Hoşgeldiniz  

Antalya’da 80 bin turizm işçisi işsiz kalacak

Semih Köken | 15 Ekim 2015 | Antalya Haber A- A+

Daralan Rus pazarını Avrupa ile telafi etmek için fiyat kıran turizmcinin yüzü gülmüyor. Sektörde en iyimser hesapla 5 milyar dolar kayıp olduğu tahmin ediliyor.

Turizm sezonunun erken sona ermesiyle Türkiye’nin turizm gelirlerinde en iyimser rakamlarla 5 milyar dolar döviz kaybı olacağı tahmin ediliyor. Fikri Cinokur imzalı habere göre, kış sezonunda turizm sektöründe çalışanların yüzde 30’unun işsiz kalacağı belirtiliyor. Antalya’da ise 80 bin turizm işçisinin işsiz kalacağı, turistik tesislerin yüzde 70’inin de kış sezonunda kapanacağı bildirildi.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya’daki ekonomik krizin başta Antalya olmak üzere Türk turizmini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu sezon Rusya’dan gelen turist sayısının yüzde 30 azaldığını belirten Hacısüleyman, genel toplamda Antalya’ya gelen turist sayısında ise yüzde 5 düşüş yaşandığını kaydetti. Yaz turizm sezonun erken sona erdiğini ve kış sezonuna girildiğini ifade eden Hacısüleyman, Antalya’da yaz sezonunda açık bulunan 2 bin 500 turistik tesisin yüzde 70’inin kapanacağını belirterek şöyle konuştu:

“Antalya’da turizm sezonunda sektörde 200 bin kişi çalışıyor. Kışın istihdam azalıyor. Kış turizminin geliştirilmesi için çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istiyoruz. Uçaklara teşvikler nisan ayına kadar devam etmeli. Şehir turizmini 12 aya yayabilecek politikalar oluşturulmalı.”

Asıl kayıp indirimlerden

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de Antalya’da turizmde bu yıl yaşanan sıkıntının son günlerde piyasada daha fazla hissedilmeye başlandığını belirtti. Antalya’ya gelen turist sayısında yüzde 5 azalma görüldüğünü ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

“Ama asıl kayıp sayıdan değil, fiyat indiriminden, geceleme sayısı düşüşünden ve turistlerin daha az harcama yapmalarından kaynaklandı. Antalya’da geçmiş yıllarda kayıtlı istihdam artışımız yıllık yüzde 9’lar düzeyinde olurdu. Bu yıl yüzde 3’ün altına indi. Antalya’da ağustosta karşılıksız çek sayısı yüzde yüzde 50, karşılıksız çek tutarı ise yüzde 58 artış gösterdi. Geçen ay oran olarak, takibe düşen kredi olarak henüz risk eşiğinin geçilmediğini söylemiştim. Ama bu artışlar böyle giderse sıkıntı büyüyecektir. Antalya turizmi bu kadar terör haberlerine rağmen eylül ayında sadece yüzde 2 gibi bir kayıpla devam etmektedir. Yıllık yüzde 5 kayıp önceki aylarda Rusya’dan kaynaklanan bir kayıptır.”

Geceleme miktarı düştü

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve TOBB Turizm Meclis Başkanı Osman Ayık ise Rusya’dan Antalya’ya gelen Rus turist sayısında 600 bin düşüş olduğunu belirtti. Ayık, sektörün Rusya ve BDT pazarlarında yaşanan düşüşü ise Avrupa ülkelerinde kapatmaya yöneldiğini anımsattı. Bunun içinde fiyatlarda en az yüzde 30 indirime gidildiğini anımsatan Ayık, Türkiye’nin turizm sezonunda çok iyimser rakamlarla 5 milyar dolar döviz kaybı olacağının tahmin edildiğini söyledi. Ayık, şunları kaydetti:

“Türkiye yılda 40 milyon turist ağırlıyor. Rusya’da yaşanan ekonomik kriz, Avrupa’da devam eden durgunluk devam ediyor. 2015 yılı için turist sayısında yüzde 5 düşüş bekleniyor. Rusya’dan kaynaklanan Rus turist sayısını kapatmak için Avrupa’da fiyatlarda indirim yapıldı. Geceleme miktarları düştü. Enfl asyon gibi nedenlerle turizm gelirleri düştü. Türkiye’nin 32 milyar dolar turizm gelir var. En iyimser rakamlarla turizmdeki kayıp 5 milyar dolar civarında.”

Türkiye’de istihdamın yüzde 16’sını turizm sektörünün karşıladığını ifade eden Ayık, “Turizm sektöründe 1.5 milyon kişi istihdam ediliyor. Kış sezonunda Antalya’da her yıl olduğu gibi tesislerin yüzde 70’i kapanacak. Kış sezonunda 80 bin kişi işinden olacak. Türkiye’de ise turizmdeki istihdamın yüzde 30’u işsiz kalacak” dedi.Rus pazarını Avrupa ile telafi etmek için fiyat kıran turizmcinin yüzü gülmüyor. Sektörde en iyimser hesapla 5 milyar dolar kayıp olduğu tahmin ediliyor.

2016’da da fiyatlar değişmeyecek

Turizm sektörü 2016 yılı bağlantıları için kontrat yapma çalışmalarını da tamamladı. Ancak Türkiye’de yaşanan siyasi belirsizlik ve Rusya ile ilişkilerin kötüye gitmesi de turizm sektöründe umutsuzluğa yol açtı. Turizm sektör temsilcileri, Rusya ekonomisindeki kriz nedeniyle 2016 yılı turizm sezonunun iyi görünmediğini kaydediyor.

AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 2016 yılı turizm sezonu için kontratların yapıldığını söyledi. Ancak 2016 yılı sezonu için hem Avrupa hem de Rusya pazarı için 2015 yılı fiyatlarının korunduğunu bildirdi. TÜROFED Başkanı Osman Ayık da Avrupa pazarında kontratların tamamlandığını ve gelecek sezon için 2015 yılı fiyatları verildiğini, Rusya pazarı içinde kontratların sürdüğünü kaydetti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle