Hoşgeldiniz  

Antalya Nuss Operasyonunu Antalyalılarla Tanıştırdı

SEMİH KÖKEN | 23 Haziran 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Daha önce yaklaşık 4 saat süren ‘çökük göğüs’ ameliyatları, Dr. Donald Nuss tarafından geliştirilen ve kendi adıyla anılan ‘Nuss’ yöntemiyle artık yarım saatte tamamlanıyor. Eski usul ameliyatta hastanın göğsünde derin ameliyat izleri kalırken, Nuss yönteminde ise artık yara iz kalmıyor. Nuss yöntemiyle hastaların uzun süreli anestezi durumları da ortadan kalktı. ‘Çökük göğüs’ hastalarına umut olan ‘Nuss’ yöntemi artık Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı. 23 yıldır göğüs cerrahisi alanında çalışan Prof. Dr. Mehmet Bilgin, 2006 yılında Dr. Donald Nuss’la çalışarak ‘Nuss’ yöntemi konusunda eğitim aldı. Prof. Dr. Bilgin, öğrendiği bu yeni yöntem tedavi şekliyle hastalarına şifa dağıtıyor.

NUSS OPERASYONUNU ANTALYA İLE TANIŞTIRMAK İSTİYORUM

Son olarak Manavgat Çolaklı Yahya Kurt Ortaokulu’nda eğitim gören 12 yaşındaki Nadir Aktaş’ı, Nuss operasyonuyla tedavi eden Prof. Dr. Bilgin, içe doğru çökük göğsü dışa açtı. Prof. Dr. Bilgin, gelecek ay içinde 10 operasyona daha imza atacak.

İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır başta olmak üzere çeşitli illerde pek çok ‘kunduracı göğsü’ ameliyatı yapan Prof.Dr. Bilgin, operasyonlarına Antalya‘da devam etmek istediğini söyledi. Erciyes Üniversitesi‘nden Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldiğini aktaran Prof. Dr. Bilgin, Antalya‘daki hastaları eskiye oranla çok daha az zahmetli olan ‘Nuss’ yöntemiyle tedavi etmek istediğini kaydetti.

KANSIZ VE YARA İZİ KALMIYOR

Nuss operasyonunun ilk kez 1987 yılında Dr. Donald Nuss tarafından yapıldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Nuss operasyonunu diğer çökük göğüs ameliyatlarından ayıran başlıca özelliği yara izlerinin çok daha küçük olmasıdır. Önceki operasyonlar 4 saate yakın sürerdi. Ameliyatta tüm göğüs kafesi kemikleri çıkarılırdı. Hasta çok kan kaybederdi. Üstelik hasta uzun süre anestezi alırdı. Şimdi ise 30 dakika bu operasyonu tamamlıyoruz. Kansız bir şekilde yapılıyor ve göğüs açılmıyor. Sadece meme altlarından iki yara izi kalıyor. Onlarda bir süre sonra kayboluyor” dedi.

GÖĞSÜN ALTINA DEMİR ÇUBUK

Nuss yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bilgin, şunları kaydetti:

“Göğüs kemiklerinin her iki tarafına, bir meme altından ötekine uzanacak şekilde 10 ile 15 santimetre uzunluğunda demir bir çubuk yerleştiriliyor. Bu demir çubuk sayesinde çökük göğüs havaya doğru kaldırılıyor ve organlara olan baskı sona eriyor. Bu ameliyatı diş telleri gibi düşünebilirsiniz. Göğüs kafesinin altına yerleştirdiğimiz demir çubuk, kemiklerin içe çökmesini engelliyor. Yaklaşık 2 yıl boyunca bu demir çubuk hastanın göğüs kafesinin altında kalıyor. Bu süre içinde çökük görüntü ortadan kalkıyor. 2 yıl sonra bu çubuğu çıkarıyoruz. Hastamız ömür boyu bu rahatsızlığında kurtulmuş oluyor.”

HIZLA İYİLEŞİYOR

Son olarak ameliyat ettiği Nadir Aktaş’ın hızla düzeldiğini kaydeden Prof. Dr. Bilgin, hastanın kısa süreli ağrısının olacağını söyledi. Bu ağrının yaklaşık 24 saat sürdüğünü anlatan Prof. Dr. Bilgin, “Bu ağrılar diğer ameliyat ağrılarının yanında hiçbir şey değil. Birkaç gün içinde Nadir’i taburcu edeceğiz. Göğüs kafesinin yukarı doğru çıktığını gözle de görebilirsiniz. Artık göğsü iç organlarına baskı yapmayacak” dedi.

NADİR DENİZE GİRMEK İSTİYOR

Turizmci Aziz Aktaş ile Safiye Aktaş’ın üç çocuğundan bir olan Nadir Aktaş ise hayalinin arkadaşları gibi koşup top oynamak olduğunu söyledi. Çökük göğsü nedeniyle arkadaşlarının kendisini dışladığını kaydeden Nadir, “Şortumu giyip denize girmek istiyorum” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle