Hoşgeldiniz  

Antalya OSB’den doğa dostu proje

Semih Köken | 22 Ekim 2015 | Antalya Haber A- A+

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren firmaların birbirlerinin atıklarından faydalanmasına imkan sağlayacak ‘Endüstriyel Simbiyoz’ projesi, ekim ayı sonunda başlayacak. Proje sayesinde kaynak tüketiminin azaltılması, atıkların kaynağında önlenmesi hedefleniyor.

Antalya OSB tarafından bölgede üretim yapan firmaların birbirlerinin atıklarından faydalanabilecekleri yeni bir projenin startını veriyor. Ekim ayı sonunda başlayacak Endüstriyel Simbiyoz projesi kapsamında kaynak tüketiminin azaltılması, atıkların kaynağında önlenerek ya da azaltılarak daha verimli ve çevre dostu üretim ve hizmet süreçlerinin uygulanması, bu yolla hem çevre performansının iyileştirilmesi hem de ekonomik kazanım sağlanması yoluyla rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.

ORTAKLIK KÜLTÜRÜ

Endüstriyel Simbiyoz teriminin ‘Birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla ekonomik işletmenin bir araya gelerek malzeme, enerji, su veya yan ürünlerin fiziksel değişimi de dahil olmak üzere, her türlü varlığın, lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı ya da ortak kullanımı’ anlamına geldiğini belirten Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Diğer bir ifadeyle endüstriyel simbiyoz bağımsız işletmeleri, daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanımı çerçevesinde bir araya getirmektedir” dedi. Başkan Bahar, bu proje sayesinde firmalar arasında oluşturulan yeni iş birlikleri ile ortaklık kültürünün benimseneceğini, ortak satın alma, ortak pazarlama, ortak eğitim gibi konularda da işbirliğinin gelişeceğine dikkat çekti.

PROJE, YENİ PROJELER DOĞURACAK

Endüstriyel Simbiyoz sayesinde başka yeni projelerin de ortaya çıkacağını söyleyen Bahar, “Ortak sorunlara ortak çözümler bulunabilmesi sonucunda kalite ve verimliliğin artması, maliyetin ise azalması beklenmektedir” dedi. Başkan Bahar, projenin mayıs ayında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’na (TTGV) sunulduğunu ve kabul gördüğünü kaydetti.

İLK KEZ UYGULANACAK

Projenin Türkiye’deki OSB’ler arasında bir ilk olduğuna vurgu yapan Bahar, “24 ay sürecek projenin desteklenmesi için KOSGEB’e müracaat edilmiş ve ‘Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı’ kapsamında hibe destek alınmıştır. KOSGEB’ten destek alan ilk meslek kuruluşu olmamız sayesinde aynı projede iki farklı ilke imza atılmıştır” ifadelerini kullandı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle