Hoşgeldiniz  

BAŞKAN ÇETİN’DEN DURGUNLUK UYARISI

SEMİH KÖKEN | 21 Nisan 2015 | Antalya Haber A- A+

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, turizm ve ihracatta ciddi düşüş yaşandığını, yeni hükümet kurulana kadar ekonomideki durgunluğun devam edebileceği uyarısında bulundu.

ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla ATSO Meclis Salonu’ndaki toplantıda kent ve ülke ekonomisini değerlendirdi. Antalya’da genel makro ekonomik durgunluk dışında turizmde gerileme nedeniyle sorun yaşandığını anlatan Başkan Çetin, turizmde 3.5 aylık dönemde geçen yıla göre kaybın yüzde 4, Nisan ayı rakamlarına bakıldığında ise günlük yüzde 7- 9 gibi sayıların görüldüğünü söyledi. 3 aylık dönemde şirket kuruluşlarında, yatırım belgesi hacminde yüzde 40’a yakın düşüş olduğunu kaydeden Çetin, ihracatta da yüzde 7’ye yakın düşüş olduğunu dile getirdi.

HÜKÜMETE TURİZM UYARISI

Hükümetin turizmi seçime bırakmadan mayıs başında gündeme alması gerektiğini vurgulayan Davut Çetin, Antalya’da birçok sektörün satışının doğrudan ve dolaylı turizme bağlı olduğunu söyledi. Turizm iyi gitmediği takdirde sıkıntılı bir dönem olabileceğini belirten Çetin, “Hükümet 11 ülke için uçak desteği uygulamasına başladı. Rus turistlerin girişlerinde pasaport uygulamalarında sınırlı esneklik getirildi. Mayıs sonuna doğru durumun izlenmesi ve sonra bu desteklerin yeterli olup olmayacağının ele alınması gerekiyor. Bu konu seçim gündeminde kaybolmamalı” dedi.

KDV TAHSİLATLARI DÜŞTÜ

Şu anda piyasada durgunluk yaşandığı ve bu durumun herkesi etkilediğini anlatan Davut Çetin, yılbaşından bu yana en çok değer kaybı yaşayan para birimlerinin TL ve Brezilya Reali olduğunu açıkladı. Mart ayında KDV tahsilatının geçen yıla göre yüzde 2.5 düştüğünü belirten Çetin, bunun da tüketimin iyice kısıldığını gösterdiğini dile getirdi. Çetin, ilginç bir durum olarak ise şubat ayından bu yana konut ve otomobil satışlarında artış görüldüğü, otomobilde mart ayında yerli oto yüzde 90, ithal oto yüzde 55 artarken, konutta ipotekli veya kredili satışın şubatta yüzde 53 arttığını kaydetti.

DURGUNLUK HÜKÜMET KURULANA KADAR SÜREBİLİR

Krediye bağlı, taksitle yapılan satışların arttığını kaydeden Çetin, bu sorunlara son dönemde bir de seçimlerin yarattığı belirsizliğin eklendiğini söyledi. Dövizdeki dalgalanma ve belirsizlik yüzünden piyasada para dönmediğini kaydeden Çetin, “Dolayısıyla seçimlere, hatta yeni hükümet kurulana kadar ekonomide durgunluk devam edebilir. Geçen yıl ekonomi yüzde 2.9 büyüdü, bu yıl da yüzde 3 gibi büyüme bekleniyor. Bu arada ABD’den faiz artışıyla ilgili haber geldikçe dövizde dalgalanma da devam edecektir” dedi.

KONYAALTI PLAJI HATIRLATMASI

Konyaaltı plajlarının bir an önce düzenlenip turizme kazandırılması gerektiğini de hatırlatan Davut Çetin, Sarısu’da piknik alanı düzenlemesini gördüğünü, çok güzel yapıldığını belirterek, “Benzer düzenleme Konyaaltı plajlarında ve hatta ilçelerimizdeki plajlarda da yapılırsa çok güzel olur” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle