Hoşgeldiniz  

Vali Karaloğlu ‘Kırmızı Uyarı’yı açıkladı

SEMİH KÖKEN | 11 Aralık 2019 | Yaşam A- A+

Vali Karaloğlu ‘Kırmızı Uyarı’yı açıkladı
Vali Karaloğlu 'Kırmızı Uyarı’yı açıkladı

Bugün saat 18.00’dan sonra gece yarısı yağış miktarının hızlanacağını vurgulayan Vali Karaloğlu sabah 08.00’a kadar şiddetli yağış devam edeceğini belirterek vatandaşların özellikle gece dikkatli olmasını önerdi.

Okulların tatil olup olmayacağıyla ilgili binlerce mesaj aldığına da dikkat çeken Karaloğlu “Riske göre tedbir almak durumundayız. Şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Yarın da çocuklar okulların tatil olmasını beklemesin” dedi.

Dün öğle saatleri itibariyle Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Antalya Merkez, Kemer ve Serik ilçesi ile ilgili kırmızı uyarı yayınladığını ifade eden Vali Karaloğlu “Türkiye’de ilk defa kırmızı renkli uyarı da yayınlanmış oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz bildiğiniz gibi meteorolojik olaylarla ilgili tahmin yürüten ve tahminleri dolayısıyla da kurumları ve toplumu uyaran bir kuruluşumuz.

Şubat 2019 itibari ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarı sistemini dünyanın da uyguladığı renkler üzerinden yayınlıyor ve ilk defa da Türkiye’de kırmızı uyarıyı dün, bugün ve yarın için Antalya’da yayınladı. 24 saat içerisinde Antalya merkez, Kemer ve Serik’i de içine alan bölgede metrekareye 100 ile 250 kg yağış düşeceği belirtildi” şeklinde ifadeler kullandı.

Kırmızı uyarı nedir? 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarı sistemindeki renkleri açıklayan Vali Karaloğlu “Sistemde Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört ayrı renk var.  Yeşilde herhangi bir tedbire gerek yok.

Sarı da tedbir alınması ile ilgili bir uyarıda bulunmuş oluyor. Turuncu meteorolojik verilerin hasar ve kayıp oluşması muhtemeldir. Kırmızıda ise büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir uyası veriliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu uyarıları oluşması muhtemel olan zararları ortadan kaldırmak ve ya azaltabilmek amacıyla hem kamu kurumları, hükümet ve belediyeler için hem de vatandaşlarımız için veriyor.

Bazen doğa olayları karşısında gücünüz yetmez ama zararları azaltabilirsiniz. can kaybını engellersiniz de mala zarar gelebilir. İşte bu önlemleri alabilmemiz amacıyla meteoroloji müdürlüğümüz şubat ayı itibariyle renkli uyarı sistemine geçti ve ilk defa da Antalya’da dün ve bugün yaşanacak olan meteorolojik verilerden yola çıkarak kırmızı uyarı verilmiş oldu” diye konuştu.

Şiddetli yağış gece bekleniyor 

Antalya ve çevresinde an itibariyle beklenen yağışların düşmediğini belirten Vali Karaloğlu, akşam saatlerinde vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.

Karaloğlu “Dün öğle saatleri itibari ile şuana kadar Serik ve Manavgat bölgemizde yaklaşık 30 kg yağış aldık. Aksu, merkez Döşemealtı ve Kemer’de de 5 ile 15 kg arasında bir yağış miktarımız var. Esas beklentimiz Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’müzün de bize uyarısı bugün saat 18.00’dan sonra, özellikle gece yarısı yağış hızlanacak. Esas yağışı gece alacağız ve saat 08.00’a kadar da şiddetli yağış devam edecek” dedi.

Antalya teyakkuzda 

Kamu Kurumları ve Belediyeler iş birliği ile kriz masası oluşturduklarını belirten Karaloğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bugün 18.00 ile sabah 08.00 arası yağış miktarının artacağını bekliyoruz. Hem Büyükşehir Belediyemiz hem kamu kurum ve kuruluşlarımız teyakkuz halinde.

Dün Meteoroloji bize ve diğer kamu kuruluşlarımıza uyarıyı geçtikten sonra Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezimizde (GAMER) Vali Yardımcımızın Başkanlığında, Karayolları, DSİ, Büyükşehir Belediyemiz, uyarı bölgesi içerisinde yer alan 7 ilçe belediyelerimizden temsilcilerin yer aldığı bir kriz merkezi oluşturduk. Olayı yakından takip ediyoruz. Bu gecede takibimiz devam edecek ümit ediyoruz ki sorun yaşamadan bu süreci tamamlayalım.

Vatandaşlarımızın duyarlı olmasına ihtiyacımız var. Özellikle gece saatlerinde su basması riski olan bölgelerde oturan vatandaşlarımızın su basması tehlikesine karşı tedbirli ve dikkatli olmasını, öneriyoruz.

Hem büyükşehir hem ASAT hem itfaiye ekiplerimiz hem de DSİ ve Karayolları ekiplerimiz gece de görevleri başında olacak. Şuanda kriz merkezimizin yönettiği 1452 personel hazır durumda. Arazide olan 213 ekibimiz var. 252 iş makinası ve 124 kamyonla olayı takip ediyoruz.

Ümit ediyoruzki herhangi bir olumsuzluk yaşanmasın ama bir olumsuzluk yaşanması durumunda da biz kamu kurumları olarak belediyelerimizle beraber olaya müdahale etmek için vatandaşımıza yardımcı olmak üzere hazırız” şeklinde konuştu.

Okullar tatil olacak mı? 

Konuşmasını kırmızı uyarının ilk defa verilmiş olması dolayısıyla hem ulusal medyanın, hem de vatandaşlarınçok fazla ilgisini çektiğini belirterek sürdüren Karaloğlu “Uyarıların ne anlama geldiğini anlamak için iyi bir farkındalık oluştu.

Ama dün gece sabaha kadar sosyal medya hesaplarımız susmadı. 10 bine yakın mesaj gelmiş dün gece. Sorulan şey şu: ‘Bugün okullar tatil olacak mı?’ Biz tabi ki meteoroloji ile bölge müdürlüğümüzle anbean, saatlik olarak verileri alıyoruz.

Biz zaten bugün gün içerisinde yağışların çok fazla olmayacağını, zaten dün yayınlamış olduğumuz uyarıda da var. Yani okulları tatil edecek bir risk görmediğimiz için öyle bir tedbir de almadık.

Ama ne yazık ki çok sayıda mesaj aldık, çocuklardan gelen mesajlara biz de gülüyoruz. Çok yaratıcıçocuklarımız var, esprili mesajlar atıyorlar. Şimdi gelirken yolda gördüm. Birisi Konyaaltı sahilinden, denizden hortum çıktı diye mesaj atmış bana, bir de video var.

Denizin kenarında plastik bir hortumu bulmuş, Konyaaltı sahilinde hortum çıktı diye çekmiş bana atmış. Ama bazen veliler de ‘çocuklarımız ıslanacak, nasıl okula gitsin?’ diye mesajlar atıyor.

Ben Rizeliyim, her yağmur yağışında okulları tatil etsek Rize’de 300 gün yağmur yağıyor. Tabi her yağmur yağdığında okulları, daireleri tatil etme şansımız yok. Bir risk oluşunca onu değerlendireceğiz. Riske göre tedbir almak durumundayız.

Şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Yarın da sekizden sonra yağışların hafifleyeceğini söylüyorlar. Yarın da çocuklar tatil beklemesin onun için söylüyorum bunları” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle