Hoşgeldiniz  

15 Kadının Taşarı Hikayesi Fuara Taşındı

SEMİH KÖKEN | 25 Ekim 2014 | Antalya Haber A- A+

Antalya’da bu yıl 5’inci defa kapılarını açan Yöresel Ürünler Fuarı’nda (Yörex) Türkiye’nin 62 ilinden ve Kıbrıs’tan gelen katılımcılar ürünlerini sergilerken, 325 katılımcının 115 stantla katıldığı fuar ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

15 ARI

Fuar, farklı ürünlerin sergilenmesinin yanı sıra ilginç hayat hikayeleriyle de öne çıktı. Fuarda stant açan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası’nın standında ürünlerini sergileyen 15 kadının hayat hikayesi hemcinslerine örnek olacak cinsten. Amasya’nın yöresel ürünlerini işleyerek reçel ve marmelat haline getiren 15 kadın kendilerine çalışkanlıkları nedeniyle “Arı” takma ismiyle hitap ediyor. Kadınlara liderlik yapan emekli öğretmen Bingül Alış, 15 kadınla ürettikleri ürünlerle ekonomiye katkı sağlayıp ve hemcinslerine örnek olmayı amaçladıklarını söyledi.

“EŞLERİ İZİN VERMEDİ”

İki yıl önce fuara katıldıklarında 15 kadından bazılarının eşlerinin fuara katılmasına karşı çıktığını belirten Alış, şöyle konuştu: “İlk geldiğimizde köylü kadınlarımızın eşleri biraz karşı çıkmıştı. Okuma yazması olmayan kadınlarımız var ve telefon kullanamayanlar var. Eşleri bu nedenle karşı çıkmıştı. Fuar dönüşü çok motive olmuş ve bir şey başarabileceklerini gördüler. Kadınlarımıza bir güven geldi. Bölgemizde her köyün güçlü olduğu ürünler var. Şeker pancarı, buğday, yaban elması, yaban armudu ve alıç var. Kadınlarımız bunları işleyip reçel ve marmelata çeviriyor. Köy ürünleri var. Kadınlarımız bunları üretmeyi ve işlemeyi başardı. Eşleri de köylerde damızlık süt üreticileri birliğine kayıtlı oradan gelir elde ediyorlar. Böylece evlerine destek olabiliyorlar. 15 kişiyle başladık ama arkamızda bu işi başaran 100-150 kişi var.”

ZİYNET EŞYALARINI SATIP TARIM SİGORTASI YAPTI

15 çalışkan kadından biri olan Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Hülya Çalışkan, ilkokul mezunu olduğunu vurgulayarak ilk zamanlarda kendisine güvenemediği için çok çekindiğini söyledi. Eşinin sağlık sigortasından yararlandığını ancak bir süre sonra kendisi de sağlık sigortası yaptırmak istediğini eşine söyleyen Çalışkan, eşinden olumsuz yanıt almasına üzüldü. Çalışkan hemcinslerinden çok azının verebileceği bir kararı vererek ziynet eşyalarını satıp sağlık sigortasını başlattı.

Başarı hikayesini anlatan Çalışkan, sigortalı olmak istediğini belirterek, “Eşime söyledim ancak pek sıcak bakmadı. Biraz ziynetim vardı eltimle birleştirip ziynet eşyalarımızı sattık. Amasya Süt Birliği’ne üye olup inek aldım. Oraya süt satmaya başladık. Oradan kazandığımız parayla ikimizin de tarım sigortasını yapmaya başladık” dedi.

“HANIM SENDEN KORKULUR”

Sonunda başardığını ve 3 yıldır sigortalı olduğunu belirten Çalışkan, özgüvenini kazandığını söyledi. Sigortalı olmasının ardından eşinden “Hanım senden korkulur” yanıtını aldığını belirten Çalışkan, şöyle konuştu:

“Başardım en sonunda. Üç yıldır sigortalıyım her ay ödüyorum. Sigortamı başlatınca eşim bana ‘Hanım senden korkulur’ dedi. Eşimin sigortası vardı zaten ama bende sigortamı yapınca kendime güvenim geldi. Çocuklarım harçlık isteyince babalarına göndermeden kendim verebiliyorum bu durumdan gurur duyuyorum” diye konuştu.

Fuar, 26 Ekim Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle