Hoşgeldiniz  

“Basın özgürlüğü tehlike altında”

SEMİH KÖKEN | 21 Mayıs 2014 | Yaşam A- A+

İnternet gazeteciliğini düzenleyen tasarının son şeklini değerlendiren Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, “TİB’in gazetecilerin haber kaynaklarına dair bilgi isteme yetkisi tasarıda kalması Anayasaya aykırıdır” dedi

TBMM Adalet Alt Komisyonu, internet gazeteciliğini düzenleyen tasarıya son şeklini vermiş ve buna göre Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verilen mevzuata aykırılık halinde basın kartını iptal etme yetkisi, Basın Yayın ve EnformasyonGenel Müdürlüğü’ne geçmişti. Ancak büyük tartışmalara neden olan, TİB’in isteği durumunda gazetecilerin haber kaynaklarına kadar bilgi isteyebilme yetkisini sağlayan madde tasarıda kalmıştı.
YASANIN AYRINTILARINI ANLATTI
İnternet gazeteciliğini düzenleyen tasarının son şeklini değerlendiren Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, “Basın Kartının iptal edilmesinin TİB’te olması doğru bir uygulama değildi. Bu şekilde değiştirildiği için bu olumlu bir düzenlemedir” diye konuştu. Bacanlı, TİB’in gazetecilerin haber kaynaklarına dair bilgi isteme yetkisi tasarıda kalmasına ise; Bu anayasaya da basın özgürlüğüne de aykırı bir durumdur dedi.
“OLUMLU BİR DÜZENLEME”
Basın Kartının iptal edilmesinin TİB’te olması doğru bir uygulama olmadığını belirten Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, “Sonuçta basın kartı Başbakanlığa bağlı Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden alıyorsunuz. Ama bunun iptal yetkisi ulaştırma bakanlığına bağlı olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaydı. Verme yetkisi hangi makamdaysa alma yetkisi de aynı makamda olması lazım. Bu şekilde değiştirildiği için bu olumlu bir düzenlemedir” diye konuştu.
“ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI”
TİB’in haber kaynaklarına ulaşma yetkisinde herhangi bir değişiklik yapılmamasını eleştiren Başkan Bacanlı, “Bir haberi yaptığınız zaman bununla ilgili devletin herhangi bir makamı bu MİT de olabilir, bir yargı organı dahi olabilir, gazetecinin haber kaynağına korusunda TİB’ karşı mecbur bırakılması veya buna yönelik bir düzenleme yapılmış olması zaten temelden basın özgürlüğüne aykırı bir durumdu” dedi.
“VATANDAŞ HABERSİZ KALACAK”
Basının özgür olması neticesinde özgür haber yapabileceğini, vatandaşında doğru ve özgürce bilgilenebileceğini kaydeden Başkan Alper Tunga Bacanlı, “Bir kurumda, yolsuzlukla ilgili olsun, rüşvetle ilgili olsun vatandaş bundan haberdar oluyor. Daha sonra bunu gazetecilere anlatıyor. Gazeteciler bu olayı bu şekilde kamuoyuna ulaştırabiliyor. Şimdi haber kaynağınızı gün resmi kurumlar önünde veya yargı önünde ortaya koymak durumunda kalırsanız artık hiç kimse basın mensubuna bilgi vermek istemez” diye konuştu.
“KAYNAK GÜVENCE ALTINA ALINMALI”
Haber kaynağının mutlaka güvence altına alınması gerektiğini belirten Bacanlı, “Ancak şöyle bir durum olabilir. Diyelim ki bir haberinizle ilgili haber kaynağını bildirme ve onun bilgisine başvurmayı bir mahkeme zaruri görürse bu da ancak sadece mahkeme heyetine münhasır yani gene kamuoyu ve üçüncü kişiler tarafından bilinmeyecek gizli yapılacak şekilde yapılabilir” dedi.
“YÜRÜTMEYE YETKİ VERİLMESİ SAKINCALI”
Basının, anayasada basın özgürlüğü teminat altına alındığını hatırlatan Başkan Bacanlı, “Anayasaca teminat aklına alınan basın özgürlüğü adına uygun kanunlar yapmamız lazım. Özellikle bu haber kaynağının ortaya konması, hangi şartlarda ortaya konması bunların iyi düzenlenmesi gerekiyor. Yürütme erkine bağlı bu tip bir yetkinin verilmesini son derece sakıncalı buluyorum. Bu anayasaya da basın özgürlüğüne de aykırı olur. Haber kaynaklarının ortaya konması, ancak yargı yoluyla mahkemeler gerekil tedbirler alındıktan sonra verilebilir” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle