Hoşgeldiniz  

ANTALYA AKILLI BELEDİYECİLİKTE TÜRKİYEYE ÖRNEK OLACAK

SEMİH KÖKEN | 17 Temmuz 2014 | Antalya Haber A- A+

türel gazetecileriftarda buluştu türel gazetecileriftarda buluştu (2) türel gazetecileriftarda buluştu (3) türel gazetecileriftarda buluştu (4) türel gazetecileriftarda buluştu (5) türel gazetecileriftarda buluştu (6) türel gazetecileriftarda buluştu (7) türel gazetecileriftarda buluştu (8) türel gazetecileriftarda buluştu (9)

Basın mensupları ile iftarda buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hizmette 3 ayı dolu dolu geçirdiklerini söyledi. Raylı sistem hattının Meydan’dan havaalanı, Aksu ve EXPO alanına uzatılmasıyla ilgili çalışma yaptıkları müjdesini veren Türel, akıllı belediyecilik konusunda Antalya’yı Türkiye’de örnek bir kent haline getireceklerini belirtti. Mustafa Akaydın yönetiminin finans yönetimindeki basiretsizliği ve ağır istihdam yükü nedeniyle her ay ortalama belediye kasasının 8 milyon lira açık verdiğini anlatan Türel, “Ancak biz bunları çözmek için geldik” dedi. Türel, Akaydın dönemindeki savurganlıkları da gözler önüne sererek, peyzaj işlerine normalin 6 katı, temizlik işlerine ise 2 katı para harcandığını kaydetti. İhtiyaç fazlası personele 5 yılda 470 trilyon ödendiğine dikkat çeken Başkan Türel, hukuksuz sözleşme fesihleri nedeniyle şirketlere ödenen rakamın ise 117 trilyon olduğunun altını çizdi. Türel, “Son 5 yılda neden hizmet yapılmadığı sorusunun cevabı işte budur” diye konuştu. Kimseyi işten çıkartmadıklarını, kanunun verdiği yetki dahilinde hizmet müteahhitlerinin ihale kapsamlarını yüzde 20 azalttıklarını anlatan Türel, ayda 1.5 trilyon tasarruf sağladıklarını dile getirdi. Başkan Türel, Piyano Festivali’nin en güçlü şekilde yoluna Gürer Aykal ile devam edeceğini belirterek, Akdeniz Filarmoni Orkestrası kuracakları müjdesini de verdi. Türel, kadınlara Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi pozitif ayrımcılık yaparak, istekleri üzerine Sarısu’da kadınlara özel plaj hizmeti sunacaklarını da ifade etti.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Döşemealtı’nda hayırsever Halil Akyüz tarafından yaptırılan ve Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen huzurevinde basın mensupları için iftar yemeği verdi. İftar yemeğine ilgi yoğun oldu. Basın camiasını buluşturan iftar yemeğine AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, Belediye Meclis Üyeleri, Büyükşehir bürokratları ile Büyükşehir Belediyesi’nin Varsak’taki huzurevinde kalan yaşlılar katıldı. Yakında hizmete açılacak Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi’nin tanıtımının da yapıldığı gecede, Başkan Türel, basın mensupları ile yeni huzurevini inceledi. Huzurevini Antalya’ya kazandıran Halil Akyüz’e teşekkür eden Başkan Menderes Türel, Akyüz’e yağlı tablo portresini hediye etti.

İLGİLİZLİK

İkisi süit, ikisi engelli odası olmak üzere 40 odalı huzurevinin uzun zaman önce tamamlandığını ve hizmete hazır halde olduğunu ifade eden Türel şunları söyledi: “Milletvekilliğim dönemimde huzurevinin AK Partili Döşemealtı Belediyesi’nden CHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne devri konusunda da aracılık etmiştim. Yeniden belediye başkanı seçilip Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacağını hesap ederek bu adımları atmamıştık. Tekrar belediye başkanı seçilince konuyla yakından ilgilendim ve bir sabah inceleme için geldiğimde, çok kötü bir fotoğrafla karşılaştım. Toz toprak içinde, perişan halde olan bu bina için hiç bir şey yapılmamıştı. İlgisizlik ve birkaç bürokratik sorun nedeniyle güzelim tesis perişan halde bekletiliyordu. Bir mülk sahibi arsayı bağışlamış ama tapuda imza atmamıştı. 206 metrekarelik bir başka mülkiyet sorunu vardı. Hemen sorunların çözülmesi için talimat verdim. Sorunları kısa sürede çözdük. İlgilenince oluyor. Neticeyi aldık ve hizmet verir hale getirdik. Buraya 759 bin lira yatırım yaptık. Bunun 307 bin lirasını Halil Akyüz gibi hayırsever Antalyalı işadamları bağışladı. Kentimize hayırlı uğurlu olsun.”

3 AYI DOLU DOLU GEÇİRDİK

Başkan Menderes Türel, basın mensuplarına 3 aylık hizmet dönemini anlattı, yaptıkları ve yapacakları hizmetler, belediyenin mali tablosu konusunda bilgi verdi. Yoğun bin çalışma dönemi içinde olduklarını ve hızlı bir hizmet dönemini tamamladıklarını ifade eden Türel, “Bu dönemde bir taraftan belediyenin olağan devam eden işlerini yaparken, diğer taraftan yeni projeleri hayata geçirmeye başladık. Başka bir taraftan da vizyon projeler dediğimiz büyük yatırımların hazırlığını yaptık. Bu 3 aylık dönemi dolu dolu geçirdik. Bize destek olan Antalyalı hemşehrilerimize teşekkürü borç biliyoruz” dedi.

YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK

Önceki basın toplantısında ulaşım sorununun çözülmesi konusundaki yatırımları özellikle paylaştıklarını anlatan Başkan Menderes Türel şunları söyledi: “Gazi Bulvarı üzerindeki kavşaklardan ve açacağımız yeni yollardan bahsetmiştik. Gazi Bulvarı üzerinde Karayolları tarafından inşa edilmekte olan kavşaklarla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak tüm düzenleyici kararları aldık. Aslında o inşaat seçimlerden çok önce başlayacaktı. Büyükşehir Belediyesi, yapılan projeyi beğenmediği gerekçesiyle o yatırımların önünü açmadı, dolayısıyla bu yatırımların yapılabilmesi bizim görev dönemimizin başına rastladı. Gerekli UKOME kararlarını almak suretiyle önünü açtık ve inşaatların başlamasını sağladık. Karayolları ile el ele vermek suretiyle Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmaların tamamlanması hususundaki gayretlerimizi ortaya koyduk.”

KEPEZ BELEDİYESİ KAVŞAĞI’NA TÜNEL GEÇİŞ

Gazi Bulvarı üzerinde Kepez Belediyesi önündeki kavşakta Doğu- Batı geçişini fly-over denilen üst geçitle sağlayacaklarını kaydeden Türel, “Ama mevcut zeminin altından güneyden kuzeye doğru, Kızılırmak Caddesi’nden Yeşilırmak Caddesi’ne geçişi de yeraltından Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Bu yeraltı geçişini, Sakarya Kavşağı dönüşünü de geçmek suretiyle uzunca bir yer altı tünel yolu olarak inşa edeceğiz. Böylelikle Kepez Belediyesi önündeki kavşak, bir yer altı geçişi, bir fly-over dediğimiz üst geçiş ve hemzeminle birlikle 3 katlı olacak. ASAT olarak yapacağımız deplase çalışmaları ile ilgili Karayolları ile görüştüler mutabakata başladık. Yakında üst geçişe ilişkin inşaat çalışmaları da başlayacak” şeklinde konuştu.

MEVLANA KAVŞAĞI ÜSTTEN GECÇİLECEK

Mevlana Kavşağı’nı da fly-over denilen üst geçişle rahatlatacaklarını belirten Başkan Türel şu bilgileri verdi: “Mevlana Kavşağı’ndan Adnan Menderes Bulvarı’na, mezarlık istikametine dönüşte ciddi bir sıkışıklık yaşanmaktaydı. Biz o kavşağı 2004 yılında inşaatına başlayıp, 2005 yılında hizmete açtığımızda, bu sıkışıklığın olabileceğini zaten ön görmüştük. Ancak daha henüz 6 aylık bir belediye idik inşaata başladık. 10 aylık bir belediye idik kavşağı hizmete açıktık. O dönemde henüz işin başında iken orada 3 katlı bir geçişli kavşağı ön görmüş, ancak yatırım bütçemiz o dönem itibariyle elvermediği için yapamamıştık. Dedik ki biz alt geçişleri yapalım, bu ihtiyacı 5-10 yıl sonra sola dönüş açışından bir sıkıntı haline dönüşünce giderelim. Aslında biz tabi bu çalışmayı 2009’da göreve gelseydik o tarihte planlamıştık. 5 yıl gecikti. Şimdi kavşağın Doğu-Batı istikametinde, yani mezarlıktan gelip, Kızılırmak Caddesi yönüne yine fly-over dediğimiz üst geçiş yapacağız ve bu kavşağa 3’ncü katı ekleyeceğiz. Bununlar ilgili sayımlar tamamlandı. Proje ihalesini kısa sürede yapağız. Zannediyorum 2015 yılı başında burada üst geçişle ilgili inşaatımız başlamış olacak. Böylelikle Doğu-Batı istikametini üst geçişle tamamladığımızda sola geçiş noktasında bugünkü sayımlar ve simülasyonlarda uzunca bir süre bir sıkıntının kalmayacağını ön görüyoruz. Tabiî ki Antalya araç sayısındaki artışla Türkiye’de birinci. Gelecekte yeniden bir sıkıntı söz konusu olabilir o zamanda Zeytinköy planlaması ile açılacak yollarla bu sıkıntı orta ve uzun vadede çözümlenmiş olacaktır. Mevlana Kavşağı’nı 3 katlı kavşak haline getiren projeleri tamamladıktan sonra 2015 yılı başında inşaatına başlaşıp, 6 ay içinde önümüzdeki turizm sezonuna yetiştirmeyi planlıyoruz.”

ALTINOVA YOLU YIL SONUNDA HİZMETTE

Yerel seçimlerden önce Antalya’da 19 yeni kavşak ile 200 kilometre yeni yol açacaklarını ifade ettiklerini hatırlatan Türel, öncelikli olarak Toptancı Hal yanından gelen Beşkonak köprüsü devamındaki yolu açacaklarını söyledi. Başkan Türel, “Beşkonak köprüsünden havaalanına uzanacak yeni yol bağlantısını tamamlayacağız. Bu yolu havaalanı yoluna alternatif yol olarak hazırlayacağız ve hizmete sokacağız. Üzerinde kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu yol çalışmalarına kısa süre sonra başlayıp ve 2014 sonu ya da 2015 yılı başında hizmete açmayı planlıyoruz. Böylelikle özellikle Altınova kavşağındaki sıkışıklık, alternatif bu yolla ciddi bir şekilde rahatlayacak. Bütün bu yolların Alanya karayolu üzerinde kesiştiği nokta Havaalanı Kavşağı oluyor. Havaalanı Kavşağı’nı da İller Bankası kavşağı gibi 4 yapraklı bir yonca kavşağa dönüştüreceğiz. Bu kavşağı Karayolları ile el ele vermek suretiyle hizmete sunacağız” diye konuştu.

RAYLI SİSTEMİN AKSU’YA UZATILMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, raylı sistem hattının Aksu’ya uzatılması ile ilgili müjde de verdi. Başkan Türel şöyle konuştu: “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle ulaşım açısından en son Antalya mitinginde de ifade ettiği gibi havaalanı ve EXPO raylı sistem bağlantı çalışmalarımız sürüyor. Meydan Kavşağı’ndaki son duraktan, önce havaalanı sonra Aksu ve EXPO alanına raylı sistemle bağlanılması konusunda teknik olarak Ulaştırma Bakanlığımız çalışıyor. Başbakanımız da mitinginde bu hat üzerindeki çalışmaların devam ettiğini ifade ettiler. Bu çalışmaları olumlu olarak neticelendirebilirsek yolculuk sayısı açısından verimli bir tablo ortaya çıktığı takdirde o zaman bu raylı sistem hattını da Meydan’dan Havaalanı Aksu ve EXPO’ya kadar uzatabileceğiz. 2016 EXPO açılışına kadar yetiştirmeyi planlıyoruz. Zaman çok dar ve çok hızlı çalışmamız lazım. Sonuçlar olumlu çıkarsa bu konuda Ulaştırma Bakanımızla da ön görüşme yaptık. Vagonların temini konusunda Büyükşehir olarak gerekenleri biz yapacağız. Hattın tamamlanması, elektrik ve sinyalizasyon Ulaştırma Bakanlığımız üstlenmek suretiyle bu hattı kazandırmak istiyoruz.”

 

BELEDİYE HİZMET BİNASI YENİDEN İHALE EDİLECEK

Öncelikli tamamlamak istedikleri yatırımlardan bir tanesinin de belediye hizmet binası olduğunu hatırlatan Türel, “Bizim dönemimizde başlatılmış, yaklaşık yüzde 70’lik kısmı tamamlanmış ama biz görevden ayrıldıktan sonra maalesef çürümeye terk edilmiş bir hizmet binası hepinizin malumudur. Biz yeniden bu yatırımı tamamlamak için gayretlerimizi ortaya koyduk. Burada bu inşaatın tamamlanması hususunda bizden önceki dönemde bir ihale yapılmış, ihale yapılmakla birlikte sözleşmesi imzalanmış ve yer teslimi de müteahhide yapılmış. Ancak aradan iki sene geçmesine rağmen inşaat bir türlü çeşitli gerekçelerle başlanamamış. Tabi kuramlarda süreklilik vardır, yer teslimi yapılan firmayı davet ettik, inşaatı tamamlaması konusunu kendisine ilettik. O günkü şartlarda yapılan ihale koşullarında bu inşaatın tamamlanamayacağı hususu ortaya çıktı. Tabi böyle olunca önceki firma ile sözleşmeyi tasfiye etme dışında bir seçeneğimiz yoktu. Yüklenici firma burada kendisinin bazı alacakları olduğu hususunu dile getirdi. Teknik olarak inceledik ve bir mutabakat sağladık. Tasfiye sözleşmesini yüklenici firma imzaladı. Tasfiye sözleşmesi elimize ulaştığı takdirde, bundan önceki yapılan ihaleyi yüklenici firma ile fesih ederek yeni bir ihale hazırlıklarına başlayacağız. Yeni ihalemizi tamamladıktan sonrada hizmet binamızı Antalya’ya yakışır hale getireceğiz. Mevcut Büyükşehir Belediye makamı arkasındaki barakalarda hizmet veren o ilkel görüntüden kurtarıp, daha çağdaş bir hizmet binasına dönüştüreceğiz. Bu çalışmamızı da çok kısa bir sürede tamamlayacağımızı düşünüyoruz.”

AKILLI BELEDİYECİLİKTE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ

Yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik, alt yapı belediyeciliği kavramlarının artık geride kaldığını yeni kavramların akıllı belediyecilik ve vizyon belediyeler olduğunu ifade eden Başkan Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni akıllı belediyecilikte dünyaya örnek hale getireceklerini belirtti. Türel şu bilgileri verdi: “Türkiye’de ilk defa akıllı belediyecilik adına yeni sistemleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çok hızlı bir şekilde kazandıracağız. İlk sene içerisinde birinci etabı, ikinci sene içerisinde tamamını tamamlayıp, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni dünyadaki örneklerinden daha iyi bir akıllı belediyecilik yapar hale getireceğiz. Bununla ilgili hazırlık çalışmalarımız tamamlandı. Bundan sonra ihale şartnamelerini hazırlayacağız ve bu ihaleler neticesinde bunları tamamlayacağız. Akılı belediyecik ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Mevzuat Bilgi Bankası oluşturacağız. Kısa adı Mevbank olan sistemle belediye çalışanlarının günlük iş çalışmaları ile ilgili en güncel mevzuatı hızlı ve kolay bir şekilde takip edebilmelerini sağlamış olacağız. Veri merkezi donanım altyapısını kuracağız. Veri tabanı yönetim sistemini kuracağız. Kurumsal içerik doküman sistemini kuracağız. Portal temelli intranet sunucusu oluşturacağız. Tek oturum açma alt yapısını oluşturacağız. Süreç yönetimi uygulama sürücüsünü oluşturacağız ki belediye işlerini düşük maliyetle dinamik bir yolla sağlamış olacağız. Bu bir aynı zamanda süreç yönetim motorudur. Yönetim bilgi sistemini böylelikle oluşturacağız. Coğrafi bilgi sistemini akıllı belediyecilik konusunda sağlamış olacağız. Kurumsal entegrasyon altyapısını oluşturacağız ve elektronik belge yönetim sistemini bu proje altyapısında oluşturacağız. İş zekası oluşturuyoruz ki kurumsal iç zekanın karşılanmasına yönelik veri ambarlarının oluşturulmasını sağlayacağız. Yüksek performanslı raporlama yöntemleri sunarken, belediyelerin kurumsal performansları da vatandaş odaklı hizmet kalitelerinde ölçerek karar verme imkanını sağlayacağız. e-belediyecilik herkesin yakından tanıdığı bir kavram. Bu kapsamda o da hayata geçmiş olacak. Mobil belediye uygulamalarını belediyemize getirmiş olacağız. Belediye vatandaş ilişkilerini yepyeni bir platforma taşıyan uygulamalar ile vatandaşın belediyeye günün her anında isteğini noktadan mobil cihazlar ile ulaşabilmesini, başvuru takip ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmesini sağlayacağız. Vatandaşın belediyeden bir talebi, belediye de yapması gereken bir işlemi olduğu zaman artık belediye gelmesine gerek yok elindeki cep telefonun ve bilgisayarından çok rahatlıkla bu hizmetleri evinde, iş yerinde alabilir hale gelecektir. SMS belediyeciliği oluşturuyoruz. Belediyeler SMS belediyeciliği ile gönderen kısmında ilgili belediyelerin isminin görüntülendiği aynı anda binlerce vatandaş ile iletişime geçebiliyor. Çeşitli belediye uygulamalarını interaktif yöntemlerle yönlendirmek suretiyle faydalanabiliyorlar. SMS belediyeciliği de akıllı belediyecilik noktasında hizmete girecektir. Tabi bu noktada stratejik planlamamamız hayata geçecek ve faaliyet raporlarının takibi de akıllı belediyecilik kapsamında uygulanacak. Kent rehberi oluşturacağız, e- imar uygulamaları, e-mezarlık, e-imza, mobil imza da bu kapsamda hayata girmiş olacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak dünyaya örnek bir akıllı belediye uygulamasını çok geç olmadan, dünyadaki en başarılı uygulamalarından biri olarak Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçireceğiz.”

MUBİM AĞUSTOS’TA HİZMETTE

Bu kapsamda muhtarlar için oluşturulan muhtar bilgilendirme sistemi (MUBİM) ile ilgili de bilgiler veren Türel, “Büyükşehir Belediye sınırları çok genişledi. Antalya’da muhtarlarımızın Gündoğmuş, Akseki ve Kaş’tan gelerek taleplerini iletmek gibi bir zahmetten kurtarıyoruz. Kent merkezindeki, uzaktaki veya bir dağ köyündeki muhtarımız cep telefonundan, internetten, bilgisayardan, faks yoluyla veya internetten bütün taleplerini belediyemize iletecek. Taleplerin hepsi bir veri tabanında toplanmak suretiyle, derhal bir süzgeçten geçerek ilgili birimlere iş emri haline dönüştürülecek. Süreç takip sistemi devreye girecek o talep hangi süreçte tamamlanacaksa derhal muhtarımıza talebiniz şu kadar bir sürede tamamlanacaktır diye muhtarımıza bir geri dönüş sağlanacak. Bu süreçlerini hepsini ben de belediye başkanı olarak cep telefonumdan takip ediyor olacağım. Süreç devreye girdiğinde muhtarımızın talebiyle ilgili sonuç tamamlandığında, benim cep telefonuma bir mesaj gelecek. Sonuç tamammış ise yeşil, devam ediyorsa turuncu, tamamlanamayacak ise kırmızı bir sinyal gelmek suretiyle Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bütün muhtarlarımızın talebini dünyanın bir ucunda olsam bile takip ediyor olacağım. İşte bu çağdaş sistemleri, modern sistemleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kazandıracağız. MUBİM’i Ağustos ayı sonunda devreye sokmayı düşünüyoruz. Ağustos ayında bütün muhtarlarımızı Antalya’da bir eğitimden geçirmek suretiyle bu sistemi nasıl çalıştıracakları konusunda bilgilendireceğiz. Bundan sonra muhtarlarımıza belediye işinizi takip etmek için değil, çay kahve içmek için bekleriz diyeceğiz. Muhtarlarımıza hizmetin ayaklarına nasıl geldiğini göstereceğiz” diye konuştu.

DEFTERİMİZDE MAZERET BELEDİYECİLİĞİ YAZMAZ

Bir taraftan yatırım yaparken diğer taraftan da belediyenin mali durumunu düzeltmek için ciddi bir gayret gösterdiklerinin altını çizen Başkan Türel şunları anlattı: “Bu konularla ilgili durumu bundan önceki basın toplantısında sadece bilgilendirmek amacıyla dile getireceğimi söylemiştim. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bizden önceki dönemde ne kadar zor bir ekonomik durum içerisinde kaldığını, hizmetlerimize bahane aramak için değil, halkımızın bu konularla ilgili bilgilenmesi için ve bu kadar zor bir mali tablo içerisinden Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni nasıl çıkarıp nasıl hizmetlere kavuşturduğumuzu ifade etmek için dile getiriyoruz. Bundan sonra da dile getireceğiz. Çünkü biz seçimden önce de söyledik, şimdi de söylüyoruz bizim defterimizde mazeret belediyeciliği yazmaz. Borç edebiyatı bizde yok. Bir katrilyona yakın bir borçla bırakmıştım, iki katrilyonluk bir borçla devraldım. Ama biz bunu iyi yöneteceğimiz için aday olduk. Biz bunun arkasında bahanelere sığınarak kendimizi farklı bir noktada göstermek için aday olmadık. Biz bu sorunları aşıyoruz, aşacağız. Son iki ay içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak cari ödeme dengemiz eksi 8 milyon TL’dir. 8 milyon eski parayla kasa açığımız vardır. Bu tabi belediyenin ağır bir istihdam yükü altında kalmış olmasından ve yönetim anlayışı içerisinde tasarruf ve finans yönetimi noktasında basiretli bir anlayışın olmamasından ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin benim dönemde bıraktığım ve benden sonraki 2009-2014 dönemindeki sınırlarında hiçbir değişiklik yok. Ben ne kadar park, yeşil alan, peyzaj çalışması yapmışsam, benden sonra da yeni bir yeşil alan eklenmedi. Bizim baktığımız yeşil alan, park ve peyzaj aynıdır. Ancak buna harcanan para aynı miktarda değil. 5 senede Menderes Türel döneminde park ve peyzaj harcamalarına bakım çalışmalarına harcanan para 12 milyon 821 bin 755 TL’dir Aynı alan, aynı miktarda yeşil alan 12 milyonluk bakım harcama, 82 milyon TL olmuş.  Nerdeyse 6 katıdır. Aynı miktarda park bahçe bakımına kat ve kat fazla bir bedel ödeniyor. Bunu tasarruf politikalarını yürütebilerek izah edebilmek mümkün değildir. Yine Büyükşehir Belediye sınırları aynı, 2004-2009 benim dönemimdeki 32 milyon 882 bin 725 TL temizlik işleri harcaması benden sonraki 5 senelik dönemde 78 milyon 707 bin 953 TL’ye çıkmış. Bunu savurganlıktan başka hiçbir şey ile ifade edemeyiz. Savurganlığın dışında başka maksatlarla yapılan işler varsa onu söylemeye ben mezun değilim, onunla ilgili biz zaten gerekli adımları attık, atıyoruz. O ilgili kurumların inceleyip karar vereceği bir husustur. Sadece ve sadece haksız fesihlerle son 5 senede ödenen tazminat rakamı nakden belediyenin kazasından çıkan rakamı ödeme risklerini buna dahil etmeden söylüyorum, 117 milyon, yani 117 trilyondur. Hukuk dışı haksız sözleşme fesihleriyle müteahhitlere Antalya Büyükşehir Belediyesi kasasından bizden önceki dönemde 117 trilyon ödemiş. Daha önce de açıkladım. 470 trilyon ihtiyaç fazlası personel 5 senede ödenen paradır. Son beş senede neden hizmet yapılamadığı sorularının cevabı en güzel şekilde ortadadır. Bu finans yönetimi meselesinde tasarruf, basiretli yönetim meselesinde eğer irade ortaya konabilseydi, en azından Antalya’nın bir kavşağı dahi misli misli yapılabilme imkanına sahip olurdu. Dolayısıyla biz bunları düzelticeğiz, düzeltiyoruz bu bizim işimiz. Bu meselelerde şükürler olsun çok ciddi bir tecrübemizi, yönetim anlayışımız içerisinde kattık ve bundan sonra da katacağız. Büyükşehir Belediyesi’nin hemen üç aylık bir süreç içerisinde personel maaşlarında ikramiyelerini ödeyebilir hale getiriyoruz. Bayramdan önce bir ikramiyeyi dağıtacağız. Bunun dışında küçük esnafımıza her ay 4 milyona yakın bir ödeme yapabilme şansını artık buluyoruz. Tabi bunların dışında en önemlisi biz yatırım da yapabilir hale gelen bir Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kavuşuyoruz.”

 

GÖKTEN ZEMBİLLE PARA GELMEDİ

Belediyede 3 aylık bu iyileşmeyi kredi almadan, bir kuruş finans kaynağına kavuşmadan sağladıkların dikkat çeken Başkan Menderes Türel, “Gökten zembille bir para gelmedi” dedi. Türel şöyle devam etti: “Bakın çok tartışılıyor ben bu konuyu sendikacı arkadaşlarımla da konuştum. Ben belediye devrettiğim de yaklaşık 4 bin civarında bir personel sayısı vardı. Göreve tekrar geldiğimde 9 bin personelle, böyle bir yükle belediyeyi devraldık. Bu yükü bu belediye çekmezdi. Kimsenin ekmeği ile oynamak istemem. Böyle bir maksadımız olamaz. Bizim zaten yaptığımız personel çıkartmak da değil. Kanunun bize verdiği yetki ile hizmet müteahhitlerinin ihale kapsamını yüzde 20 eksiltmek gibi bir hak var. Biz kanunun verdiği o yetkiyi kullanarak hizmet müteahhitlerine dedik ki hizmet kapsamınızı yüzde 20 daraltıyoruz. Şu an itibarıyla ayda 1.5 trilyon bir tasarruf imkanı bulduk. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kadrolu bir tek işçisini çıkartmadık, memurunu çıkartmadık, sadece hizmet müteahhitlerinin kapsamını yüzde 20 azalttık. Bu müteahhitler sadece Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni hizmet veren müteahhitler değil, başka kurumlara da hizmet veriyor. Aynı müteahhit işçiyi başka bir işinde de kullanabilir.”

Başkan Türel, belediyenin memur ve işçilerinin siyasi eylemler içinde bulunmasına da asla izin vermeyeceklerini söyledi. Türel, “Devlet memurunun işi devlete hizmet etmektir. Siyasi protesto yapmak değildir. Bunu yapan arkadaşlarımızı tespit ettiğimizde tabi idare olarak ta bizde tasarruf kullanma hakkında sahibiz. Şunu ifade etmeye çalışıyoruz devletten yediği ekmeğe kimse kör bakmasın. Bunun için gayret ediyoruz” dedi.

SARISU VE LARA’DA HİZMETLER ÜCRETSİZ OLACAK

Konyaaltı sahilinin ücretsiz hale getirilmesiyle ilgili çalışmaların büyük memnuniyetle karşılandığını belirten Türel, “Sistemi daha da geliştirme çalışıyoruz, ilerletmeye çalışıyoruz. Güvenlikle ilgili en ufak bir sorun söz konusu değildir. Hem belediyemizin özel güvenliği, hem emniyet müdürlüğümüzün tedbirleri var. Bu çerçevede Sarısu Plajı’nı yeniden düzenliyoruz. Aynı Konyaaltı’nda olduğu gibi Sarısu’da da vatandaşımızın hizmet karşılığı bir bedel ödememesi yönünde bir çalışmayı bayramdan önce hizmete sokmayı planlıyoruz. Böylelikle burada da böyle bir çalışma söz konusu olacak. Ondan sonra Lara Plajı gündemimizde. Lara Plajı Lara Birlik’e ait idi. Ancak, birlikler en az iki yerel yönetim üyesi olması halinde mevcudiyetlerini sürdürebilir. Muratpaşa Belediyesi üyelik kaydı kanundan önce yapıldığı için, iptaliyle birlikte kanunen tavsiyesine gidilmesi gerekti. Lara Birlik’teki tavsiye komisyonu, buradaki hakkını Büyükşehir belediyesi’ne devretti. Lara’da da Konyaaltı’nda olduğu gibi plaj hizmetini ücretsiz vereceğiz” diye konuştu.

SARISU’DA KADINLAR PLAJI

Başkan Menderes Türel, Sarısu’da kadınlara özel plaj hizmeti vereceklerini söyledi. Türel şunları dile getirdi: “Bildiğiniz gibi Ak Parti, engellilere, bayanlara pozitif konusunu Anayasa’da destekledi ve referanduma götürdü. Halkımız da desteklemek suretiyle yürürlülüğe soktu. Bildiğiniz gibi Konyaaltı’na yönelik engelli vatandaşlarımız için bir çalışma söz konusuydu. Şimdi bu çalışmayı Sarısu’da ırmağın diğer tarafında yapmak suretiyle, kadınlar plajı adı altında vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Çünkü biz pozitif ayrımcılık öngören herkese, ayırt etmeden hizmet etmek zorundayız. Aslında bu Antalya’da ilk değil. Antalya’da Hüseyin Çimrin ağabeyimizin yazdığına göre 1930-1940 arasında uygulanan bir hususmuş. Cumhuriyetin ilk yıllarında olan kadınlara pozitif ayrımcılığı, aradan 80 sene geçtikten sonra hatırlayabilmek ve bu konuda adım atabilmek bize düştüyse ben bu konudan büyük memnuniyet duyuyorum. Dolayısıyla burada bu çalışmayı da bayramdan önce yapacağız. İsteyen kadınlar plajında yüzer, isteyen yan tarafta yüzer. Biz herkese hizmet vermek zorundayız. İsteyen istediği gibi, inançlarını, özgürlüklerini bu ülkede yaşayabilmelidir. Bunların baş savunucusu bir siyasi olarak, bunun gereğini yapacağımı da ifade etmek isterim.”

PİYANO FESTİVALİ GÜRER AYKAL’LA DEVAM EDECEK

Son zamanlardaki Piyano Festivali tartışmalara da değinen Türel şöyle konuştu: “Önceki basın toplantısında Piyano Festivali’ne devam edilip edilmeyeceği sorulmuş, devam edeceğimizi söylemiştim. Bu konuda bir tasarrufta bulunmayacağımızı da eklemiştim. Ancak bundan önceki sanat yönetmeni sayın Fazıl Say, ben kendisinin arkadaşlığından şeref duymamı ifade etmeme rağmen, Twitter’dan şık olmayan bir takım beyanlarda bulundu. Ben cevap vermedim, yine vermeyeceğim. Kendisinin bu konuda söyledikleri, kendisini bağlar. O dönemde de şunu söyledim, tavrını görelim izleyelim, devam etmek isterse devam eder, ama bırakacaksa da biz yolumuzu devam ederiz. Piyano Festivali’ni en iyi şekilde yaparız demiştim. Süreç içerisinde anlaşıldı ki, biz aslında sanatın siyasetin çok üstünde olması gerektiğini düşünmemize rağmen, kendi ifadesiyle bir AKP’li belediyeyle bu çalışmayı yürütmeyeceğini söyledi. Fazıl Say’sız da bir festival yapılması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Bununla ilgili adımları atıyoruz, atacağız. Bundan sonra Piyano Festivalimizin sanat yönetmenliğini, çok kıymetli devlet sanatçısı Gürer Aykal yapacak. Kendisiyle bir sözleşme imzalamadık ama prensip itibariyle bu konuda bir takım mutabakatları sağladık. Yine Antalya Piyano Festivali, en güçlü şekilde, hatta eskisinden daha güçlü bir şekilde, Antalya’nın bir markası olarak, bir kültürel etkinliği olarak sürdüreceğimizi ifade etmek isterim. Tabi, sayın Gürer Aykal’ın ilk dönemimde de bana söylediği bir Akdeniz Flarmoni Orkestrası kurulması suretiyle, Antalya’nın Akdeniz’in bir kültür merkezi olması yolunda çok önemli bir gelişmeye tanıklık etmesi açısından bir projesi vardı. Şimdi kendisiyle Akdeniz Flarmoni Orkestrası’nı da Antalya’da oluşturmak suretiyle, Antalya’yı Akdeniz’in en ünlü sanatçılarının müzisyenlik yaptığı, çaldığı bir orkestra ile taçlandırmayı düşünüyoruz.”

Başkan Türel, ANTBİS projesinin tamamlanması için gerekli adımları attıklarını, trafik çözümüne katkı koyabilecek bu sistemi kısa süre içinde hizmete sokacaklarını söyledi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle