Hoşgeldiniz  

ÖSYM’den son dakika YGS kararı!

SEMİH KÖKEN | 11 Mart 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

ÖSYM 2015 YGS ile ilgili son dakika bir karar verdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2015 YGS sorularının yüzde 20’sini açıklayacak.

ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin “soruların tamamını açıklayın” kararına rağmen 15 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS’de soruların yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. ÖSYM, soruları internet sitesi üzerinden yayınlayacak.

YGS GİRİŞ YERLERİ ÖSYM AİS’TE

Danıştay’ın kararından kısa bir süre önce ise ÖSYM YGS sınav giriş yerlerini açıkladı. ÖSYM’nin açıklamasıyla 15 Mart’taki YGS için resmen geri sayım başladı.

Peki YGS’ye 10 gün kala ÖSYM sınav sorularının açıklanması konusunda ne karar verecek? Bu sorunun yanıtını Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinden analiz etti.

“ÖSYM soruların yüzde 20’sini değil de tümünü açıklayacak mı?” diye soran Kaplan, şunları yazdı:

“…

ÖSYM, Temmuz 2013’te yaptığı sınavların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına çıkarılmasının ardından soruları açıklamama gerekçesi olarak kanunları gösteriyor. 6114 sayılı ÖSYM Kanunu’na göre soru ve yanıtları açıklama ya da açıklamama kararını yönetim kurulunun verebileceğini söylüyor.
Ayrıca ürettiği soruların da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kendisine ait olduğunu, tel itli ya da bedelsiz basıp basmamaya da yine ÖSYM Yönetim Kurulu’nun karar vereceğini savunuyor.
İşte bu gerekçelerle de geçen yıldan itibaren basın yayın kurumlarına parayla verdiği soruların ve yanıtlarının yalnızca yüzde 20’sini yayımlamaya başladı. Gerekçesi de “Soru havuzu oluşturuyorum” oldu.

Geçtiğimiz aralık ayında Anayasa Mahkemesi’nin sınavların Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışında tutulmasına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından ÖSYM bir başka karar daha aldı.
İsteyen adayların sınavdan sonra 3 gün içinde dilekçe yazıp hesabına para yatırdığı takdirde kendi soru kitapçığını görebileceğini açıkladı.

ÖSYM bir anlamda işi ticarete döktü ve her soru ve kitapçık için de rayiç bedel belirledi:

– Eğer soru kitapçığınızı görmek ve cevap kâğıdınızı incelemek istiyorsanız 50 TL’yi önce ÖSYM’nin hesabına yatıracaksınız, sonra kitapçığınıza bakabileceksiniz. 2 milyon adayın sınava girdiği düşünüldüğünde ÖSYM’nin bundan kazancı 100 milyon TL olacak.
– Sorulara itirazınız varsa her soru için ayrı dilekçe yazacak ve yine ÖSYM’nin hesabına her soru için 20 TL yatıracaksınız. 2 milyon adayın her biri bir soruya itiraz etse toplam 40 milyon TL ÖSYM’nin kasasına girecek.

Ayrıca YGS’ye girmenin 50 TL, 5 oturumlu LYS’lerin her bir oturumunun 30’ar TL, sınav sonuç belgesi ile fotoğraf güncellemenin 10’ar TL, şifre edinme ile yerleştirme incelemelerinin de 5’er TL olduğu düşünüldüğünde sınavların ÖSYM’yi nasıl zenginleştirdiği de görülür.
Tüm soru ve kitapçıkları “bedel karşılığı” gösteren, her işleme para talep eden ÖSYM, yargının kararlarına rağmen bu kazancı kolay bırakmayacaktır.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle