Hoşgeldiniz  

BAKANLIK İZİN VERMEDİ

SEMİH KÖKEN | 17 Temmuz 2014 | Yaşam A- A+

BAKANLIK İZİN VERMEDİ

Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce başlatılan Beydağları Sahil Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı revizyon çalışmaları devam ederken, Maden Koyu’na “Noel Baba Barış Köyü” yapılacağı haberleri Kemer’de büyük yankı uyandırmıştı. Muammer Karabulut adlı vatandaşın buraya Noel Baba Barış Konseyi Derneği tarafından köy yapılacağını duyurması, Maden Koyu’na zarar vereceği düşünülerekten büyük tepki toplamıştı. Proje tanıtımını Ocak 2014’te yapan ve alanın tahsisi için beklendiğini söyleyen Karabulut, hatta projenin Aralık 2014’te bitirileceğini belirtmişti. Milli Parklar Genel Müdürlüğü Antalya Şubesi’nden alınan bilgilere göre, Maden Koyu ile ilgili Bakanlıktan herhangi izin dahi alınmadı. Projenin hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığının özellikle ifade edildiği, Maden Koyu’nun koruma altında olduğu ve kiralama ya da tahsis sürecine girilmediği bir kez vurgulandı.

DERNEĞE TAHSİS EDİLSİN İSTEDİ

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, Maden Koyu’ndaki eski yapıların kültür varlıkları yapısı olarak tescil edilmesine karar verilmiş,  söz konusu alan koruma bölgesi olarak kabul edilmişti. 1. derecede arkeolojik sit alanının da yer aldığı 2 bin 700 dönümlük Maden Koyu’na “Noel Baba Barış Köyü” yapılması için Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvuran Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut, 285 dönümlük arazinin derneğe tahsis edilmesi için bir talepte bulunmuştu. Karabulut, yapacakları çalışmanın otel ya da tatil köyü olmadığını savunarak “Barışa hizmet edecek ve çevreye duyarlı bir kültür projesi olacak. Talep ettiğimiz alanın dörtte biri doğal sit alanı olarak görünüyor. Sit alanı olan kısma günübirlik üniteler yapılacak. Bu alanın milli park sınırında olduğunu bilmiyorduk. Ancak buradaki yapılaşmalar kıyıdan hiç görünmeyecek. Yapılaşma yoğunluğu yüzde 10 olacak. Projeye katılacak 40 ülke, kendi mimarileri ve kültürlerini yansıtan, 7 metreyi geçmeyen bir ve iki katlı evler yapacak. Bu arazi zaten daha önce bölgede çıkan orman yangınında orman niteliğini yitirmiş durumda. Tekirova ve Çıralı’da böyle uygun başka bir alan yok. Bölgede en sorunsuz yer burasıydı. Bizim planımız koyu ve doğal yapıyı koruyacak bir proje” şeklinde konuşmuştu.

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Proje ile sözde 41 ülkenin kendine özgü mimarilerini anlatan 200 yataklı ev kurulacağı ve arazinin tahsisi noktasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiği kaydedilmişti. İzin dahi alınmadığı ortaya çıkan proje, 360 milyon dolara mal olacak ve 24 Aralık 2014 tarihinde bitirmesi hedeflenecekti. Dünya’nın en güzel koylarından biri olan Maden Koyu’nun yavaş yavaş işletmelere tahsis edilebilecek bir hale dönüştürüleceğini düşünen Kemerli vatandaşlar, Muammer Karabulut ile ilgili suç duyurusunda bulunulması gerektiğini görüşünde birleşti. Büyük tepki çeken olayla ilgili ilçe halkı, şimdi Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, Karabulut hakkında bir işlem yapması için bekliyor.

MUTLAK KORUMA ALANI

Tekirova ile Çıralı arasında yer alan Maden Koyu, günübirlik yat turları ile trekking tutkunlarının uğrak yerlerinden biri olarak biliniyor. Tekirova’dan 15 kilometrelik orman yolu ya da Çıralı’dan 3 kilometrelik patika ile ulaşılan Maden Koyu’nun, ‘mutlak koruma alanı’ olarak tanımlanan bölgede olduğu belirtilirken, alan aynı zamanda I. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde bulunuyor. Ulupınar-Atbükü ve Kara Burun hattının, milli parkın kaynak değerlerinin tahribata uğratılmadan sınırlı, düzenli ve programlı bir şekilde korunarak kullanılması ve devamlılığının sağlanması amacıyla bilimsel amaçlı çalışmalara ayrıldığı belirtiliyor. Alan ayrıca doğa yürüyüşleri için belirlenen yürüyüş yolu güzergâhının üzerinde bulunuyor. Adını geçmişte burada çıkarılan krom madeninden alan koy, yaz aylarında tatilcilerin, ilk ve sonbaharda ise yürüyüş tutkunlarının uğrak yeri olarak biliniyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle