Hoşgeldiniz  

Dış kulak yapısının çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihaplanması: Dış Kulak İltihabı

Semih Köken | 05 Aralık 2020 | Yaşam A- A+

Kulak anatomik olarak iç kulak, orta kulak ve dış kulak yapılarından meydana gelen bir işitme organıdır. Kulağın dış kulak olarak adlandırılan yapısı kulak kepçesinden ve kulak yolundan meydana gelmektedir. Kulak yolu kıl köklerini içinde barındıran ve kulak kirinin üretilmesinden sorumlu olan bir yapıdır. Kulak kepçesi ise kıkırdak dokudan meydana gelen ve deri ile örtülü bir yapıdır. Dış kulak yapısı gereği kulağı dışarıdan gelecek enfeksiyöz ajanlara göre koruyacak şekilde dizayn olmuştur. Ayrıca kulak yolunda asidik salgıların üretilmesi de bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların dışarıdan gelerek enfeksiyona neden olmasına engel olur. Fakat bazı durumlarda bu yapı bozulur ya da yetersiz kalır ve dış kulak iltihabı gibi sağlık sorunları meydana gelir.

 

 

Dış kulak yapısı her ne kadar enfeksiyona karşı korunaklı bir yapı olsa da çeşitli nedenlere bağlı olarak bu yapı görevini yerine getiremez ve iltihabi hastalıklar baş gösterir. Tıbbi literatürde otitis eksterna olarak da adlandırılan dış kulak iltihapları yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkileyen ve kişilerin sık sık kliniğe başvurmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Bu hastalık her ne kadar enfeksiyon ajanlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir iltihabi hastalık olsa da bulaşıcılığı olmayan bir hastalıktır. Tüm yaş gruplarında görülebilen bu sağlık sorunu özellikle yaşlılıkta ve erken çocukluk dönemlerinde en üst seviyede görülmektedir. Bu hastalık için sıcaklık ve nem değerlerinin çok fazla olduğu ülkeler risk oluşturmaktadır.

 

Dış Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir ?

 

Dış kulak iltihabında meydana gelen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Kulaktan boyuna kadar yayılım gösterebilen ve çoğu zaman diş ağrısı ile karıştırılan zonklayıcı ağrı dış kulak iltihabında meydana gelebilir. Bu ağrılar yemek yerken ve temas halinde daha şiddetli bir hale gelmektedir.
  2. Kulaktan sarı renkli, oldukça kötü kokulu ve iltihap içerikli sıvılar akabilir. Bu kulakta tıkanıklığa yol açarak duymayı oldukça olumsuz bir şekilde etkiler.
  3. Dış kulak iltihabı bir tür enfeksiyon hastalığı olduğu için ateş yükselmesi meydana gelebilir.
  4. Kaşıntı
  5. Kulağa yakın konumdaki lenf bezlerinde ödem
  6. Kulak derisinde değişimler gibi belirtiler oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir.

 

Dış Kulak İltihabının Nedenleri Nelerdir ?

 

Dış kulak yolundaki salgı bezlerinin ürettiği asidik salgının (kulak kiri) çeşitli mikroorganizma ajanlarına karşı koruma sağladığını yazımızın başında belirtmiştik. Eğer bu salgı bezlerinin çalışmasında herhangi bir bozulma meydana gelirse dış kulak iltihabı meydana gelebilir. Buna da aşağıdaki faktörler neden olabilmektedir.

 

  1. Uzun süreler boyunca denizde ve havuzda bulunmak
  2. Çok aşırı banyo yapmak ve kulak içine su kaçırmak
  3. Çeşitli kulak temizleme aletleri ile kulak içindeki salgı bezlerine hasar vermek
  4. İşitme cihazları kullanmak
  5. Çeşitli metabolik, endokrin ve immün sistem hastalıklarına sahip olmak dış kulak iltihapları için risk oluşturmaktadır.

Dış kulak iltihabının teşhisinin konulmasında hastaların dile getirdiği şikayetler çok büyük önem arz etmektedir. Hastalarda meydana getiren kulak ağrıları, akıntılar ve akıntıların rengi dış kulak iltihabının teşhisinin konulmasında çoğu zaman yeterli olmaktadır. Gerektiği durumlarda kulak akıntısının patoloji laboratuvarında incelenmesi ile de kesin tanı konulabilmektedir. Bu sayede de dış kulak iltihabı teşhisi nasıl koyulur şeklindeki sorulara da cevap verilmiş olur.

 

Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nasıldır ?

 

Dış kulak iltihabı vakalarında hastaların genel sağlık durumlarına göre kimi hastalarda şiddetli belirtiler ortaya çıkarken kimi hastalarda ise neredeyse yok denecek kadar hafif belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Eğer hastalarda belirtilerin şiddeti çok hafif ise hiçbir tedaviye gerek duyulmadan çeşitli koruma yöntemleri ile iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak şiddetli belirtilerin görüldüğü hastalarda mevcut ağrı ve iltihaba yönelik tedaviler planlanır.

 

Hastalığın ilk tedavisi daha hekim hastaların kulağını incelerken başlar. Hekim kulak içerisini görüntülerken kulaktaki iltihabi sıvıyı temizler ve kulak rahatlar. Apse oluşumu varsa da hekimler tarafından bu apseler boşaltılabilir. Sonrasında hastaların kullanması için antienflamatuar kulak damlaları ve analjezikler verilir. Eğer kulağın çevresindeki dokulara ağrı yayılmışsa ve ödem oluşumu gözlemleniyorsa ilaçlar ağızdan da verilebilir. Bu tedaviler yaklaşık 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Doğru şekilde uygulandığında kesin sonuç alınabilmektedir.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle