Hoşgeldiniz  

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi İçin Geri Sayım

SEMİH KÖKEN | 12 Kasım 2014 | Antalya Haber A- A+

Adalet mekanizmasının daha adil ve etkin çalışmasını sağlamak amacıyla Türkiye genelinde kurulmasına karar verilen 15 Bölge Adliye Mahkemesi için çalışmalara hız verildi. Antalya Burdur ve Isparta illerine hizmet verecek olan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi için ise mevcut Adliye binasının yanına yeni bina inşa ediliyor. 74 bin metrekarelik inşaat alanına sahip bu binanın yapımı tamamlanıncaya kadar bölge adliye mahkemesi olarak kullanılmak üzere eski adliye binası da kapsamlı bir tadilattan geçirildi.

 

 

TÜRKİYE GENELİNDE 15

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Rıza Can, bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıyla ilgili yasanın 2005 yılında çıktığını hatırlattı. Türkiye genelinde 81 ile hizmet vermek üzere 15 bölge adliye mahkemesinin kurulduğunu aktaran Başsavcı Rıza Can, “Bütün hepsi için hazırlıklar sürüyor. Bazı bölge adliye mahkemelerinin binası var, bazılarının bina inşaatı devam ediyor. Bazıları ise kiralık bir binada ya da bir başka resmi kurumun binasında faaliyete geçecekler. Sonra kendi binalarına geçecekler. Bütün bu çalışmalar tamamlanınca hepsi de eş zamanlı olarak hizmete girecek. 2015 yılı sonuna kadar 15 bölge adliye mahkemesinin tamamının kendi inşaatı bitmiş olacak” dedi.

HEM TADİLAT, HEM DE YENİ BİNA İNŞAATI

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nin, İl Jandarma Komutanlığı ile mevcut Antalya Adliyesi arasında yer alan Karayollarına ait eski araç muayene istasyonunun bulunduğu alanda bina inşaatına başlandığını bildiren Başsavcı Rıza Can, “Bu binanın inşaatı muhtemelen 2015 yılının sonuna kadar bitmiş olacak. Atama olursa, bu bina tamamlanıncaya kadar eski adliye binasında faaliyete geçecek. Bunun için eski adliye binasında da şu anda tadilat yapılıyor. Eski adliye binasındaki tadilatın 15- 20 gün içinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Çok kapsamlı bir tadilat yapıldı. Yüksek Kurul atama yaparsa, mahkemeyi faaliyete geçirirse, eski adliye binasında bölge adliye mahkemeleri hizmet vermeye başlayacak. Sonra şu anda inşaatı devam eden asıl binamız olan binaya geçeceğiz” diye konuştu.

Eski adliye binasının bir süre Emniyet Müdürlüğü tarafından da kullanıldığını belirten Başsavcı Rıza Can, “Onların yaptıkları düzenleme bize bir katkısı sağlamadı. Aksine maliyeti artırdı. Çünkü yapılan düzenleme bizim ihtiyaçlarımıza uygun değildi. Bu nedenle yapılan yerler tamamıyla kırıldı. Yeni baştan yapılıyor. Maalesef maliyetleri artırdı. Çatıdan, alttaki yağmur suyu tahliye kanallarına kadar elden geçirildi” dedi.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ DURUŞMALI YAPILACAK

Bölge Adliye mahkemelerinin göreviyle ilgili de bilgi veren Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Rıza Can, “Bu mahkemelerin diğer adı İstinaf mahkemeleri. Tüm Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında İstinaf mahkemeleri var. Hatta Ortadoğu ülkelerinin bazılarında da var. Bu mahkemeler, ara mahkeme anlamına geliyor. Daha güvenilir, daha etkin bir adalet anlayışını amaçlayan bu mahkemeler ilk derece mahkemelerin üstünde, Yargıtay’ın altında. Yargıtay’ın içtihat mahkemesi görevi görmesi lazım. Temel esprisi budur. Eğer bu mahkemeler faaliyete geçerse, ilk derece mahkemelerin verdiği kararların yüzde 85-90’ının bu mahkemelerde neticeleneceği tahmin ediliyor. Yani yüzde 10- 15’inin Yargıtay’a geçebileceği öngörülüyor” dedi.

 

Yargıtay’ın birçok davayı duruşmasız karara bağladığına da dikkat çeken Başsavcı Rıza Can, “Duruşmalı yaptıkları da var. Ama bölge adliye mahkemelerinde ise ilk derece mahkemelerde olduğu gibi bütün davalar duruşmalı yapılacak” diye konuştu. (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle