Hoşgeldiniz  

ALGI OPERASYONU

SEMİH KÖKEN | 19 Mart 2019 | Yazarlar


SEMİH KÖKEN
kemerhaber@hotmail.com

Algı operasyonu ifadesi son dönemlerde sıkça dillendiriliyor. Ne olduğu, operasyonun nasıl yürütüldüğü, nasıl etkiler oluşturduğu konusunda ise henüz derli toplu bir çalışma mevcut değil.

İngilizcesi “pereception management”, yani algı yönetimi olan algı operasyonu, daha çok iş dünyasında kullanılan teknolojinin, metin yazarlığının, gösteren/gösterilen dizgelerinin kullanıldığı, psikolojik yönlendirme sürecini ifade ediyor. Algı operasyonunun bir süreç olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün.

Türk Dil Kurumu, operasyon kelimesine karşılık olarak; dizi eylem, ameliyat tanımını veriyor..

Pek çok yönden algı yönetimi gerçeğin gösterimi, güvenlik operasyonlarını örtbas etmeyi, aldatmayı ve psikolojik operasyonları birleştirir.

Algı operasyonunda kelimelerin yeri ve önemi çok fazla yer kaplıyor şüphesiz. Evet, kelimelerin etkisi parça tesirli bomba gibi olabiliyor çoğu kez. Ama buradaki püf nokta kelimeleri ince eleyip sık dokuyarak, yani büyük bir titizlik içinde kullanmak.
Kitlelerin kendinden menkul düşünceleri olamayacağı varsayımı üzerinden yapılan bu ikna yöntemi, sosyo-psikolojik manipülasyon olarak da adlandırılıyor. Yani zaten çeşitli bağımlıklarla telkine açık hale getirdikleri insan topluluklarını, bir ‘sürü psikolojisi’ üzerinden, düşünülmesi istenen yöne doğru itme/yönlendirme çabası. Sözünü ettiğimiz ‘algı zerk etme’ yollarından bazıları meşru bir propaganda gibi görünse de esasen, yukarıda da sözü edildiği gibi manipülasyondan ibarettir. Asıl amaç kitlelere düşünmesi, konuşması için ödev vermektir.

Propaganda ile algı operasyonu arasındaki temel fark ise bir cümle ile şöyle izah edilebilir: Propaganda kendini anlatma, kendinden menkul olanı kavratma, kendi vaatlerini duyurma iken, algı operasyonunda bunu yapabilmek için hasımlara karşı ahlaki-gayriahlaki argüman üretme, yöntem geliştirme ve aleyhindekini yıpratacak unsurlara başvurma söz konusudur.

 

Şimdi diyeceksiniz neden bunu yazdım…

Hadi Yaşlı bir nüktede dan var ya köşesinde kadın ağzıyla yazıp çiziyor ona buna laf sokmaya kalkıyor işte böyle bir şey algı …

Birinin açık açık küfredemediğini bu aklı sıra yalakalık yapacak ya onun ağzından yazma sanattı da diyebiliriz….YERSENİZ…!

 

Neyse Kemerde algı biçimini Hoca daha da değiştirdi “Aman gelin Bir kare çekinelim GEL HALİL ÇEK” le başlayıp biten bir çalışma ama o anlık arkası derseniz tızzzzzz diye bir ses..

Geçtiğimiz gün tüm yaşlı insanları  farklı bir maksatla toplayan bir zihniyet sonunda o masum amcaları algı operasyonuna dahil edebilmek için kırk takla atmışlar ve altına Büyük harflerle yazmışlar “Çınarlardan  Destek” Allah aşkına propaganda yapacak Bu ihtiyar amcalarımızı buldunuz onları tek tek evlerinde ziyaret etseydiniz ya oraya ayağınıza kadar getirtmişsiniz çok yazık bunun adı algı değil  Dümen suyu olmalı bence ..

Tabi sizce algı bu vatandaş yerse ama durun daha çok günümüz var neler neler çıkacak hakkınızda….Algı nasıl yapılırmış göreceksiniz….!

 

Unutmadan geçmek istemiyorum…Dini siyasete alet etmeyelim geçtiğimiz hafta bir camimizde siyasete yeni soyunan takkeli tefeci Ezan okumuş  bu cemaatin çok ağırına gitmiş Sayın Müftü hazretleri Müezzin yoksa buluruz takkeli  tefecilere ihtiyacı yok Kemerin…

Ayışığı nın tüm karanlıkları aydınlatması dileyiğle…

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle