Hoşgeldiniz  

Nakil yapılacak böbrekle aynı uçakta geldi

SEMİH KÖKEN | 26 Haziran 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

aziantep’te muhasebecilik yapan Ahmet Adak, beyin ölümü gerçekleşen amcasının oğlu Murat Adak’ın bağışlanan böbreğiyle aynı uçakta nakil olacağı Antalya’ya geldi.
Gaziantep’te trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Murat Adak’ın yakınlarıyla görüşen görevliler, aileden organların bağışlanmasını istedi. Adak’ın yakınları, böbreklerden birinin 7 yıldır organ bekleyen akrabaları 31 yaşındaki Ahmet Adak’a nakledilmesi şartıyla organları bağışlayabileceklerini söyledi.
ŞARTLI ORGAN BAĞIŞI
Sağlık Bakanlığı’nın 1 Şubat 2012’de uygulamaya koyduğu ‘Şartlı Organ Bağışı’ kapsamına giren durum bakanlığa bildirildi. Murat Adak ile Ahmet Adak’ın amca çocukları olduğu belirlenince, organ nakline onay çıktı.
Yapılan testler sonunda doku uyumu olduğu görülünce naklin yapılacağı Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’ne gitmek için hazırlıklar yapıldı. Ahmet Adak, kendisine nakledilecek kuzeninin böbreğiyle birlikte 22 Haziran’da uçakla Antalya’ya geldi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu ve ekibi, 2.5 saatlik operasyonla böbreği Ahmet Adak’a başarıyla nakletti.
Böbrek yetmezliğiyle 7 yıl önce tanıştığını anlatan Ahmet Adak, 2009’da annesi Tülin Doğuç’un böbreğiyle yaşama tutunduğunu, ancak 2013 yılında böbreğin vücudu tarafından reddedilmesi üzerine yeniden diyalize başladığını söyledi. Geçen yıl Sağlık Bakanlığı Böbrek Bekleme Sırası’na yazıldığını kaydeden Adak, “Amca oğlumun böbreğiyle ikinci kez hayata tutundum” dedi.

 

ÜZÜNTÜ VE SEVİNCİ BİRLİKTE YAŞADI
Üzüntü ve sevinci bir arada yaşadığını belirten Ahmet Adak, “Çok sevdiğim amcamın oğlunun ölümüne çok üzüldüm. Annemden 6 yıl önce nakledilen böbrek de iflas edince yeniden diyalize mahkum oldum. Çok acı çekiyordum. Ailemde başka verici kalmadığı için kadavra sırasına yazılmıştım. Geçen hafta amcamın oğlunun beyin ölümü gerçekleşince akrabalarımız, bir böbreğinin bana nakledilmesi şartıyla tüm organlarını bağışladı. Birkaç güne kadar da taburcu olacağım” diye konuştu.

 

ŞARTLI ORGAN BAĞIŞI UYGULAMASI
Şartlı organ bağışı uygulamasıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, “Beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesi, ihtiyacı olan 4’üncü dereceye kadar akrabasına bir organı bağışlayabiliyor. Bunun şartı kesinlikle 4’üncü derece akraba olduğunu kanıtlaması” dedi.

 

4 KİŞİYE HAYAT VERDİ
Murat Adak’ın kalbi 9 Eylül Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde 19 yaşındaki bir hastaya, karaciğeri Adana Başkent Hastanesi’nde bir kadın hastaya, bir böbreği ise Gaziantep’teki Özel Sani Konuk Hastanesi’nde 48 yaşındaki bir hastaya nakledildi.
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle