerini, tekliflerini içeren çalışmalarını kendilerini iletmelerini istedi. Başkan Türel, Antalya için hayata geçirilecek projeleri birlikte yapmayı teklif etti. Başkan Türel “Bundan sonrada bir araya gelelim. Size projelerimizi anlatalım. Görüşlerinizi alalım. Sizin de bu hususta yapacağız talepler, benim gündemimde bir an önce yerine getirilmesi gereken konular olacaktır. Gündemimde önceliği olacaktır. Hangi konuda tereddütleriniz olursa, verilerinizi toplayın, eleştirilerinizi toplayın, sizlerle iştira edelim değerlendirelim ve inşallah bir ortak akıl geliştirelim. Sadece sizin talebiniz değil sizinde bu noktada bilgi edinme ihtiyacını hissettiğiniz süreçlerde hemen bir araya gelmemizde büyük fayda görüyorum” ifadelerini kullandı.

TÜREL: KARŞI ÇIKAN DEĞİL DESTEK OLAN TARAFTA OLMAK EN GÜZELİ
Oda başkanlarının tamamen gönüllülük esasını dayalı Antalya’nın menfaatlerini düşünen sivil toplum örgütlerinin başkanlarının yöneticileri olduğunu, kendilerinden ve ailelerinden fedakarlık yaptıklarını belirten Türel, “Karşılığında tek beklentiniz Antalya’ya daha güzel hizmet yapılması. Antalya’nın hak ettiği yerlere gelmesi” dedi. Antalya’nın geleceğine imza atacak dev projelerin bir bir hayata geçirileceğini anlatan Türel, “ Bu projelerde sizlerin oda başkanları bizlerin yerel yöneticiler olarak imzalarımızın olması, çok samimiyetle söylüyorum, gelecek nesillere çocuklara torunlarımıza bırakacağımız en şerefli miras olacaktır. Çocuklarımıza torunlarımıza, bu eserin hizmetin yapılmasına oda başkanı olarak destek olmuştum. Buraları yanlıştı düzelttirmiştim. Oda Başkanı olarak böyle bir katkıda bulunmuştum diyebilmek her halde hepimize tahayyül edilemez mutluluk vesilesidir” dedi. Her şeyin doğrusunu kendilerinin bildiği gibi bir iddialarının olmadığını, her türlü katkı ve eleştiriye açık olduklarını ifade eden Türel, karşı çıkan değil, eksikleri tamamlayan destek olan tarafta olmak en güzeli olduğunu söyledi. Başkan Türel, “Antalya’nın geleceğine imza atacak bu eserler kazandırılıyor iken, bu hizmete karşı çıkan, o hizmete eleştiri getiren, o hizmeti dava eden insanlar olarak anılmaktansa, o hizmete, o esere, o projeye katkı koyan, destekleyen, kazandırılmasında çok ciddi rol alan, hatta hatta eksiklerinin yanlışlarının giderilmesinde paydaş birisi olmayı, siz oda başkanları olarak her halde gönülden arzu edersiniz” dedi.
MESLEK ODALARI OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
Söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in gösterdiği yaklaşımdan duydukları mutluluğu dile getirdi. Başkan Türel’in “Kentin yönetiminde meslek odaları ile birlikte hareket edeceğiz.” sözlerinden dolayı mutluluklarının daha da artığını ifade eden Tuncer, “Sayın Menderes Türel kendisine yaptığımız ziyaret sırasında, kentin yöntemi ile ilgili olarak Meslek Odaları ile temas halinde olacaklarını onların görüş ve önerileri konusunda, kentin planlanması ve yönetilmesi konusunda, ortak akıl oluşturmak konusunda, duyarlı davranacaklarını ifade etmişlerdi. Bu bizi son derece mutlu etmişti. Bizde meslek odaları olarak, kentimizi yöneten yöneticilerimize, Büyükşehir Belediye başkanımıza yardımcı olacağımızı, kent adına yapılan doğru işlerde yanlarında durarak destek olacağımızı, kente güzellik katacak, kente değer katacak bütün projelerde büyükşehir belediyesini destekleyeceğimizi ifade etmek istiyoruz” dedi.

KİMSE BİZE İNANMADIĞIMIZ ADIMI ATTIRAMAZ
Karşılıklı yapılan sunumlarla devam eden görüşmede Antalya’nın tüm sorunları masaya yatırıldı. Hava, görüntü ve gürültü kirliliğinden ulaşım master planına, boğa çayı projesinden özel idare binasının yıkımına kadar her türlü konunun konuşulduğu toplantıda soruları projeleri ile ilgili bilgi veren Başkan Türel, Antalya’nın hasret kaldığı kavşakların ve yolların yapımına bir an önce başlamaları gerektiğini ifade etti.
Başlatılan diyalog sürecini çok önemsediğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel şunları söyledi: “Adaylık açıklamamda da ifade etmiştim. Ankara’daki 2.5 senelik tecrübeyle Antalya’ya döndüm. Eski Menderes değilim demiştim.10 senelik bir siyasi tecrübe, bir devlet tecrübesiyle Antalya’ya dönmüş olmam eski Menderes’ten farklı bir yaklaşım ortaya koymamı gerektiriyordu. Antalya için yüzde yüz doğru olduğuna inanmadığımız hiçbir adımı kimse bize attıramaz. Bunu çok açık söylüyorum. Düşüncemiz, gelecekte hayır ile yad edilmek, baki kalan bu kubbede hoş bir seda bırakmaktır. Bunun hep birlikte onurunu mutluluğunu yaşadığımızda kazanan gerçekten Antalya ve Antalyalı olur.”
ÖNCELİĞİMİZ ULAŞIM MASTER PLANI YAPMAK
Antalya’da önceliklerinin ulaşım sorunlarını çözmek olduğunu dile getiren Başkan Türel şöyle konuştu: “Ulaşımla ilgili ilk adımımızı ulaşım master planı yaptırmakla atacağız. Buna mevcut planı güncelleştirme de diyebiliriz. Bununla ilgili birçok çalıştaylar yapıp, paneller düzenleyeceğiz. Kent dinamiklerini dinleyeceğiz. Kentimizde çok ciddi trafik sorunları yaşanmakta. Yeni ulaşım master planını beklememiz ciddi gecikmelere yol açabilir. Şu anda başlatılan kavşak çalışmaları daha önceki ulaşım master planlarında ön görülmektedir. Bu kavşaklar bir önceki planda teyit edilen yerlere yapılmaktadır. Bunları yapmak için yeni ulaşım master planının tamamlanmasını beklemek ciddi gecikmelere yol açabilir, Antalya’ya hizmet borcumuzun ödenmesi açısından sıkıntı yaratabilir. Genel bir ulaşım master planı bu işin olmazsa olmazıdır. Ancak acil yatırımlar için ulaşım master planını beklersek acil soruları ertelemiş oluruz.”
KAVŞAKVE ÇEVREYOLLARI İLE TRAFİK RAHATLAYACAK
Antalya’ya yapacakları acil ulaşım yatırımlarını oda başkanları ile paylaşan Başkan Türel, şunları anlattı: “Toptancı Hal’in yanından havaalanına bir paralel yol açacağız. Bekir Kumbul döneminde yapılan Beşkonak köprüsünden sonrasının açılması için çalışmaları hızlı bir biçimde sürdürüyoruz. Çok kısa bir süre sonra o yolu Toptancı Hal’in yanından havalimanına kavşağına ve Alanya yoluna doğru açılmasını sağlayacağız. Ayrıca Karayolları ile anlaştık, Korkuteli kavşağından Varsak indirici trafoya inen yeni bir yol açıyoruz. Bunun devamı yine Havaalanı kavşağına bağlanacak ve havaalanı istikametine üçüncü alternatif bir yol olacak. Ayrıca Kuzey Çevreyolu çalışmaları da sürüyor. 2016 EXPO’ya kadar Organize Sanayi arkasından gelip Isparta yoluna bağlanacak, altı duble yol olacak şekilde tamamlayacağız. Bunların hepsini 2016’ya yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte Havalimanı kavşağıyla ilgili de bu yatırımlar çerçevesinde bir çalışma yürütüyoruz. Üç yolun bağlanacağı bu kavşak yonca yaprak şeklinde olacak. Tarım ve Ulaşım Bakanlarımızla birlikte nihai kararlar alındı, uygulama projeleri ile ilgili çalışmaları sürdürülüyor. En önemlisi de Kepez Belediyesi önündeki fly-over şeklinde planlanan kavşağın altından Kızılırmak’tan batıp Yeşilırmak’tan çıkmak suretiyle kuzey güney ekseninde bir alt geçiş de yapıyoruz. Bunun kavşak içerisindeki bölümünü Karayolları, alt geçiş kısmını da Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağız. Bu kavşak üç katlı olacak ve ışıksız geçilecek. Batı Çevreyolu’nu da açtığımızda ulaşım sorunu önemli derecede azalacak. Bu projeler için sizin de katkılarınızı değerlendireceğiz. Bu buluşmaların en önemli tarafı da bir işe başlamadan oturup konuşmak ve doğruyu birlikte bulmak.”
SAHİLLERİ HUKUKEN İLÇELERE VEREMEYİZ
Karşılaşılan sorunlara hukuk, yasa, yönetmelikler çerçevesinde çözümler bulacaklarını söyleyen Türel, “Örneğin Konyaaltı sahili konusunda meclis bana yetki vermedi. Konyaaltı’na sahipsiz bırakmak bizim belediyecilik anlayışımıza uymaz. Konyaaltı sahilini halkımızın ücretsiz kullanımı noktasında gerekenleri yapacağız. Encümenimiz vasıtasıyla sorunu çözdük. Yasalar, sahillerden sorumlu kurumun büyükşehir belediyeleri olduğunu söylüyor. Yasa olarak bunun başka kurumlara verilmesi mümkün değil. Biz buradaki yetkimizi tek başımıza kullanmak niyetinde değiliz. Bütün ilçe belediye başkanlarını tek tek ziyaret ettik ve bu çalışmaları birlikte yapacağımızı defalarca söyledik. Bu kadar iyi niyetimize rağmen meclisten sayısal çoğunlukla bu yetki verilmedi.”
ÖZEL İDARE BÖLGESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Halkın talep ettiği yerlerde kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunun altını çizen Başkan Türel, Özel İdare Binası’nın yıkımı ve planlaması ile ilgile ilgili de önemli bilgiler verdi. Türel, “Özel İdare Binası’nı tamamen yıkıp, güzel bir peyzaj çalışması yapacağız. Bizim artık orada yapacağımız planlamayı perakende değil, toptan yapmamız lazım. Açıyı biraz daha genişleterek, belki ön taraftaki binalara kentsel dönüşüm uygulanabilmesini artık düşünmeliyiz. O bölgeyi bütüncül bir plan yapıp, Antalya’ya kazandırmalıyız. Perspektifi biraz daha genişletelim. Bunun için gerekli izinlerin alınması gerekiyor. Gereken adımları atarız. Ancak eş değer imkanlar yaratılmak suretiyle bu izinler veriliyor. Cumhuriyet Meydanı’nın adına yakışır görünümünü, daha haşmetli bir hale dönüştürerek, o bölgeyi Antalya’nın en önemli çekim merkezi ve cazibe alanına dönüştürebiliriz” diye konuştu.
ANTALYA’NIN ÇILGIN PROJESİ
Başkan Menderes Türel, bir soru üzerine de Boğaçayı’nda çevresel konuları korumaya yönelik bir proje yapacaklarını kaydetti. Türel şu bilgeleri verdi: “Oluşabilecek taşkınları önlemeye yönelik proje yapacağız. DSİ ile birlikte çalışıyoruz. Boğaçayı iki ırmağın birleşiminde denize dökülüyor. Birisi üzerinde baraj kurmak diğeri üzerinde gölet yapmak suretiyle taşkını önlemeye çalışacağız. Bir diğer konu da deniz suyunu içerisine alınması. Deniz, Duraliler içme suyu kaynaklarını kirletecek kadar uzunlukta içeriye alınmayacak. Belki ikinci köprüye kadar denizin içeriye alınması söz konusu. Duraliler buraya kilometrelerce uzakta. Oradaki içme suyunun kirletilmesi söz konusu olmaz. Ancak her şeye rağmen zemini mebranla kaplamak suretiyle yer altı sularını önlemeye yönelik tedbirini alacağız. Boğaçayı Antalya’nın çılgın projesidir.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle