Hoşgeldiniz  

Kaleiçi çiçek açacak‏

SEMİH KÖKEN | 01 Nisan 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Büyükşehir Belediyesi Kaleiçi’ni güzelleştirecek

 

Kaleiçi çiçek açacak

 

Kaleiçi Hıdırlık Sokak Kentsel Tasarım Projesi ile Kaleiçi’nde sokaklar çiçek bahçesine dönüşecek. Proje kapsamında tarihi Kaleiçi evlerinin balkonları sardunya ve begonvillerle süslenecek, sokaklara Antalya’nın kaybolan çiçek türleri dikilecek. Eski Yanık Hastanesi’nin bulunduğu alanda yeni bir park ve meydan oluşturulurken, Antalya’ya yeni bir seyir terası kazandırılacak.

 

Antalya’nın en önemli tarihi miraslarından Kaleiçi çiçek açacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Kaleiçi-Hıdırlık Sokak Kentsel Tasarım Projesi ile eski Kaleiçi yeniden yaşatılacak. Büyükşehir Belediyesi, Antalya Valiliği ve EXPO 2016 ile ortak yürütülen projeyle Hıdırlık Sokak’tan başlayarak, Mermerli Sokak ve eski Yanık Hastanesi’nin bulunduğu alanda Antalya’nın kaybolan çiçekleri Kaleiçi evlerinde yeniden açacak. Hıdırlık Sokak’ta yer alan sınır duvarı üzerine “alaturka kiremit harpuşta” uygulaması yapılacak.

BALKONLAR ÇİÇEKLERLE SÜSLENECEK

Hıdırlık Sokağı’nda uygun alanlara turunç dikilecek. Begonvil ve mor salkım sarıcıları ile sokağa bakan cepheler süslenecek. Evlerin duvarlarına ferforjeli ahşaptan saksılar asılarak, içlerine Antalya’nın kaybolan çiçek türleri dikilecek. Pencere önlerinde binalardan bağımsız ahşap çiçeklikler konulacak. Bazı evlerin duvarlarında ise bahçe uygulaması yapılarak, tarihi surların bitkilerle buluşturulması sağlanacak. Projenin uygulanacağı Hıdırlık ve Mermerli sokaklarında ilkbahar ve sonbahar aylarında şenlikler yapılarak, söyleşiler ve sergiler düzenlenecek.

ESKİ YANIK HASTANESİ ALANI PARK OLACAK

Eski Yanık Hastane’nin bulunduğu alanda yeni bir park ve meydan düzenlemesi yapılacak. 1200 metrekarelik alanda, yaşlı zeytin ağaçları anıt ağaç olarak kullanılacak. Zemin kaplamalarında doğal taşlar kullanılacak. Antalya’nın en önemli simgelerinden biri olan falezler de proje dahilinde. Park alanında çıkılacak yürünebilir camla kaplı konsol üzerinde seyir terası oluşturulacak. Meydana Antalya’nın dağ keçilerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla 3 adet dağ keçisi heykeli konulacak.

EŞSİZ BİR ANTALYA MANZARASI

Park alanı içerisinde yapılacak efekt havuzunda su sesi verilerek, kentin eski şelaleleri ile şırıl şırıl akan su arıkları hatırlatılacak. Meydana yerleştirilecek pergolalara Antalya’nın çiçeklerinden sarılıcı bitkiler dikilerek, gölgede oturma alanları yapılacak. Parkın girişine sembolik bir kuyu yerleştirilecek. Bu kuyunun önüne yapılacak açıklama ile geçmişte vatandaşların su gereksinimlerinin nasıl sağlandığı sembolize edilecek. Antalya’nın eşsiz manzarasını arkaya alarak hatıra fotoğrafı çektirmek için begonvil süslemeli 3 adet çerçeve yerleştirilecek.

KALEİÇİ CANLANIYOR

KDV hariç 4 milyon 530 TL’lik bir bütçe ile ihalesi yapılan projenin Haziran ayında bitmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi Hıdırlık Sokak Kentsel Tasarım Projesi ile Kanada’da yapılacak ‘Communities in Bloom’ proje yarışmasına ‘Çiçek Açan Antalya’ sloganıyla katılacak. Temmuz ayında bir heyet Antalya’ya gelerek, proje alanında incelemelerde bulunacak.

KALEİÇİ’NDE YENİ ÇEKİM MERKEZİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kaleçi’nin Antalya’nın pırlanta değeri olduğunu belirterek, “Antalyalıların eski Kaleiçi ile çok güzel anıları vardır. Çocukluğumuz Kaleiçi’nde geçti. Bir önceki dönemde yaptığımız altyapı ve güzelleştirme çalışmalarıyla Kaleiçi yeniden canlandı. Bu proje ile Kaleiçi çiçek kokusuna, tarihi dokusuna kavuşacak. Kaleiçi’nde yeni bir çekim merkezi oluşturacağız. Eski Yanık Hastanesi’nin bulunduğu alanda Kaleiçi’ne yeni bir meydan kazandıracağız. Seyir terası ile halkımız 1 (5) 1 (6)Antalya’nın tarihi dokusunu izleyecek” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle