Hoşgeldiniz  

Anadolu’nun tüm renkleri bu fuarda

Semih Köken | 08 Ekim 2015 | Antalya Haber A- A+

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, dün ziyaretçilere kapısını açtı.  68 ilden 388 katılımcının yer aldığı fuar, yöresel ürünleri Antalyalılarla buluşturuyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve çok sayıda kurum ve kuruluşun destek verdiği Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) Antalya Expo Center’da bugün kapılarını açtı. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen fuara 68 ilden 101 oda ve borsa, 11 kalkınma ajansı, 52 kurum ve 224 üretici firma olmak üzere toplam 388 katılımcı yer aldı. Fuar açılışına Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, Antalya milletvekili adayları ve Türkiye’nin birçok ilinden oda ve borsa başkanı katıldı.

Çandır’dan birlik mesajı

Fuarın açılış konuşmasını yapan ATB Başkanı Ali Çandır, ülkemizin zor günlerden geçtiğini, büyük üzüntüler yaşandığını dile getirdi. ‘Bu ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hepsi bizim diyen’ Çandır, “Bir milletin yükselişi; bütün geçmişiyle, tarihiyle, atalarıyla ve medeniyetiyle tanışık ve barışık olmasıyla mümkündür. Çünkü bugün beğendiğimiz, kullandığımız, tükettiğimiz, üstünde gezdiğimiz, duvara astığımız halı ve kilimin dokuma teknikleri ve desenleri Frigyalı ve Hititli. Kullandığımız paranın, içtiğimiz şarabın ve ayağımıza giydiğimiz sandalet Likyalı. Sürdüğümüz parfüm Rhodiapolisli. Ağız tadıyla tükettiğimiz zeytinyağı Pamfilyalı. Beğenerek taktığımız kuyum ve ziynet Lidyalı. Sabır ve dua için kullandığımız tespih Urartulu, Lidyalı, Sümerli. Evlerimizdeki, binalarımızdaki taş işlemeciliği Kapadokyalı. Binlerce ürün, alışkanlık, gelenek, kültür ve damak tadı, tarihimizin ve geçmişimizin bize armağanıdır” dedi. YÖREX ile Anadolu’nun bütün renklerini Antalya’da buluşturduklarını ifade eden Çandır, projenin her ne kadar sempatik de görünse ekonomik değeri yüksek olan bir proje olduğunu vurguladı. Yöresel ürünlerin, kırsal kalkınmaya da önemli bir destek sağlama özelliğine sahip olduğunu ifade eden Çandır, “İşte bu nedenlerle yöresel ürünleri, hakkını-hukukunu koruyarak, halkımıza daha yoğun tanıtmanın, tanıştırmanın, pozitif ayırımcılıkla eriştirmenin yollarını aramalıyız” dedi. Türkiye’deki bütün organize perakendeci kuruluşlara seslenen Çandır, dünyada yöresel ürünler pazarının 100 milyar Euro olduğuna da dikkat çekti. Çandır, perakendecilerin raflarının en azından yüzde birini tescilli yöresel ürünlere ayırmasını istedi.

Dört bir taraf yan yana

YÖREX’in her yıl daha da büyüyüp geliştiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, YÖREX’in bir vizyon işi, Türkiye projesi olduğunu kaydetti. Anadolu’nun tüm renklerini bu fuarda bulmanın mümkün olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin dört bir tarafı birlik beraberlik kardeşlik içinde burada yan yana. 6 sene önce 40 il vardı şimdi 68 il oldu” dedi. Şehirlerin tanıtımı ve markalaşması adına YÖREX’e önem verdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, müteşebbis insanları destekleyecek mekanizmaların eksik ve yavaş işlendiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Lalenin anavatanı Türkiye iken dünyada laleyi marka yapan ülke Hollanda oldu ve 1 milyar Euro’luk ihracatı var. En az 100 tane lale elimizde var. Ve 100 milyar Euro’nun üzerinde oturuyoruz. Bunun için de önce markalaşmamız lazım. Bunun için Türk Patent Enstitüsü’ne teşekkür ediyorum, ancak sistemin biraz hızlı çalışması lazım” dedi. Bütün oda ve borsaların kendi yöresel ürünlerine sahip çıktığını söyleyen TOBB Başkanı, kalkınma ajanslarının da kendi bölgelerinde bulunan yöresel ürünlere sahip çıkmasını istedi.

Markalaşmak çok önemli

Coğrafi işaretli ürünlerin öneminin gittikçe arttığına ifade eden Vali Muammer Türker, yöresel ürünlerin turizme hizmet etmesi gerektiğini belirtti. Şehirlerin, ülkelerin gittikçe birbirine benzediğini ifade eden Türker, “Eğer ki bir farklılığınız varsa daha güçlüsünüz. Bunun için de markalaşmak çok önemli. Coğrafi işaretleme çok önemli” dedi. Yöresel ürünlerin istihdamı konusuna değinen Türker, “Faaliyet alanı itibariyle kadınlar, gençler, hatta engelliler, iş bulmakta zorlananlar istihdama katılarak ekonominin bir parçası oluyor. Hem de kendi geçimlerini sağlıyorlar” dedi. Antalya’nın artık dünya liginde yer aldığını ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 6 yıl önce başlatılan bu yolcuğun çok güzel bir yere geldiğini ifade etti.  Antalya’nın artık önemli organizasyonlara ev sahipliğini yaptığını dile getiren Türel, Antalya’nın ‘Beş Çiçekli Altın Şehir’ ödülüne layık görüldüğünü kaydetti.  Antalya’nın Türkiye’nin tüm üretimini 12 milyon turiste tanıtan ve aynı zamanda ihracatını sağlayan bir il olduğunu söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin ise, “Bugün sadece yöresel ürünler değil, Edirne’den Hakkari’ye atalarımızın ortak kültür mirası sergileniyor. YÖREX Türkiye’nin ayrılmaz bir bütün olduğunu gösteriyor. Eğer biz kardeşliğimizi YÖREX’teki gibi inşa etseydik bugün yaşanan terör sorunu da olmazdı” dedi. Halk oyunları gösterisiyle başlayan fuar açılışında katılımcılar daha sonra stantları gezerek yöresel ürünleri inceledi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle