Hoşgeldiniz  

Dokuma Antalya’nın yaşam merkezi oluyor

Semih Köken | 25 Temmuz 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Kepez Belediyesi’nin, temizlik, tadilat ve peyzaj çalışmaları neticesinde Dokuma Fabrika binası ve arazisi, hizmette olduğu günlerdeki canlılığına ve güzelliğine yeniden kavuşmaya başladı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün, 488 dönümden oluşan Dokuma arazisini, ‘kentin ortak aklıyla’ Antalya kazandırma hayali hızla gerçeğe dönüşüyor.

Kepez Belediyesi, Dokuma Fabrikası kompleksini ve mevcut imar planındaki 238 dönümlük park alanını, kendi imkanlarıyla müze, bilim, kültür, sanat merkezi ve kent parkı olarak Antalya’ya kazandırıyor. Bu kapsamda başlatılan restorasyon, temizlik ve peyzaj çalışmaları aralıksız sürüyor.

Antalya’nın istedikleri yapılıyor

Fabrika alanında çalışmalar, Antalya dinamiklerinden oluşan Dokuma Projesi Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporun, Kepez Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantısına sunulmasından sonra başlamıştı. Dokuma Projesi Çalışma Grubu, 238 dönümlük park alanının, mevcut yapıların ve bitki dokusunun korunarak Dokuma alanının kent parkı, kültür, sanat, bilim ve eğitim merkezi ile bellek parkı olarak değerlendirilmesini önermişti.

Aslına uygun şekilde onarılıyor

Kepez Belediyesi’nin, yüzde 99,9 hissedarı olduğu Dokuma AŞ de fabrika kompleksindeki binalarda ve yeşil alandaki restorasyon ve temizlik çalışmalarını rapor doğrultusunda yapıyor. Dokuma AŞ bünyesinde kurulan ve eski fabrika çalışanlarının da denetçi olarak yer aldığı özel bir ekip, binalardaki ve yollardaki onarım çalışmalarını aslına uygun bir şekilde titizlikle gerçekleştiriyor. Yeşil alandaki bitki temizliğinde ise mevcut ağaçlara ve yeşil dokuya zarar verilmemesine büyük özen gösteriliyor.

Nizamiye bahçesi eski günlerdeki gibi

Hummalı çalışma neticesinde, 2003’te üretimin durduğu Dokuma Fabrikası’nda ilk değişim nizamiye girişindeki bahçede yaşandı. Girişteki beton yollar aslına uygun şekilde onarıldı. Atatürk büstünün de bulunduğu havuzlu bahçenin peyzajı yenilendi. İdari binanın önündeki topraklı alan ise yeniden çimlendirildi. Nizamiye binasının duvarları, kapı ve pencereleri yeniden boyandı. Nizamiye binasının bir bölümü, Kepez Belediye veznesi olarak halkın hizmetine sunuldu. Nizamiye Girişindeki, Dokuma İplik Fabrikası tabelası da restorasyonun yapılması için söküldü. Restorasyon yapıldıktan sonra tabela yeniden eski yerine takılacak. Onarım ve peyzaj çalışmalarından sonra Dokuma Fabrikası’nın vitrini olan nizamiye bahçesi, tesisin hizmete girdiği 1961’deki güzelliğine yeniden kavuştu.
Dokuma Fabrikası arşivlerinin yer alacağı Dokuma İdare Müzesi olacak idari binada ve oyuncak müzesinin kurulacağı kreş binasındaki restoran çalışmaları ise sürüyor.

Dokuma Kent Parkı gün sayıyor

Başkan Hakan Tütüncü, geçtiğimiz günlerde Dokuma arazisindeki ilk önce 58 bin m2’lik koruluğu, kent parkı ve eski konukevini de kır kahvesi haline getirerek Antalyalıların hizmetine sunacaklarının müjdesi vermişti. Bu kapsamda Atatürk Ağaçlandırma Alanı adı verilen yapay ormanın bitki temizliği, sulama, elektrik alt yapısıyla ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Daha sonra ise koruluk çimlendirilecek.
Kent Parkı’nda koşu yolu (1200 metre), yürüyüş yolu (1000 metre) 2 çocuk parkı (toplam 750 m2), 100 araçlık otopark, 12 kabinli tuvalet, 1 adet açık hava spor aletlerinin olacağı fitness park (350 m2), kır kahvesi ve büfe yer alacak.

Antalya’ya 58 bin m2’lik kent parkı

Başkan Tütüncü, kır kahvesinde 1970’li yıllardaki Türk Pop Müziği’nin sevilen eserlerini çalınacağını açıklamıştı.
Dokuma Fabrikası’nın, Antalya’nın yeni yaşam merkezi olacağının altını çizen Tütüncü, “Şehrin içerisinde, Dokuma arazisinde el emeği ile dikilmiş bu yapay orman, bölgeye önemli bir değer katıyor. Özellikle Kepez’in en kalabalık mahalleleri olan Ulus, Özgürlük, Yeşiltepe ve Fabrikalar’da yeterince yeşil alan yok. 58 bin m2’lik koruluğu, günü birlik kullanıma açmak istiyoruz. Spor ve çocuk oyun alanlarıyla, kır kahvesiyle günün 24 saati hizmet veren, aydınlatması ve güvenliği olan bir park olarak 58 dönümlük alanı Antalya’ya kazandıracağız.” açıklamasını yaptı.
Başkan Tütüncü, Kent Parkı’nın bu yıl içerisinde hizmete gireceğini sözlerine ekledi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle