Hoşgeldiniz  

ANTALYA  DİYET ÜRÜNLERİ  VE GIDA TAKVİYESİ ALIŞVERİŞİ UYARILARI 

Semih Köken | 25 Şubat 2021 | Yaşam A- A+

ANTALYA  DİYET ÜRÜNLERİ  VE GIDA TAKVİYESİ ALIŞVERİŞİ UYARILARI 

Pandemi günleri genel bir sıkıntı yarattı.Evde daha fazla zaman geçiriyor olmak haliyle kilo almayı tetikliyor.İnsanlar hızlı kilo vermek için mucize diyet uygulamaları ve kontrolsüz satışı yapılan ürünlere yöneliyor.

 

 

 

Kadın,erkek hiç kimse durumundan memnun değil.İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı günlerde gıda takviyesi,kilo yönetimi ile ilgili Antalya ve tüm ilçelerden bir takım olumsuz deneyimlerini aktaran insanlara şahit oluyoruz.

 

 

 

 

İmmün sistem de dediğimiz bağışıklık sistemi,vücut direncini artırmak,kilo korumak,bazen kilo vermek, bazende zayıflıktan muzdarip olan insanlar ile sohbet ediyoruz.

 

 

 

 

Birde kadınlar sosyal medyadan alışveriş yapmayı seviyor.Ne yaparak kilo verdiğini veya doğru yöntemlere mi başvurduğunu önceden kestirmek mümkün olmuyor.

 

 

 

 

Gıda takviyesi adı altında Ayşenin Zayıflama Çayı-Yeliz’in hızlı diyet kürü,kilo verme ilacı vb.,sosyal medya ve internette satışa konulan bir çok markalı ve markasız ürün bulmak mümkün.

 

 

 

Gıda takviyesi nedir biliyor musunuz?.. 

 

 

 

Günümüzde mevsimin yaz yada kış olması pek birşey ifade etmiyor.Tüm ürünler pazar tezgahına geliyor.Haliyle iklim değişikliği,toprak,ve tarım, klasik tarımdan çok uzakta.

 

 

 

 

 

Antalya hizmet sektöründe çalışan bir çok insana ev sahipliği yapan bir kent.Bu durum bizim beslenme düzenimizi değiştirdi.Hazır gıdalar daha çok tüketiliyor.Yediklerimizin fiziksel ve ruhsal ihtiyaçları karşılamakta yeterli gelmediği zamanlarda başvurduğumuz kaynaklara ek gıda takviyeleri denilmektedir.

 

 

 

 

 

Gıda takviyesi, örnek verecek olursak bir bitkinin belki 15-20 kilosunda bulunan gıda özünün en doğal yöntemler ile saflaştırılmış ve içerisinde koruyucu bulunmayan bizim evlerimizde tek başımıza öyle kolayca hazırlayamadığımız gıdaların bir araya getirilmiş halidir.

 

 

 

 

Hal böyleyken maalesef facebook,ınstagram ve farklı internet sitelerinde bu ürünler kaçak  yollardan satışa sunulmaktadır.Antalya Serik,Muratpaşa,Kepez,Akseki,Manavgat,Alanya ve diğer çoğu ilçelerden görüştüğümüz bazı insanlar bu tarz yerlerden aldıkları ürünleri iade etmek istedikleri için bize internet üzerinden ulaşıp bilgi vermemizi istiyorlar.

 

 

 

 

Kilo vermek yada kilo almak bir süreçtir.Bu süreçte sağlıklı ve sürdürülebilir bir diyet uygulamak gerekiyor.Evet bizler kilo yönetimi konusunu önemsiyoruz,ciddi bir takip gerekiyor çünkü.

 

 

 

 

Almış olduğunuz ürünün gerçekten işe yarayıp yaramadığı çok önemli. Neticede insan sağlığı doğru yöntemler ile kilo vermeye müsait bir yapıda.

 

 

 

 

 

Sadece fiyat ve reklam ile insanların aklını karıştıran bir furya var,Tarım bakanlığı bu konuda gıda üzerinde hileli işlem yaparak kimi zararlı kimyasal madde kullanan işletmeleri ifşa etmektedir.

 

 

 

 

 

Her şeye rağmen Obezite ve yüksek kilo rakamlarımız ülke olarak Avrupa ortalamasının çok çok üstünde.Yetişkin nüfus içinde 35-50 yaş aralığındaki insanların % 40 oranında obezite sınırını aştığı,en az % 20 lik bir kısmının ise yüksek kilolu olduğunu resmi verilerde doğruluyor.

 

 

 

 

Sokakta gezen insanların genel nüfus içinde % 60 oranında bu ve bu gibi sorunlardan muzdarip oluşu yetkisiz ve merdiven altı tabir edilen üretim ve satış odaklı çalışan kimselerin daha fazla gelir elde etme iştahını kabartıyor.

 

 

 

 

 

Gıda takviyesi, bilinen adıyla supplementler gençler ve yetişkin insanların ilgi duyduğu bir konu.Sokaktaki vatandaşın belki günlük telaşı pek buna müsaade etmiyor ancak Tarım Bakanlığının da onayladığı ve destek verdiği Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği var bu çatı altında ülkemizde faaliyet gösteren,en az ilaç firmaları kadar hassas üretim tesislerine sahip ciddi firmalar bulunmaktadır.

 

 

 

 

İşini güven unsurunu ön planda tutarak yapan hiç bir firmayı görmezden gelemeyiz.Hipokratın dediği gibi yediklerimiz ilacımız dersek yanılmış olmayız.Gıda alanında Türkiye gelişen yapısı ile yerli yabancı tüm firmaların yatırım yaptığı büyük bir ülke.

 

 

 

 

Diyetisyen desteği,araştırma geliştirme çalışmaları,bitki bilimi bir gıda firması için zorunluluk halinde iken; lütfen kendinizi aldatan olmayın.Mucize diyet yoktur,bunun yanında kilo yönetimi yaparken dengeli bir şekilde katı gıdalar,sebze,meyve,uygun miktarda su içmek ve hayatımıza birazda hareket katmak gerekiyor.

 

 

 

 

 

Ayrıca herhangi bir diyet listesinin size iyi gelip gelmeyeceği konusu bir muammadır.İlaydanın diyeti berrin hanım için uyumlu olmayabilir.Diyet ve kilo kontrol çalışmaları kişisel beslenme programı ve yeri geldiği zaman birebir takip edilmesi gereken bir durumdur.

 

 

 

 

İnsanların beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olması bir takım gıda takviyesi-zayıflama ürünü gibi algılanan ürünlere ilgiyi çoğaltıyor.Gıda takviyeleri ilaç değildir.Şayet siz kilo verme arzusu ile bir yola çıkmak istiyor iseniz lütfen bu basit uyarıları dikkate alınız.

 

 

 

 

 

Gıda takviyesi alırken dikkat edilecekler 

 

 

  • Ürünü satan kişi/kişilerin hangi sosyal medya veya internet sitesinde satış yaptığından çok, faturalı satış yapıp yapmadığı önemlidir.Çünkü bir iade süreci başlatmak için mutlaka fatura belgesini göstermeniz gerekiyor.

 

 

 

  • Fiyatlarda manipülasyon yapan,ürünü üretici firmanın kendisinin satmış olduğu fiyattan bile aşağı fiyatlarda satan kimselerden ürün almanız muhtemel bir dolandırıcılığa kurban olmanıza sebep olabilir.Atasözümüz bile var bu konuda “Ucuz etin suyu kara olurmuş” derler.

 

 

  • Günümüzde temiz etiket denen bir uygulama var.Bu uygulama her satılan üründeki besin ögelerinin aynı oranda olduğunu gösteren güvenli bir uygulama.Bu nedenle herhangi bir ürün alırken lütfen ürün içeriği etiketini okuduğunuzdan emin olunuz.

 

 

  • Güvenilir bir marka ürünün arkasında durur.Yemek yemeden kilo verilmiyor.Vücudumuzun bir biyolojik saati var ve biz bunu dengede tutan bir takviye ile destek alarak, bilinçli uygular isek başarılı olur ve sonuç alabiliriz.Şayet satın aldığınız ürün konusunda satıcı size bilgi vermiyor ise sakladığı yada kaçındığı ürünün ayıplı bir yanı olabilir.

 

 

  • Maalesef gıda takviyesi konusunda sosyal medya üzerinden mağdur olmuş birçok insan tanıyoruz. Örneğin vitamin,cinsel gıda takviyesi,kabızlık giderici,balık yağı,sınava hazırlanan çocuğuma iyi gelir diyerek kapı ödemeli ürün aldım içinden meyve aromalı oralet benzeri bir ürün geldi diye kendini ifade eden insanlar var.Lütfen abartılı reklamlara ve yüksek beklentileri tetikleyen iddialara itibar etmeyin.

 

 

 

 

 

  • Bizim ülkemizde bu işe en yetkili onay makamı,gıda güvenliği şartlarını taşıyıp taşımadığı,Gıda Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır.Aldığınız ürünün bakanlık onayı ile satılıp satılmadığının mutlaka takipçisi olmalısınız.

 

 

  • Her ne amaçla olur ise olsun bu ürünlerin bir gıda olduğunu unutmayın.Hangi gıda takviyesini kullanmaya karar verirseniz verin,ürünlerin herhangi bir sağlık iddiası ile satılmadığından emin olun,bu tarz yaklaşımda bulunan tedaviye katkı sağlayacağı gibi kendini Hekim gibi gören satıcılara itibar etmeyiniz.

 

 

 

  • Kendi sosyal medya profilinde açık kimliği olmayan,iletişim bilgisini paylaşmayan sadece pazarladığı ürünleri sergileyen kişilere itibar etmeniz maddi ve manevi zarar görmenize neden olabilir.

 

 

 

  • Bunun ile ilgili bizzat kendi başıma gelen bir olay var, bir hanımefendi beni aradı Antalya da yaşadığını elinde tarihi geçmiş 10000 TL tutarında çeşitli ürünler olduğunu ve bu ürünleri topluca satmak istediğini beyan etti.Teklifi açık artırma gibiydi yani resmen dip yaptı fiyat kırımında.Elbet hayır cevabım hiç hoşuna gitmediği için hakaret edip telefon görüşmesini sonlandırdı.

 

 

 

  • Tüm gıdalarda işleyen bir standart vardır.İçeriği koruyucu ile desteklenen gıdalar raf ömrü uzasın diye bir takım ilaveler içerir ve bu ürünlerin etiketinde S.K.T. kısaltması yani son kullanma tarihi yazılır bu tarz ürünler tarihi geçtiği zaman çeşitli gıda zehirlenmesi ve alerjik reaksiyona sebep olabilir.

 

 

 

  • Birde T.E.T.T. kısalması ile satılan ürünler vardır.Bu ürünlerdeki ibare ise Tavsiye edilen tüketim tarihi olarak belirlenen tarihi ifade eder.Kısaca bu ibareye sahip ürünlerde tavsiye edilen tarih sonrası tüketildiği takdirde bile bir gıda zehirlenmesi söz konusu olmaz sadece besin yoğunluğunun azalmış olduğunu ve istediğiniz sonucu size vermeyeceğini biliniz.Ancak koruyucu içermediği bilinen gıda takviyeleri bu ibare ile satılır.

 

 

 

 

  • Herhangi bir ürünü satın almadan önce gıda takviyesi ürünlerini üreten firmanın nerede,ne kadardır bu işi yaptığı konusunda emin olmanız gerekiyor.

 

 

 

 

Her halükarda sizinle iletişimi şeffaf olan ve gıda güvenliğini ön planda tutan kişiler ve firmalar ile doğru sonuca kavuşmanız mümkün olabilir.Burada paylaştığım bilgiler pandemi döneminde Antalyada sokaktan, güncel hayatın içinden sizlere aktarmaya çalıştığım bilgilerdir.Gıda takviyeleri ve beslenme hakkında daha fazla bilgi için gıda derneği resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.Sağlıcakla kalın.

 

 

 

 

 

 

Gönül DEMİR

www.liderbeslenme.com Site editörü.

 

 

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle