Hoşgeldiniz  

Antalyalı Faytonculardan Hayvanseverlerin Eylemine Tepki

Semih Köken | 20 Ağustos 2015 | Antalya Haber A- A+

Antalya‘da faytonculuk yapan 20 esnaf, hayvanseverlerin atlara zulüm yapıldığı gerekçesiyle düzenlediği eyleme tepki gösterdi. Atlara gözleri gibi baktıklarını iddia eden faytoncular, eylemcileri fayton turuna davet etti.

Geçtiğimiz günlerde Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu, atlara zulüm yapıldığı gerekçesiyle Cumhuriyet Meydanı’nda eylem gerçekleştirmişti. Protestocular, fayton zulmünün tüm Türkiye‘de ve dünyada yasaklanması gerektiğini ifade ederek faytonların tamamen kaldırılmasını, faytonculuk adı altında atlara yapılan zulme ve adına kaza denilen cinayetlere derhal son verilmesi gerektiğini bildirmişti.

Eyleme tepki gösteren ve Antalya‘da yıllardır faytonculuk yapıldığını dile getiren Hüseyin Çarıklıoğlu (40), atlarla birlikte büyüdüğünü 6 yıldır ise faytonculuk yaptığını söyledi. Kendilerini eleştirenlere anlam veremediklerini kaydeden Çarıklıoğlu, turizmin başkentiAntalya‘da yılda bir yada iki kez küçük kazaların yaşandığını ifade etti. Bu kazalarda ne insanların ne de atların yaralanması ya da sakat kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Çarıklıoğlu, “Tüm faytoncuların atları 2-3 yaşındadır. Atlarımız son derece bakımlı ve temizdir. Yerli ve yabancı turistler gezi yaptıkları gibi, hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmiyor. Ekmek paramızın peşindeyiz. Bize bu imkanı sağladığı içinAntalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel‘e teşekkür ediyoruz” dedi.

Atları bir aile bireyi gibi gördüklerini ifade eden Çarıklıoğlu, “Herkes gelip görebilir. Atın üzerindeki takımlar bile il dışından, en iyisi geliyor. Bakımları, traşları ve nal bakımları itina ile yapılıyor. Atın sağlığını etkileyecek bir durum yok. Onlar bizim ailemizin bir parçasıdır. Atların hepsinin bakımı yerindedir. Evde koşum takımlarını çıkardığımız zaman tımarını yaparız. Bizi eleştirenler, buyursun gelsinler. Biz onları bir gezdirelim. Nostalji yaşatalım. Atların durumunu gözleriyle görsünler” şeklinde konuştu.

Çocukluğundan bu yana faytonculuk yapan 32 yaşındaki Ümit Eliballı ise, faytonculuk yaparak ailesinin geçimini sağladığını kaydederek, kendilerini eleştirenlere tepki gösterdi. Eliballı, “Biz hayvan sevgisini doğar doğmaz öğrenmeye başladık. Hepimize bu meslek atalarımızdan kaldı. Faytoncu asla atını ölene kadar koşturmaz ve eziyet etmez. Atı, o kişinin ekmek teknesidir. Atların yemi, suyu zamanında verilir. Sıcak havalarda atlar asla fazla çalıştırılmaz. Yaz mevsiminde faytonlar saat 16.00 gibi bekleme yerine gelir. Mesaiye başlamadan atımızın son kez bakımını yaparız. Atlar çok terlediyse fazladan bir sefer yapmayız. Fazla para kazanayım diye atlarımıza zarar vermeyiz” ifadelerine yer verdi.

Bir atın günde 20 TL’lik masrafı olduğunu belirten Eliballı, yaklaşık 5 kilometrelik nostalji turunu 20 ile 30 TL arasında yaptıklarını sözlerine ekledi. – ANTALYA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle