Hoşgeldiniz  

Kenan Evren Son Yolculuğuna Uğurlandı.

SEMİH KÖKEN | 12 Mayıs 2015 | Yaşam A- A+

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bugün son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazında imamın ‘Hakkınızı helal ediyor musunuz’ sorusuna 2 kadın, ‘Haram olsun’ diyerek cenazeyi protesto etti.’

Tedavi gördüğü GATA‘da hayatını kaybeden12 Eylül askeri darbesinin mimarı 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren için GATA veGenelkurmay Başkanlığı‘nda tören düzenlendi. Evren’in cenazesi Genelkurmay Başkanlığı‘nda düzenlenen törenin ardından cenaze namazı için Ahmet Hamdi Akseki Camii’ne getirildi.

“HARAM OLSUN”

Cenaze namazında imamın ‘Hakkınızı helal ediyor musunuz’ sorusunu sorduğu sırada iki kadın, ‘Haram olsun’ diye bağırınca kısa süreli arbede yaşandı. Kadınlar görevliler tarafından cami dışına çıkarıldı. Kadınların kimliği henüz öğrenilemedi.

İLK TÖREN GATA‘DA

Cumartesi gecesi hayatını kaybeden Evren için ilk tören tedavi gördüğü GATA‘da düzenlendi. Törenin ardından Evren’in cenazesi, konvoy eşliğinde törenin yapılacağıGenelkurmay Başkanlığı‘na getirildi. Evren’in cenazesine, 1 manga asker ile polis araçları da eşlik etti.

ASKERLER TAŞIDI

Genelkurmay Başkanlığı‘nda askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı. Kenan Evren‘in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından katafalka alındı.

Katafalkın yanında Evren’in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

İHTİRAM NÖBETİ

Kuvvet komutanlıklarıyla jandarma ve sahil güvenliği temsilen 4 generalle-amiralle bir albay naaşın yanında 15 dakika ihtiram nöbeti tuttu. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel‘e vekaleten Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar; Deniz Kuvvetleri Komutarı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile 7. Cumhurbaşkanı Evren’in ailesi ve yakınlarının da katıldığı tören sonunda, Evren’in naaşı, askerlerin omuzunda cenaze aracına konuldu.

ASKER SELAM DURARAK UĞURLADI

Cenaze aracının karargahtan ayrılması sırasında, askerler selam durarak uğurladı.

TÖRENE BASIN ALINMADI

Genelkurmay Karargahı’ndaki törene, basın mensupları alınmadı.

AİLESİ VE YAKINLARI KATILDI, SİYASİLER YER ALMADI

Karargah’taki tören sonrası Kenan Evren‘in naaşı, cenaze namazının kılınacağı AhmetAkseki Camii’ne getirildi.

Cenazeye Mehmet Ağar, Çevik Bir, Işık Koşaner, Fenerbahçe eski başkan Ali Şen ve eski yönetici Nihat Özdemir ve az sayıda vatandaş katıldı. Törede siyasiler ise yer almadı. Evren’in ailesi tek tek taziyeleri kabul etti.

“HARAM OLSUN” SESLERİ

Kenan Evren‘in Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı sonrasında imamın cenazeye katılanlardan helallik istediği sırada cemaatten güçlü helal olsun, sesleri gelirken arka taraftan 2 kadın ise ‘Haram olsun’ diye bağırdı. Korumalar, protestoda bulunan 2 kişiye müdahale etti. Cenaze töreninde kısa süreli bir arbede yaşandı.

DEVLET MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLECEK

Öğle namazını müteakip cenaze namazının ardından Evren’in naaşı, önce aile üyeleri ve protokolün önünden geçirilecek. Ardından top arabasına konulacak. Törene, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bandosu ile tabur seviyesinde bir tören birliği katılacak. Bu törenin ardından Evren’in naaşı Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Devlet Mezarlığı, Cumhurbaşkanlığı’nın Beştepe Yerleşkesi’nin karşısında bulunuyor.

4 PARTİ, HÜKÜMET VE ERDOĞAN TÖRENLERE KATILMADI

Meclis’te temsil edilen 4 siyasi parti ile hükümet, cenazeye hiçbir temsilci göndermedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan da törenlere katılmadı.

ÜLKÜCÜLER, CENAZE TÖRENİNİ PROTESTO ETTİ

Ankara Kızılay‘da bir araya gelen ‘12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu’ üyeleri, 7’nciCumhurbaşkanı Kenan Evren‘e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti. Protesto sırasında Kenan Evren için ‘Hakkınızı helal ediyor musunuz?’ sorusuna grup üyeleri, sırtlarını dönerek karşılık verdi.

12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu üyeleri, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi‘nde (GATA) hayatını kaybeden 12 Eylül darbesinin mimarı, 7’nciCumhurbaşkanı Kenan Evren‘e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti.

“DARBECİNİN EL ÜSTÜNDE TAŞINMASINI REDDEDİYORUZ”

Komisyon Başkanı ve Saadet Partisi (SP) Ankara 1’inci Bölge milletvekili adayı Remzi Çayır, o dönemin cezasını, işkencesini, idamını, sürgününü yaşamış insanlar olarak bir dönemin karanlık lideri, darbecisi Kenan Evren‘in devlet töreniyle defnedilmesini, demokrasiye ve insan haklarına vurulmuş bir darbe olarak gördüklerini aktardı. Çayır, şu ifadeleri kullandı: “1 milyon insanın gözaltına alındığı, 2 milyona yakın insanın fişlendiği, 300 kişinin mahpushanelerde işkence sonucu öldürüldüğü, 1 sağdan 1 soldan 50 kişinin idam edildiği, 43 kişinin, o işkencelerden ötürü intihar ettiği bir dönemden bahsediyoruz. Binlerce kişinin işinden edildiği, 100 binlerce insanın sürgüne mahkûm edildiği kapkaranlık bir dönemin mimarı Kenan Evren‘i hala Devlet Başkanı sıfatıyla muamele görmesi kabul edilemez.”

Ankara 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin Evren’e verdiği ağırlaştırılmış müebbet cezasını hatırlatan Çayır, “Bunca insanın ahını nasıl yok edeceksiniz?” diye sordu. Millet iradesini,Parlamento‘yu silah zoruyla kapatmış, ‘kendi kararlarını yasa diye topluma dayatmış bir darbecinin’ el üstünde taşınmasını reddettiklerini kaydetti.

“CENAZE İBRET-İ ALEM İÇİN ORTADA BIRAKILMALIYDI”

Evren’in, 17 yaşındaki Erdal Eren‘in yaşını büyültüp idam ettiğini hatırlatan Çayır, böyle bir demokrasi anlayışı, böyle bir millet anlayışının olmayacağını söyledi. Haklarını helal etmediklerini vurgulayan Çayır, “Bu diktatörlerin, bu darbecilerin, kendisini milletin efendisi, milletin sahibi gören anlayışın, bir daha bu ülkede yeşermemesi için, darbeci zihniyetin bu ülkede bir daha yer bulmaması için, bugün aslında ibret-i alem olsun diye ortalıkta bırakılması gereken cenaze, ne yazık ki Türk ordusunun elleri üzerinde mezara taşınmak üzeredir. Biz bunu kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

HAKLARINI HELAL ETMEDİLER

Çayır daha sonra o dönemi yaşayan arkadaşlarına, ‘Er kişi niyetine, siz diktatöre, darbeciye hakkınızı helal ediyor musunuz?’ diye sordu. Bunun üzerine 12 Eylül mağduru ülkücüler, sırtlarını dönüp, haklarını helal etmediklerini söyledi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle